Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Велислав Минеков: Това е лебедовата песен на правителството

И старото, и новото правителство застава в кръгова отбрана на Гешев, смята още проф. Минеков

Проф. Велислав Минеков
Снимка: Личен архив

„Тази вечер ще има мощен отговор на всичко, което се случи само за няколко часа“, това коментира в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протестите, по повод обявените четири министерски оставки в кабинета Борисов 3 .

„Тази шахматна проява на правителството, където се преместват пешки от една на друга страна, е абсолютно незначима. Всъщност те са в състояние на самоотбрана и това е лебедовата песен на тези нещастни люде. Тук имате изключително много цинизъм, примесен със страх. Търсят се министри по една стара поговорка – „Со кротце, со благо…“, съжалявам за тези хора, които са се съгласили да изпълнят временно роля, която не им е типична, каза проф. Минеков и допълни:

"Другото, което е интересно, че изведнъж са започнали да обичат хората, искат да правят добрини, те са станали мили, толкова са благи…Изведнъж се е забелязало, че има нарушения в този хазарт, че едни 900 милиона някъде са се завъртяли, но не е ясно в кой джоб са попаднали, на мен ми е ясно в кой джоб са попаднали".

Проф. Велислав Минеков отрече да има оредяване на протеста и че няма протестиращи и пред парламента:

„Това е тенденция, която се задава от правителството и от правителствени служители. Протестът не се променя. Пламна цялата страна. И ако продължи тази агония, ще обявим общонационален протест.


За мен е малко неясно отношението на профсъюзите.Те какво избират – избират мафията или гражданите? Те смятат ли, че това правителство е годно? Те наливат масло в огъня.“

По думите на проф. Минеков основният проблем е,че "Цялото това старо и ново правителство застава в кръгова отбрана на Гешев."

Проф. Минеков заяви още по повод приетите оставки, че в същото време министърът на правосъдието Данаил Кирилов си остава на мястото, министърът на спорта си остава на мястото си, любимата Теменужка, която подобно на г-жа Захариева, също остава на място си – "Мислите ли, че това на някой ще се хареса" -  попита професорът.

„Няма годен в това правителство. Всеки един техен ход е грешен. Всяко едно намерение, което те мислят за добро, всъщност налива навсякъде омраза. Това подсилва протеста.

Нещата са категорични в промяна на статуквото. Това е предсмъртен гърч на една корумпирана власт. Утре ще има почтени, ще има морални хора. Ако не са, ще ги последва същото.“

Тези почтени лица според проф. Минеков са младите хора от протестите.

Още по темата чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06

Българин е загинал в автомобилна катастрофа в Англия

Българско семейство отдаде почит на своя син, загинал при автомобилна катастрофа миналата неделя в Англия, съобщи Би Би Си. Бащата Борислав и майката Красимира споделят пред медията, че "да изгубиш детето си е едно от най-тежките изпитания в човешкия живот." При инцидента са загинали и двама румънски младежи, с които 18-годишният българин е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Близо 200 новоназначени директори на училища ще преминат практически обучения

Всички близо 200 новоназначени директори на училища в страната ще преминат практически обучения в Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти в град Банкя,  информират от Министерството на образованието и науката, предаде репортер на БНР. Обученията стартираха миналия месец и ще продължат до 28 август като..

публикувано на 28.07.24 в 09:09

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, открито е тялото на трета жертва

За съжаление вече трето денонощие сме свидетели на продължаващите гърмежи в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов: "Най-хубавото е това, което вчера колегите от Специализирания отряд за..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16