Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чуй ме със сърцето" с кауза да представи българското кино пред глухите хора

Идеята за "Чуй ме със сърцето" идва, когато Боряна Гюрова се свързва с Виктория Радославова, която по това време е режисьор по монтажа на известния филм на Зорница София "Воевода". Гюрова пита „Филмът има ли български субтитри, за да може да бъде гледан от глухите хора".

"До този момент не се бях замисляла, че нещо толкова просто като липсата на субтитри прави филмите невъзможни за гледане от глухите хора", признава Виктория, ръководител на инициативата, и допълва:  

"Тогава ѝ обещах, че ще напиша субтитрите. Няколко години по-късно, поради липса на време, се свързах с нея. Казах ѝ, че искам да си спазя обещанието. От дума на дума решихме, че един филм не е достатъчен. Захванахме се да направим повече".

Първите пет прожекции са "Войвода" на Зорница София, "Възвишение" на Виктор Божинов, "Посоки" на Стефан Командарев, "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и "Тилт" на Виктор Чучков. Селектирането било болезнен и труден процес. Трябвало да избират от всички български филми – съвременни и класически. До този момент, разговаряйки с глухите хора, екипът нямал представа да са гледали който и да е български филм. В последствие разбират, че имало два български филма, които през годините са били адаптирани за това. В крайна сметка решават да включат няколко от големи наградени филми на утвърдени автори, включват и много силни бокс офис заглавия, за да има разнообразие. 

"Първата прожекция беше най-емоционалната прожекция, на която съм присъствала. Никога не съм си представяла, че може да е толкова вълнуващо това усещане за споделеност на киното, въпреки че това работя и съм присъствала на стотици прожекции. Тази прожекция имаше много силна енергия на благодарност. Срещата с глухите хора ни откри една цяла вселена от изключително талантливи, интелигентни и будни хора. Оказаха се страхотна публика. Най-вълнуващо беше след финала на филма. Обикновено, традицията за подобни прожекции със среща с екипа е – излиза екипът, представя се и започват въпроси от публиката. За пръв път при глухите хора много силно впечатление ми направи това, че излизаха и нямаха търпение да споделят преживяването си от филма. Искаха да ни разкажат как са се почувствали. Целият екип беше плувнал в сълзи. Бяхме абсолютно неадекватни в един момент – много интензивна емоция беше", сподели още Виктория.

Според Виктория Радославова липсата на филми, пригодени за глухите хора, се дължи на остарелите виждания в обществото ни, което заради по-ярките проблеми в държавата и заради това, че чуващите са по-изразителни, пренебрегва тази важна група хора.

"Глухите хора са изключително търпеливи и са свикнали. Повече хора трябва да бъдат информирани за това, че жестовият език, естественият език, на който глухите хора разговарят, над 100 000 души по неофициални данни в нашата страна, не е официално признат. Това създава изключително много трудности", казва Виктория.

От "Чуй ме със сърцето" търсят и доброволци, които да помагат със субтитрирането на филмите.

"В момента цялото съдържание на платформата за късометражно кино на "No Blink" е разпределено вече по доброволци. Те са около 100 филма. Работим активно, за да включим още повече заглавия. Някак си подценихме добротата и желанието на хората да помогнат".

Виктория се радва на отзивчивостта на хората и добавя:

"Най-скорошната ни цел е организирането на едно събитие на открито, в което да дадем възможност на доброволците, които в момента участват, да се срещнат с глухи хора и да общуват с тях. Основната ценност, която донесе инициативата, е точно това общуване. Щастлива съм, че правим крачки за равенство, за достъп, това ни прави удовлетворени. Никога не съм си представяла колко пълноценни са глухите хора".

В екипа на "Чуй ме със сърцето" са още Митко Якимов – глух актьор, и Ашод Дерандонян, основател и изпълнителен директор на фондация "Заслушай се". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет, който подаде оставка през март. От политическа гледна точка ще е важно не само..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01