Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати със сигнал за злоупотреби в Ловешкия театър

Очакват се резултатите от проверката на Министерството на културата

Драматичният театър в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

За проблеми в Ловешкия театър сигнализира пред БНР председателят на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ Марио Иванов. Той изразява позицията на 17 актьори и служители. Те са се подписали и под сигналите, изпратени от синдикалната организация до Министерството на културата. 

Сигналите са свързани със своеволия и лошо управление на директора на театъра Биляна Петрова, посочи в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР Марио Иванов: 

„Делене на чужди и свои. Двоен стандарт. Управлението на театъра е като секта. Няма никаква комуникация. Нямаме Художествен съвет, нямаме Дирекционен съвет. Имаше само едно Общо събрание с участието на цялата трупа – и там само се крещеше. Постоянно се назначават хора и текучеството е голямо. Имаме назначен адвокат, психолог, от вчера имаме назначен фотограф. И драматург, който води страницата във Фейсбук. Пак е неин човек. А другите не сме ги виждали. И художник - изпълнител, който си живее в театъра и натрупа 1000 лева разход, докато бяхме в отпуск заради пандемията“. 

Марио Иванов заяви, че към края на миналата година Ловешкият театър е натрупал загуби в размер на 490 хиляди лева. Той обясни, че се правят представления с големи разходи, но без приходи. А също и че директорката ползва командировки за сметка на театъра при лични пътувания. И още: 

„Направиха друг съюз – Съюза на артистите, който работи в полза на директорката, а не в полза на работещите. Защото тя казва – това е нашият синдикат. И за председател е назначен заместник-директорът, за секретар – главният счетоводител. Заплашва хората, че който не се прехвърли в Съюза на артистите, ще му закупи еднопосочен билет, няма да му бъде подновен договорът и ще бъде уволнен“. 

Директорът на Ловешкия театър Биляна Петрова отказва да застане пред микрофонаВ писмено становище до медиите тя посочва, че в началото на тази година приходът на театъра се е повишил два пъти спрямо същия период за миналата година. Относно назначенията посочва, че част от хората съвместяват по няколко длъжности. Тя обаче не отговаря на въпросите има ли конфликт в театъра и оказвала ли е натиск върху тези, които не искат да сменят синдикалната си принадлежност. 

Марио Иванов посочи също, че известен ловешки бизнесмен е назначен за домакин на театъра, получава заплата и осигуровки от театъра. 

За проблемите в театъра са уведомени кметът на Ловеч Корнелия Маринова и министърът на културата.

За липса на ясна политика относно репертоара на театъра потвърждава и Йосиф Сърчаджиев, който е режисьор на четири постановки на ловешката трупа. По думите му един спектакъл се играе само на премиера и най-много още един-два пъти, независимо от големия интерес:

„Аз просто не знам какво става в организацията на този театър. Няма програма. Не знаеш кога се репетира и кога ще има нови представления. Има нещо, което е ненормално в тоя театър. Има нещо гнило, нещо болестно в тоя театър“. 

След подадените сигнали в Министерство на културата оттам отговориха за БНР, че са извършили проверка на дейността на Ловешкия театър и се очакват резултатите от нея. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42
Срутена в резултат на бомбардировка сграда в Рафах

САЩ са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в Рафах

Съединените щати са твърдо против мащабна сухопътна операция на Израел в град Рафах в Ивицата Газа. Израел продължава да обстрелва град Рафах в южната част на Ивицата Газа Това беше потвърдено тази вечер и от Държавния департамент, и от Съвета за национална сигурност в Белия дом. Подобно нахлуване ще отслаби позициите на Израел в преговорите за..

публикувано на 09.05.24 в 22:10

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от Организацията на офицерите от запаса и резерва, от политечески и обществени организации, граждани тръгна от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25