Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикати със сигнал за злоупотреби в Ловешкия театър

Очакват се резултатите от проверката на Министерството на културата

Драматичният театър в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

За проблеми в Ловешкия театър сигнализира пред БНР председателят на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ Марио Иванов. Той изразява позицията на 17 актьори и служители. Те са се подписали и под сигналите, изпратени от синдикалната организация до Министерството на културата. 

Сигналите са свързани със своеволия и лошо управление на директора на театъра Биляна Петрова, посочи в предаването „Хоризонт за вас“ на БНР Марио Иванов: 

„Делене на чужди и свои. Двоен стандарт. Управлението на театъра е като секта. Няма никаква комуникация. Нямаме Художествен съвет, нямаме Дирекционен съвет. Имаше само едно Общо събрание с участието на цялата трупа – и там само се крещеше. Постоянно се назначават хора и текучеството е голямо. Имаме назначен адвокат, психолог, от вчера имаме назначен фотограф. И драматург, който води страницата във Фейсбук. Пак е неин човек. А другите не сме ги виждали. И художник - изпълнител, който си живее в театъра и натрупа 1000 лева разход, докато бяхме в отпуск заради пандемията“. 

Марио Иванов заяви, че към края на миналата година Ловешкият театър е натрупал загуби в размер на 490 хиляди лева. Той обясни, че се правят представления с големи разходи, но без приходи. А също и че директорката ползва командировки за сметка на театъра при лични пътувания. И още: 

„Направиха друг съюз – Съюза на артистите, който работи в полза на директорката, а не в полза на работещите. Защото тя казва – това е нашият синдикат. И за председател е назначен заместник-директорът, за секретар – главният счетоводител. Заплашва хората, че който не се прехвърли в Съюза на артистите, ще му закупи еднопосочен билет, няма да му бъде подновен договорът и ще бъде уволнен“. 

Директорът на Ловешкия театър Биляна Петрова отказва да застане пред микрофонаВ писмено становище до медиите тя посочва, че в началото на тази година приходът на театъра се е повишил два пъти спрямо същия период за миналата година. Относно назначенията посочва, че част от хората съвместяват по няколко длъжности. Тя обаче не отговаря на въпросите има ли конфликт в театъра и оказвала ли е натиск върху тези, които не искат да сменят синдикалната си принадлежност. 

Марио Иванов посочи също, че известен ловешки бизнесмен е назначен за домакин на театъра, получава заплата и осигуровки от театъра. 

За проблемите в театъра са уведомени кметът на Ловеч Корнелия Маринова и министърът на културата.

За липса на ясна политика относно репертоара на театъра потвърждава и Йосиф Сърчаджиев, който е режисьор на четири постановки на ловешката трупа. По думите му един спектакъл се играе само на премиера и най-много още един-два пъти, независимо от големия интерес:

„Аз просто не знам какво става в организацията на този театър. Няма програма. Не знаеш кога се репетира и кога ще има нови представления. Има нещо, което е ненормално в тоя театър. Има нещо гнило, нещо болестно в тоя театър“. 

След подадените сигнали в Министерство на културата оттам отговориха за БНР, че са извършили проверка на дейността на Ловешкия театър и се очакват резултатите от нея. 

Още по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31