Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден ден на протести и в страната

Пореден ден на антиправителствени демонстрации се състоя и в някои градове на страната.

Около 50 пловдивчани се събраха и тази вечер на площад „Стефан Стамболов“, за да поискат оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев и да заявят, че не са съгласни с промените в кабинета. С издигнати плакати и викове „оставка“ протестиращите преминаха в шествие до Римския стадион и след това се върнаха отново пред сградата на Община Пловдив.

За 13-и пореден път и в Ямбол се събраха недоволни от управлението на страната. Групата на протестиращите постепенно оредява през последните вечери, но дошлите са категорични, че ще устояват позициите си. Протестите ще продължат и през почивните дни в 19 часа пред сградата на община Ямбол.

12 ден на антиправителствени протест се проведе в Хасково. Около 50 демонстранти поискаха отново оставката на правителството и главния прокурор. Организаторът на недоволството Тодор Топалов от "Да, България" призова от 1800 прокурори да се намери един, който да разследва главния прокурор Иван Гешев. Митингът продължи близо един час, като не беше предприето обичайното шествие със спиране на движението по централни булеварди в града.

Едва петима души участваха тази вечер на протеста в Пазарджик с искане оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Тази вечер нямаше и представители на политически партии. За сряда се организира национална стачка, като организаторите на протеста приканват хората от страната един ден да не ходят на работа, за да бъдат чути, каза Ангел Николов, участник в протестите както в Пазарджик, така и в София.

Само 12 души с националния трибагреник, свирки и тромбички, протестираха на площад „Георги Измирлиев“ пред сградата на Община Благоевград. 12-и ден продължават протестите в Благоевград с искания за оставка на цялото правителство, главния прокурор, Висшия съдебен съвет и генералния директор на БНТ. Организаторите заявиха, че в началото на идната седмица ще преминат към по-радикални действия.

С хоро започна 14-тият ден на протести в Бургас. Пред сградата на Община Бургас се събраха близо 50 човека, които отново поискаха оставката на правителството. Този път протестиращите преминаха по пешеходния булевард "Богориди" до терасата в Морската градина. Те бяха подкрепени с аплодисменти от клиенти на заведения по маршрута. Протестно автошествие от близо 50 коли затрудни за кратко движението на входа на Бургас. Протестът продължи един час. А за да не се блокира трафика към Южното Черноморие, движението на колите по автомагистрала „Тракия“, се отклоняваше по обходен маршрут през Българово и Камено. 

За 15-и пореден ден недоволни от управлението на страната варненци се събраха пред сградата на община Варна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Деца изучават религия в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна. До края на юли ще се обучат над 60 деца, разпределени на три групи. По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от..

публикувано на 13.07.24 в 06:35

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46