Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С месец се удължава извънредната епидемична обстановка

Борисов обяви нови социално-икономически мерки за борба с коронавирусната криза

От правителствената пресслужба уточниха, че договорените мерки са за около 1,12 млрд. лв.

| обновено на 27.07.20 в 12:52
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи днес за одобрени от правителството нови социално-икономически мерки за отговор на Covid-кризата в общ размер на 1 млрд. и 163 млн. за социални мерки и 731 млн. лв. за икономически мерки, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет. Мерките са договорени в Коалиционния съвет.

Премиерът гарантира, че тези близо 2 млрд. лв. ще бъдат извадени от „мазнинките от фискалния резерв, а няма да се наложи да се тегли нов дълг“.

Впоследствие обаче от правителствената пресслужба уточниха, че договореният на коалиционния съвет общ размер на новите мерки е 1,1629 млрд. лева, от които социалните мерки са на стойност 731,5 млн. лева, а икономическите - за 431,4 млн. лева.

От пресслужбата посочиха, че голямо разминаване с обявените от премиера мерки за близо 2 млрд. евро се дължи на факта, че предложените днес мерки за близо 1,12 млрд. лева ще бъдат финансирани от бюджета, а в рамките на следващите няколко дни ще бъдат обявени допълнителни мерки, чиято стойност все още не е уточнена, като те ще бъдат финансирани в най-голяма степен със средства от еврофондовете.

Редица мерки са в подкрепа на хората с най-ниски доходи.
Социалните мерки включват увеличаване на разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева.

За пакета премиерът Бойко Борисов заяви още в четвъртък, когато анонсира рокадите в кабинета.

„Увеличаване на стандартите по делегираните от държавата дейности, считано от 1 август 2020 г. за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети за достигане на заплащането до определените по колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, както и стандарти за социалната сфера, домовете за възрастни хора, домовете за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други в размер на 24,6 млн. лева“, съобщи днес Борисов и допълни:

„За еднократна добавка към пенсиите за 3 месеца подред на всеки един пенсионер – 2 млн. и 121 хил. пенсионери, ще бъдат дадени по 50 лева за месеца – 318 млн.“.

Минималният размер на паричното обезщетение за безработица ще бъде увеличен от 9 лв. на 12 лв., считано от 1 октомври. За това правителството ще даде 12 млн. лв., допълни Бойко Борисов. Ще се увеличи и продължителността на изплащане на паричното обезщетение за безработица с три месеца за лицата с минимално обезщетение, считано от 1 октомври. За тази мярка ще бъдат отпуснати 4 млн. лева.

Ще бъдат дадени допълнителни средства по бюджета на Министерството на културата за творчески проекти на творци на свободна практика в размер на 15 млн. лева чрез Фонд "Култура".

В Министерството на икономиката по различни програми има налични 1 млрд. и 800 млн. лева, които ще бъдат предоставени за различни икономически мерки. По бюджета на Министерството на икономиката за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите, ще бъдат предоставени допълнителни средства в размер на 9,5 млн. лева.

Допълнителни средства на стойност 210 млн. лева ще бъдат преведени по бюджета на Министерството на туризма за предоставяне на помощ за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм.

Той допълни, че туроператорите не ползват намалението от 9% ДДС, така че в парламента има още един закон, в който това може да се вкара: „9% ДДС за тези компании, случайните превози и туризмът изключително много моли за 9% за виното и бирата. Днес това ще се входира“.

С месец ще се удължи извънредната епидемична обстановка, каза още Борисов. 

За антиправителствените протести

По повод антиправителствените протести Борисов заяви:

„Винаги съм казвал, че протестът е една чудесна форма, за да се види, че има демокрация. И хубаво е, когато протестите са адресирани към даден вид вземане на решение. По върховенството на закона има Висш съдебен съвет, който ние никога не се изказваме по тема съдебна система и, както и да се развиват протестите, ние сме длъжни да ги вземем тези решения, за да може те да се изпълняват още от следващите дни. Това очакват огромна част от хората, които не са на протест, а работят.

Премиерът съобщи още, че се работи по две версии за инцидента с газопровода между България и Гърция и най-вероятната причина е старата тръба. 

Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58
Полина Паунова

Полина Паунова: Разместеният център на властта в ДПС е проблем за Борисов

" Хората около Пеевски нямат особен ход . Доган се позова на неформалната си власт, която за никого не е новина, че притежава. Но дали Пеевски може оттук нататък да има самостоятелна политическа битност? Това ми се струва централният въпрос." Това каза в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. С мистични..

публикувано на 13.07.24 в 13:47