Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладко-горчивият вкус на протеста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако последните протести у нас все още са на твърде крехка възраст, то антиправителственото недоволство в Хонконг пише своята дълга история. И ако тук демонстрациите са по-скоро мирни, то полицията на изток от нас използваше почти ежедневно сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Според някои учени точно този газ е вид биологично оръжие, но истината е, че полицията в цял свят го използва понякога, когато напрежението на протести ескалира. Различни данни могат да бъдат намерени за това колко хора са опитали вкуса на сълзотворния газ, протестирайки, но е факт, че дори да не са участвали в демонстрация, е напълно възможно да са усетили задушаване, раздразнение на очите и гърлото.

Неслучайно Хонконг е сред световните финансови центрове - там всичко се превръща в бизнес... Сълзотворният газ също, защото стана част от сладкарството. В местна сладоледаджийница създадоха сладолед с вкус на сълзотворен газ. Авторът предпочита да остане анонимен. Дава интервюта рядко, носейки маска, която би го предпазила именно от такъв газ, както и шапка, така че да остане неразпознаваем. В този вид разказва, че за протестния сладолед са изпекли и смлели цели зърна пипер. И още:

Смесихме ги с останалите съставки за истинско италианско джелато. Вкусът е много остър и лютив, каквото е и усещането, когато си обгазен със сълзотворен газ. Трудно е да си поемеш въздух. С новия сладолед искаме да запазим онова усещане на раздразнение в гърлото, което никой от нас не трябва да забравя.”

В репортаж на „Инсайдър” пък Анита Уон е една от първите клиентки на сладкарницата, опитали сладоледа. Анита също е впечатлена:

„Има вкус на сълзотворен газ. Първоначално е трудно да си поемеш въздух, след това идва много острият вкус. Направо боде в гърлото. Раздразнението остава. Изпитвам остра нужда да пия вода. Много вода.”

След като протестът може да се измерва и в калории, ето и...

Няколко шантави хранителни протеста по света

Първият от тях е наистина калоричен. Преди няколко години в Южна Корея правят огромен сал във формата на чипс, защото имат много сериозна причина за недоволство - има твърде много въздух...

През 2014 година в Полша протестират с ябълки. Недоволни от руска забрана за внос на полски ябълки, която нанася сериозни икономически щети на полските производители на плодове и зеленчуци. Демонстрацията е под надслов „Яж ябълка, притесни Путин” и става част от варшавския живот за няколко дни.

Ден, два или три, полските баби със сигурност са имали материал за много сладко, с което да правят палачинки за внуците. 

И като говорим за лапачинки, пардон... палачинки...

В САЩ превръщат приготвянето им в протестна демонстрация. Март 2016 година: отвъд океана са недоволни от изграждането на тръбопровод и компресорна станция. Една от множеството акции е масово правене на палачинки, а бурканите с пълнежа за палачинките носят имената на различни сенатори. Протестът завършва не сладко, а солено – с доста арести.

Да те хвърлят в джаза...? Не, в млякото.

Обратно на Балканите при гърците, където знаят да хвърлят не само чинии. Понякога мятат и кисело мляко по политиците си. Практиката не е честа и е характерна за първата половина на миналия век. Само че влиза в политическия речник. През 2013 година регионалният заместник-министър Сократис Ксинидис казва: „Настъпи времето, в което всички трябва да платим своята цена. Аз съм готов да бъда хвърлен в киселото мляко.

А какъв е вкусът на българския протест и може ли да се прави паралел с хонконгския?

„Аналогично с Хонконг бих казал, че и тук вкусът на протеста е горчив, защото вече две седмици сме на улицата, по площадите, а резултат няма никакъв”, споделя един от недоволните в София. Газирано може би, защото хората са много газирани, а и малко излиза през носа”, допълват двама младежи. И още – от паприкаш и шкембе чорба през люта чушка до брауни, пълно с топъл шоколад – вкусовата палитра е широка. Част от хората са се разлютили, други се чувстват така, сякаш са пили само по една студена вода. Тя обаче освежава и дава сили за още протести. „Вкусът на протеста е мотивация за по-добро бъдеще, сладко е, разбира се, кисело е за този, който си остава вкъщи...”, не се предава друг от протестиращите.

Искате да опитате световното и родното недоволство? Първо чуйте звуковия файл. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay.com, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30