Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сладко-горчивият вкус на протеста

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако последните протести у нас все още са на твърде крехка възраст, то антиправителственото недоволство в Хонконг пише своята дълга история. И ако тук демонстрациите са по-скоро мирни, то полицията на изток от нас използваше почти ежедневно сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Според някои учени точно този газ е вид биологично оръжие, но истината е, че полицията в цял свят го използва понякога, когато напрежението на протести ескалира. Различни данни могат да бъдат намерени за това колко хора са опитали вкуса на сълзотворния газ, протестирайки, но е факт, че дори да не са участвали в демонстрация, е напълно възможно да са усетили задушаване, раздразнение на очите и гърлото.

Неслучайно Хонконг е сред световните финансови центрове - там всичко се превръща в бизнес... Сълзотворният газ също, защото стана част от сладкарството. В местна сладоледаджийница създадоха сладолед с вкус на сълзотворен газ. Авторът предпочита да остане анонимен. Дава интервюта рядко, носейки маска, която би го предпазила именно от такъв газ, както и шапка, така че да остане неразпознаваем. В този вид разказва, че за протестния сладолед са изпекли и смлели цели зърна пипер. И още:

Смесихме ги с останалите съставки за истинско италианско джелато. Вкусът е много остър и лютив, каквото е и усещането, когато си обгазен със сълзотворен газ. Трудно е да си поемеш въздух. С новия сладолед искаме да запазим онова усещане на раздразнение в гърлото, което никой от нас не трябва да забравя.”

В репортаж на „Инсайдър” пък Анита Уон е една от първите клиентки на сладкарницата, опитали сладоледа. Анита също е впечатлена:

„Има вкус на сълзотворен газ. Първоначално е трудно да си поемеш въздух, след това идва много острият вкус. Направо боде в гърлото. Раздразнението остава. Изпитвам остра нужда да пия вода. Много вода.”

След като протестът може да се измерва и в калории, ето и...

Няколко шантави хранителни протеста по света

Първият от тях е наистина калоричен. Преди няколко години в Южна Корея правят огромен сал във формата на чипс, защото имат много сериозна причина за недоволство - има твърде много въздух...

През 2014 година в Полша протестират с ябълки. Недоволни от руска забрана за внос на полски ябълки, която нанася сериозни икономически щети на полските производители на плодове и зеленчуци. Демонстрацията е под надслов „Яж ябълка, притесни Путин” и става част от варшавския живот за няколко дни.

Ден, два или три, полските баби със сигурност са имали материал за много сладко, с което да правят палачинки за внуците. 

И като говорим за лапачинки, пардон... палачинки...

В САЩ превръщат приготвянето им в протестна демонстрация. Март 2016 година: отвъд океана са недоволни от изграждането на тръбопровод и компресорна станция. Една от множеството акции е масово правене на палачинки, а бурканите с пълнежа за палачинките носят имената на различни сенатори. Протестът завършва не сладко, а солено – с доста арести.

Да те хвърлят в джаза...? Не, в млякото.

Обратно на Балканите при гърците, където знаят да хвърлят не само чинии. Понякога мятат и кисело мляко по политиците си. Практиката не е честа и е характерна за първата половина на миналия век. Само че влиза в политическия речник. През 2013 година регионалният заместник-министър Сократис Ксинидис казва: „Настъпи времето, в което всички трябва да платим своята цена. Аз съм готов да бъда хвърлен в киселото мляко.

А какъв е вкусът на българския протест и може ли да се прави паралел с хонконгския?

„Аналогично с Хонконг бих казал, че и тук вкусът на протеста е горчив, защото вече две седмици сме на улицата, по площадите, а резултат няма никакъв”, споделя един от недоволните в София. Газирано може би, защото хората са много газирани, а и малко излиза през носа”, допълват двама младежи. И още – от паприкаш и шкембе чорба през люта чушка до брауни, пълно с топъл шоколад – вкусовата палитра е широка. Част от хората са се разлютили, други се чувстват така, сякаш са пили само по една студена вода. Тя обаче освежава и дава сили за още протести. „Вкусът на протеста е мотивация за по-добро бъдеще, сладко е, разбира се, кисело е за този, който си остава вкъщи...”, не се предава друг от протестиращите.

Искате да опитате световното и родното недоволство? Първо чуйте звуковия файл. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС, pixabay.com, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09