Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен комисар Николай Николов: Замърсяването в Марица не е толкова голямо, че да отрови цялата река

Гл.комисар Николай Николов
Снимка: БГНЕС

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това заяви за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

„Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица“.

Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

В ефира на програма "Хоризонт" Николов потвърди и че е една от версиите, по които се работи за инцидента, е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:
„Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка“.

„Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни“, добави той. 

Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има вероятност замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.

„Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така ли иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още в предаването ни "Нощен Хоризонт" главен комисар  Николай Николов, както и поясни, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдение.

„Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Отровени крави, след като пили вода от река Марица край Димитровград

Продължава разследването около инцидента с отровените крави след водопой край Димитровград

На спешно заседание вчера се събра кризисният щаб на Хасковска област, след сигнал, че 29 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград . След водопой от река Марица в землището на..

обновено на 28.07.20 в 07:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Навлизаме във все по-дълбока политическа криза

Политическата сила на Румен Радев нараства в конкретната ситуация , въпреки обстоятелството, че променената Конституция ограничава възможностите за неговия избор за служебно правителство. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев...

публикувано на 28.03.24 в 10:31

Сигнал за бомба и в Съдебната палата в София

Сигнал за бомба и в сградата на Съдебната палата. Той е подаден в 9 часа в четвъртък. По-рано такъв сигнал е  получен и на електронната поща на СУ "Свети Климент Охридски ". И на двете места текат проверки, като за момента не е открито нищо..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова,..

публикувано на 28.03.24 в 09:35
Мирослав Иванов

Мирослав Иванов: Службите и "мястото на ДПС за регулаторите"- спънката за общ кабинет

Имаше предостатъчно предпоставки да имаме поне още 9 месеца кабинет , изказа мнение пред БНР Мирослав Иванов от ПП-ДБ. Той напомни поетите ангажименти преди 9 месеца, изброи направеното досега и заяви, че реформите е трябвало да продължат, за да се..

публикувано на 28.03.24 в 09:30
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет вдигна полицията на крак

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. На електронен адрес във висшето училище е получено съобщение за поставено взривно устройство. Имейлът с предупреждението е получен малко след 8:00 часа тази..

публикувано на 28.03.24 в 09:10
Христо Христев

Доц. Христо Христев: Проблемът ще дойде, ако всички потенциални кандидати за служебен премиер откажат

Трудно ми е да кажа дали сме пред конституционна криза,  посочи пред БНР  доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет. Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа Парламентът обяви първия мандат за..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Атанас Георгиев: Eнергетиката и крайните цени ще стават все по-чувствителна тема

"Темата за либерализацията на тока за бита отдавна е на дневен ред. Основната причина за това е, че цените на електроенергията са много чувствителна политическа тема. Включително това, че очевидно предстоят нови избори, не е в подкрепа на това..

публикувано на 28.03.24 в 08:46