Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите от р. Марица в Хасковско са в нормата

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение

| обновено на 28.07.20 в 20:31
Крави от стадото на димитровградчанина Стоян Господинов се отровиха, след като са пили вода от река Марица край Димитровград.
Снимка: БТА

Пробите, взети от река Марица, са в норма и няма опасност от екологична катастрофа, след като при замърсяване на приток на река Марица се отровиха 29 крави, пили от водата в канал. Превантивно са затворени са обаче 30 кладенеца на десния бряг на река Марица и десетки населени места в пет общини остават без вода. По-рано министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че се прави всичко възможно за осигуряване на вода:

„Осигуряваме в момента вода с водоноски, очакваме пробите, които са взети от реката, към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората на тези населени места“.

Очаква се водоснабдяването да бъде възстановено, когато резултатите от изследванията станат готови, каза още той.

Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е замърсен с фосфорни органични съединения от голямо предприятие в района. Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор, уточниха за „Хоризонт“ от Агенцията по храните.

Областният управител Стефка Здравкова също съобщи, че пробите от река Марица в момента са в нормата, няма опасност за хората, няма опасност и за населените места по поречието на реката.

От ВиК съобщиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са готови. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, които са без вода,.

От кризисния щаб в Хасково категорично отрекоха информацията за производствена авария, която беше обявена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният управител Здравкова отказа да сподели какви са работните версии за замърсената вода, която е причинила смъртта на стадото животни.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. На място пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 
"В момента има оперативни органи, които работят в завода, но като цяло е колектор, който довежда вода от един язовир до завода и оттам посредством тръба и канал влиза в реката. В реката водата е чиста. В момента се изяснява какво точно е станало", каза той.

Водоподаването ще бъде възстановено, след като излязат резултатите от пробите взети от водозахранващите източници.

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение.

Стоян Господинов загуби снощи 29 крави, след като са пили вода от канал, свързан с река Марица.

"Този канал идва от "Неохим"-а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича", коментира собственикът.

29-те крави са регистрирани, което означава, че собственикът им ще получи обезщетение - уточниха за "Хоризонт" от Агенцията по храните. Финансовите инструменти за компенсиране обаче ще бъдат определени, едва след като излязат резултатите от взетите от ветеринарите проби и се изясни причината за смъртта.

Работи се по версията, че водата е замърсена от голямо промишлено предприятие. Главният комисар Николай Николов - директор на "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Какво точно се е случило, ще кажат колегите, които водят досъдебно производство. Имат вече събрана много информация".

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова след заседание на Кризисния щаб обяви, че се спира водоподаването към пет общини по поречието на река Марица.

"Нямаме други умрели животни надолу по течението на реката. Въпреки всичко, предприехме мерки по спиране на водовземането от басейна на река Марица, за да предотвратим евентуални щети".
Според властите няма екологична опасност за населението на съседните Турция и Гърция и затова не се налага да бъдат информирани по линия на външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гл.комисар Николай Николов

Главен комисар Николай Николов: Замърсяването в Марица не е толкова голямо, че да отрови цялата река

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това заяви за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 28.07.20 в 03:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-ата годишнина от атентата на бургаското летище

С възпоменателна церемония беше отбелязана 12-тата годишнина от атентата на бургаското летище. При терористичния акт загинаха 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. С религиозен ритуал, венци и цветя и запалени свещи близки на..

публикувано на 18.07.24 в 20:40
Николай Стайков

Николай Стайков и Андрей Янкулов бяха изслушани в комисията за Нотариуса

Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд бяха изслушани днес във временната парламентарна комисия, която проверява дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров-Еврото. Николай Стайков и Андрей..

публикувано на 18.07.24 в 20:34

Едномесечна забрана за палене огън на открито в населените места в област В. Търново

Областният управител на Велико Търново забрани със заповед едномесечното обработване на пасища и почистването на сухи треви край железопътните линии и пътищата в региона, както и паленето на какъвто и да е било огън на открито в населените места...

публикувано на 18.07.24 в 20:20
Снимката е илюстративна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна

Пожарът край пазарджишкото село Априлци се разрасна и навлезе в близкия горски масив. Огънят е тръгнал от крайните къщи на селото, но бързо е бил локализиран и няма засегнати сгради. Изгоряла е единствено дървена постройка със слама. В момента гори..

публикувано на 18.07.24 в 20:10
Министерство на земеделието

Експертни комисии за щетите от пожарите сформира Министерството на земеделието

Министерството на земеделието и храните сформира експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи. Констатирането на щетите е важно, защото е предпоставка за изплащане на..

публикувано на 18.07.24 в 20:00

Община Свищов получава близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда отпуска безвъзмездно на община Свищов близо 1,4 млн. лева за нов довеждащ водопровод на село Овча могила. Заради безводието селото е на режим и в безсрочно бедствено..

публикувано на 18.07.24 в 19:42
В село Воден след пожара

Огънят тръгна от Воден към Крайново, няма официална информация докъде е стигнал

Все още няма официална информация каква е ситуацията в боляровското село Крайново и достигна ли огъня до населеното място. Според непотвърдена информация огънят е достигнал до селото, но до там журналисти не се допускат, а властите не отговарят...

публикувано на 18.07.24 в 19:27