Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите от р. Марица в Хасковско са в нормата

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение

| обновено на 28.07.20 в 20:31
Крави от стадото на димитровградчанина Стоян Господинов се отровиха, след като са пили вода от река Марица край Димитровград.
Снимка: БТА

Пробите, взети от река Марица, са в норма и няма опасност от екологична катастрофа, след като при замърсяване на приток на река Марица се отровиха 29 крави, пили от водата в канал. Превантивно са затворени са обаче 30 кладенеца на десния бряг на река Марица и десетки населени места в пет общини остават без вода. По-рано министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери, че се прави всичко възможно за осигуряване на вода:

„Осигуряваме в момента вода с водоноски, очакваме пробите, които са взети от реката, към настоящия момент знам, че няма опасност за живота и здравето на хората на тези населени места“.

Очаква се водоснабдяването да бъде възстановено, когато резултатите от изследванията станат готови, каза още той.

Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е замърсен с фосфорни органични съединения от голямо предприятие в района. Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор, уточниха за „Хоризонт“ от Агенцията по храните.

Областният управител Стефка Здравкова също съобщи, че пробите от река Марица в момента са в нормата, няма опасност за хората, няма опасност и за населените места по поречието на реката.

От ВиК съобщиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са готови. 48 са населените места, включително Симеоновград и Свиленград, които са без вода,.

От кризисния щаб в Хасково категорично отрекоха информацията за производствена авария, която беше обявена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният управител Здравкова отказа да сподели какви са работните версии за замърсената вода, която е причинила смъртта на стадото животни.

Под ръководството на Димитровградската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица. На място пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 
"В момента има оперативни органи, които работят в завода, но като цяло е колектор, който довежда вода от един язовир до завода и оттам посредством тръба и канал влиза в реката. В реката водата е чиста. В момента се изяснява какво точно е станало", каза той.

Водоподаването ще бъде възстановено, след като излязат резултатите от пробите взети от водозахранващите източници.

Отровените крави са регистрирани, собственикът ще получи обезщетение.

Стоян Господинов загуби снощи 29 крави, след като са пили вода от канал, свързан с река Марица.

"Този канал идва от "Неохим"-а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича", коментира собственикът.

29-те крави са регистрирани, което означава, че собственикът им ще получи обезщетение - уточниха за "Хоризонт" от Агенцията по храните. Финансовите инструменти за компенсиране обаче ще бъдат определени, едва след като излязат резултатите от взетите от ветеринарите проби и се изясни причината за смъртта.

Работи се по версията, че водата е замърсена от голямо промишлено предприятие. Главният комисар Николай Николов - директор на "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Какво точно се е случило, ще кажат колегите, които водят досъдебно производство. Имат вече събрана много информация".

Областният управител на Хасково Стефка Здравкова след заседание на Кризисния щаб обяви, че се спира водоподаването към пет общини по поречието на река Марица.

"Нямаме други умрели животни надолу по течението на реката. Въпреки всичко, предприехме мерки по спиране на водовземането от басейна на река Марица, за да предотвратим евентуални щети".
Според властите няма екологична опасност за населението на съседните Турция и Гърция и затова не се налага да бъдат информирани по линия на външно министерство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Гл.комисар Николай Николов

Главен комисар Николай Николов: Замърсяването в Марица не е толкова голямо, че да отрови цялата река

Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това заяви за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна..

публикувано на 28.07.20 в 03:00
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г...

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период,..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните..

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени..

публикувано на 19.04.24 в 11:38