Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Масов следствен експеримент“ пред вила „Секвоя“

| обновено на 28.07.20 в 20:15
Снимка: БГНЕС

Младежката организация на "Да, България" „МлаДа България“ и на ДСБ призова за оставката на премиера и на главния прокурор тази вечер пред правителствената вила „Секвоя“ в столичния квартал „Бояна“. 

Протестната проява, чието начало бе насрочено за 18:30 часа, бе под наслов „Масов следствен експеримент“.

Участниците в акцията бяха донесли пачки с имитации на банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов.

Протестиращите смятат, че се бави прокурорската проверка на автентичността на снимките от къщата на премиера и на аудиозаписи, на които се чува глас, приличащ на неговия.

Миналата седмица евродепутатката Елена Йончева обяви след проведен от американска лаборатория анализ, че единият от записите е автентичен. От донесените от демонстрантите колони звучаха именно тези записи.

Ето какво заяви пред БНР един от участниците в акцията пред вила „Секвоя“:

„Събрали сме се тук да проведем масов следствен експеримент. Обичаме така да го наричаме, защото днес не идваме само като граждани – трябва да вземем функциите на прокурори и следователи тук, тъй като публичната власт в лицето на прокуратурата и следствието вече в продължение на над месец отказват да разследват скандала с влизането в премиерския дом и с прословутите снимки на шкафчето му. Тук сме, за да привлечем и вниманието на прокуратурата, тъй като в последно време се забелязва тенденцията тя да върви след събитията и да разследва, след като се е акумулирало някакво гражданско внимание. Искрено се надяваме след днес да започне по-активна проверка и по аудиозаписите“;

Младежите от обединението „Демократична България“ нямаха намерение да влизат през ограждението, но се надяваха да бъдат поканени от премиера, за да видят как изглежда вилата отвътре. 

„Ние не искаме да стигаме доникъде, освен ако г-н премиерът не иска да ни покани да ни покаже как си представя, че някой може да влезе през охраната му и да сложи тайно вътре някакви пари, пистолет и златни кюлчета и никой да не разбере и да няма информация за това“, каза участничка в акцията. 

Около 20,00 часа младежите започнаха да се разотиват, като преди това изметоха с метли стотиците имитации на 500-еврови банкноти пред оградата на правителствената вила.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07