Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дарителска кампания за училището по изкуства и занаяти в село Русаля

Училище "Димитър Екимов" - село Русаля
Снимка: Училище "Димитър Екимов"


Училището по изкуства и занаяти във великотърновското село Русаля за даровити деца от семейства в неравностойно положение обяви дарителска кампания за разширяване на базата си. В частното училище, което безплатно обучава децата, учат 28 момичета и момчета. Още 10 чакат за прием. Ако не се реализират строежите, няма да може да бъдат приети нови деца, обясняват създателите на училището. То кандидатства и пред Министерството на образованието да получи статут на гимназия.

Необходими са 150 000 евро, които се набират чрез платформата „Хелпкарма”. Парите са нужни за основен ремонт и разширяване на кухнята, за ремонт и обзавеждане на кабинети за лекар и психолог и за надстрояване на втори етаж с нови спални помещения, обясни Радостина Тричкова, координатор на училището по изкуства и занаяти „Димитър Екимов“: 

„Силно сме се фокусирали върху това да завършим първия етаж от сградата за хранене, да я надградим с втори етаж, за да можем все пак да разширим пансиона и да предоставим възможност на още деца, които имат нужда от шанса, който даваме, защото без този строеж ние не можем да приемем нито едно дете повече през новата учебна година. На втория жилищен етаж ще бъдат построени девет самостоятелни стаи със санитарни възли и с общо помещение, и кухня. Обикновено в една стая живеят 3 деца“.  

Дарители се отзовават и създателите и преподавателите в училището за даровити деца от социално слаби семейства във великотърновското село Русаля са оптимисти, защото винаги са разчитали на своите спомоществователи, поясни Радостина Тричкова: 

„Има интерес към нея, събират се средства. Не съм сигурна, че ще успеем да съберем пълната сума, но за нас в случая всяка сума е добре дошла, всяка сума е помощ. Ние се издържаме от дарения и спонсори, и доброволчество. Особено сега, като започнем строежа, дари и хора лаици, които нямат представа как се строи, но могат да изпълняват инструкции, винаги от работна ръка има нужда“.

Училище

Училището е частно, създадено е през 2014 година от Анимари Димитрова и Златко Златков. През годините в него са отглеждани и обучавани близо 80 деца. В момента възпитаниците са 28 – от предучилищна възраст до 7 клас.  

„Нашият фокус са деца от крайно бедни семейства, които нямат шанс за равен старт в живота. Те са умни, надарени, талантливи и все пак се оказват в една обстановка, в която някой трябва да им подаде ръка. Така е създадено нашето училище, такава е нашата цел, такава е нашата идея и посока за развитие. Относно новата учебна година в момента активно пътуваме и „гледаме“ деца. Трябва да видиш децата от каква среда идват, с какви дефицити са към момента, защото, по някога, има случаи в които не можем да помогнем за съжаление“. 

12-годишният Валтер Георгиев от училището в Русаля е показал таланти не само в рисуването и танците, но и в роботиката и това лято спечели пълна стипендия от обучителното сдружение „Тинузавър“ за едноседмичен лагер по природни науки в Еленския Балкан. 

10 деца кандидатстват за прием в училището за талантливи деца от социално слаби семейства, които ще се учат на изкуства и занаяти в Русаля. Двама от сегашните ученици са завършили 7 клас, и ако училището не получи статут на гимназия, ще трябва да бъдат записани в друго училище, обясни координаторът Радостина Тричкова:   

„Водим много силна борба от няколко години насам и се надяваме вече да станем гимназия. На този етап министерството не вярва, че имаме капацитета, възможността и професионалистите да обучаваме деца в гимназия. Не бива, не е редно деца, в които си вложил толкова търпение, усилие и професионализъм, да ги върнеш там, откъдето са дошли“.  

До два месеца се очаква Министерството на обрязованието и науката да реши дали основното училище за даровити деца в Русаля ще стане гимназия.

Репортажа на Здравка Маслянкова можете да чуете в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли радикализация на протеста

Още е рано да се каже дали ще има радикализация на протеста (след среднощната акция срещу палатковите лагери), всички гледаме София, защото тя задава тона на протестите. Ако в София се стигне до изостряне на напрежението, предполагам, че то ще има отзвук и в останалите части от страната, коментира пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев ...

публикувано на 07.08.20 в 14:09

Дърветата помнят - раните от Хирошима

Ако се разходим в Хирошима, ще видим специални дървета. Ако поне едно от тях можеше да говори с думи, вероятно би казало: "Усетих взрива със стъблото си. Листата ми изпопадаха. Нося раните си и до днес, но ще ви пазя с новите си клони и листа още дълги години. Разцъфнах въпреки вас и заради вас, хората".  В японския град, който на 6 август 1945..

публикувано на 07.08.20 в 13:29

Ернан Ханани: Невинаги решенията на политиците са практически изпълними

Има ли връзка между управленческите решения в различните държави заради Covid-19, протестите, които заливат цял свят, икономическата криза и теория на игрите, която се изучава във всички икономически институти? Един от създателите й - нобеловият лауреат проф. Израел Уман тази година ще навърши 90 години. " Теорията на игрите е разработена, за..

публикувано на 06.08.20 в 15:18

Ще има ли България скоро космическа стратегия и програма

От година и повече насам Космосът не същият. Трафикът на ракети и хора към и от орбитата на Земята се сгъсти. С изпращането и завръщането на Боб Бенкен и Дъг Хърли от Космоса САЩ не само използваха за първи път частни инвестиции, но и сякаш заявиха: „Можем и без Русия“. В  последните години практиката беше до Международната космическа станция..

публикувано на 05.08.20 в 11:04
Арман Постаджиян

Хипертониците да не спират лечението си при зараза с коронавирус

„Пациентите с високо кръвно налягане, които се лекуват с Covid 19,  не трябва са спират лечението си за хипертония, защото с него имат една допълнителна защита “, каза в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Арман Постаджиян, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на Управителния съвет на Българската лига..

публикувано на 04.08.20 в 11:13
Заради подновените опашки гишетата за смяна на личните документи в София са с удължено работно време.

С документи с изтекъл и удължен срок не могат да се извършват сделки и банкови операции

С удължено работно време вече работят гишетата за смяна на документи във всички районни полицейски управления в София, като дежурни ще има и в съботните дни. Графикът на отворените РПУ в София е публикуван на сайта на МВР. Документите за самоличност ще се получават в полицейските управления, в които са подадени документите.  Удължената..

публикувано на 04.08.20 в 10:29
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев се среща с офицери и сержанти от запаса. Казанлък, 2018 година

Законови промени улесняват наемането на резервисти

40-годишни резервисти и редица бонуси за работодателя предвижда новият проект за промени в Закона за резерва, чието обществено обсъждане приключи преди дни. След като Министерският съвет раз гледа промените, за да станат те окончателни, ще трябва да бъдат гласувани и в парламента.  Част от промените са провокирани от обезпокоителната статистика..

публикувано на 03.08.20 в 11:02