Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата The Brave Stories - уроци по дух

Вяра Деянова
Снимка: bravestories.eu

Всяка една история ние много внимателно подбираме, за да носи своя контекст, за да стига до максимално много хора. Това каза в ефира на БНР Вяра Деянова - създател на платформата The Brave Stories.

Тя разказа историята на Морис Гринберг, български учен, който в момента е първият, разработващ софтуер за комуникация на деца и възрастни с увреждания.

"И тези хора могат да правят много. Ние заснехме историята на Ани от Търговище, която тръгна на училище. Сега завърши първи клас благодарение на този комуникатор и нейният интелект се оказа, че е две години пред връстниците ѝ", допълни в предаването "Преди всички" Вяра Деянова.

На платформата можете да прочетете и историята на Евгения Йорданова от Благоевград, израснала в образовано семейство.

"На 40 години Евгения отива да помогне за известно време на умиращата си леля и там намира писма, писани от баба ѝ до майка ѝ, от които разбира, че тя не само, че е осиновена, но е родена в затвора, защото биологичната ѝ майка забременява на 18 или 19-годишна възраст по време на комунистическия режим. Родителите на момчето, от което забременява, решават, че това ще попречи на бъдещето на сина им и я изпращат в Сливенския затвор", подчерта Деянова.

"И Евгения е родена там, до 6-ия месец е живяла там. Казва, че когато е изписана от затвора заедно с майка си е била голяма колкото мишка - малка, с много здравословни проблеми, майка ѝ се е качила на влака за Благоевград и я е оставила пред първата врата на хубава къща".

Евгения се среща с биологичната си майка, прощава ѝ и посвещава живота си на това да помага на изоставени деца. Дълги години е ръководила дома за изоставени деца в Благоевград. "Тя е уникална жена, която е урок по дух", изтъкна Деянова.

Цялото интервю на Диана Дончева с Вяра Деянова можете да чуете в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12