Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боил Банов: Подпомагаме над 3000 свободни артисти с близо 12 млн. лв.

| обновено на 29.07.20 в 13:29
Снимка: БГНЕС

12 от 15-те милиона лева, одобрени от правителството за антикризисно подпомагане на българската култура, ще бъдат дадени на творци на свободна практика за създаване на самостоятелни проекти от всички сфери на изкуството, съобщи министърът на културата Боил Банов.

Очаква се по този начин в началото на октомври  да бъдат финансирани  3000 творчески проекта с по 4000 лв.

Изискванията към творците, чиито проекти ще бъдат финансирани с общо 12 милиона лева, са две, обяви министър Боил Банов:

"Първо, да бъдат работени върху българска литература, българска драматургия, българска поезия, български романи, и второто е това, което направят и което преценят, да бъде представено като онлайн-съдържание".

Милион и половина лева ще отидат за подкрепа на частни организации в сферата на изкуствата, като театри, кина, галерии.

По 500 000 лева ще бъдат заделени за програма "Социалноангажирани изкуства" и за програма "Публики".

За програма "Творческа Европа" са предвидени 300 000 лева. 150 000 лева пък ще отидат за укрепване на административния капацитет на фонд "Култура".

Министър Боил Банов обобщи: "Ще помогнем на всеки български творец и то дългосрочно, не еднократно".

Извън 15-те милиона лева, одобрени от правителството за подпомагане на артистите на свободна практика, 300 000 лева ще бъдат дадени на литературния музей към Министерството на културата за подкрепа на писатели, поети, драматурзи.

Със 700 000 лева пък ще бъда подпомогнато цирковото и вариететното изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино започва в София

Започва първото издание на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино, организиран от Sofia Summer Fest. В рамките на пет уикенда от 16 ч. ще бъдат излъчени 10 съвременни български детски и младежки филми в Южен парк II, зад музея “Земята и хората” в София. Входът за деца и младежи до 18 години е свободен. Евелина Стоянова с още..

публикувано на 20.07.24 в 10:26
Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

" Тръмп тръгва като една армада. Не виждам изобщо някой да го спре ". Това заяви пред БНР Симеон Гаспаров - журналист и писател от Чикаго. Той отбеляза, че вижда много голямо обединение на републиканците . А закандидата за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, коментира: "Това, което направи Тръмп, от негова гледна точка е може би много..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. "Оттук нататък е изключително важно да продължи да се локализира пожарът, да се потушат всички..

публикувано на 20.07.24 в 10:06

Овладени са двата пожара в Кюстендилско

Овладени са двата пожара в Кюстендилско, които възникнаха през седмицата - в района на с. Ваксево-Фролош, община Невестино, който засегна около 250 декара иглолистна гора, и при с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, където са засегнати около 600 декара бивши земеделски площи, треви и храсти и около 10 декара широколистна гора...

публикувано на 20.07.24 в 09:56

Д-р Ивана Николова: По-млад и свеж кандидат може да докара победа за демократите в САЩ

" Цяла седмица слушахме как Тръмп едва ли не е нов човек след опита за убийство . Реално в първия половин час беше малко по-различен - говори за случилото се, как го е изживял, говори за обединение. В следващия един час беше типична реч на Тръмп – разделителна, накъсана, с лични атаки срещу демократите, каквато уж нямаше да има. Метаморфоза..

публикувано на 20.07.24 в 09:55