Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Глас в България" търси закрила за афганистанско семейство

Снимка: pixabay.com

„Семейството почти е изчерпало всички възможни правни възможности в страната, затова се прибягва и до европейските институции, за да се защитят правата на децата“. Това каза пред БНР адвокат Диана Радославова от Центъра за правна помощ „Глас в България“. От три години Центърът работи по казуса на афганистанско семейство с две деца, което е заплашено от депортация в родината им заради съдебно решение и отказ от закрила. 

От Центъра са сезирали за случая Европейския съд за правата на човека в Страсбург. 

„Семейството идва от Афганистан. Тук има една изначална политика на Държавната агенция за бежанците за некредитиране на изключително сложната ситуация в Афганистан, която е призната от всички международни организации за изключително сложна, променяща се към влошаване. Има най-много цивилни жертви, като много от тях са деца и жени“, обясни адвокат Радославова в предаването „Преди всички“.

„В конкретния случай става дума за баща, който е преследван от талибани, майка – жертва на ранен принудителен брак, и деца, потърпевши от всичко това. Те са дошли на едно по-добро място в България. Тук е минал целият им съзнателен живот. Семейството беше вече разделено няколко пъти“. 

Според Диана Радославова в момента няма полезен законодателен ход семейството да получи закрила.

„В момента, в който те загубят временните си документи за закрила, дори и да не могат да бъдат депортирани в Афганистан, те остават в България в един параграф 22. Те могат останат да живеят тук години – изключени от социална, образователна и здравна закрила и помощ“. 

„Има законодателен луфт какво се предприема към такива хора, които не могат да бъдат депортирани и как те могат да бъдат включени в системата", категорична е още Радославова.

Под натиска на Европейската комисия и във връзка с предприети срещу България процедури вчера Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците. Най-същественото изменение е свързано с представителството на непридружаваните малолетни и непълнолетни чужденци, поискали международна закрила у нас. Предвижда се те да се представляват от адвокати от регистри от Националното бюро за правна помощ, а не от общините.

Интервюто с Диана Радославова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пламен Кръстев: Коминочистач е отговорна професия

"С черни бузи, с черна четка, нелепо смешен силует, но тайничко го докоснете и на шега и за късмет!" - този  популярен рефрен от шлагера на Елвира Геоегиева за мнозина е първата асоциация с образа на коминочистача. Ако се огледаме в средата наоколо не само на село, но и в града, колко много са пушещи комини сега, когато застудя, - вероятно ще си..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Константин Анастасов - художник и Нели

Константин Анастасов е истински майстор на четката и графита

В рубриката „ Горещи сърца “ ви срещаме с един истински майстор на четката и графита. Той е любимец на децата. Общува с тях с лекота. Художникът Константин Анастасов е носител на десетки наши и международни награди. Той е не само творец, но и педагог, автор и съавтор на серия не стандартни проекти. Втората му страст е музикат. Рокаджия в кръвта,..

публикувано на 28.11.21 в 06:18

От песните на химба до футболните легенди над Западна Сахара

Как е възможно снимка да те стисне за гърлото и да те хване за ръка едновременно, за да те поведе към непознато, но изключително, или подценявано и подминавано и все така невероятно място? Travel фотографите , тоест пътуващите фотографи , умеят да отворят очите ни точно за такива пространства. Минко Михайлов се занимава с..

публикувано на 27.11.21 в 11:44
Ротари клуб - Велико Търново дари на библиотеки и училища 100 броя от повестта „Звезда Керванджийка“

Ротари клуб - Велико Търново върна от забвението книга на Светлозар Димитров

Ротари клуб - Велико Търново върна от забвението книга на българския писател и преводач Светлозар Димитров, известен с псевдонима Змей Горянин, като преиздаде след 80 години и дари на библиотеки и училища 100 броя от повестта „Звезда Керванджийка“. Това е единствената художествена творба, пресъздаваща забележителната история на търновския търговец,..

публикувано на 26.11.21 в 15:51

Да откриеш вътрешния си клоун върху гумата на моносайкъл

След всяко падане ставаш все по-координиран – и физически, и житейски. Уроци, които каляват тялото и характера, преподават в Цирков център „Нов цирк” в столичния квартал „Лозенец”. Дисциплините са разнообразни: жонглиране и контактно жонглиране, акробатика и въздушна акробатика, клоунада и много други . Там ще разберете как да боравите с..

публикувано на 26.11.21 в 13:27
Татяна Иванова

Татяна Иванова е приета да участва в програма за кандидат-астронавти

Пъвокурсничката от Софийския университет "Свети Климент Охридски" Татяна Иванова е приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Програмата се организира от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM  и си партнира с двата космически университета в..

публикувано на 26.11.21 в 12:00

Българи не могат да влизат от Румъния при Силистра

От лятото на граничния пункт между България и Румъния при Силистра има проблем с влизането в страната ни. Оказва се, че това е възможно само за транзитно преминаващите, за ученици и студенти, за погранични работници, на които поне веднъж седмично им се налага да пътуват до страна-членка на ЕС. Причината – липсва медицинско лице, което да..

публикувано на 25.11.21 в 10:56