Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Глас в България" търси закрила за афганистанско семейство

Снимка: pixabay.com

„Семейството почти е изчерпало всички възможни правни възможности в страната, затова се прибягва и до европейските институции, за да се защитят правата на децата“. Това каза пред БНР адвокат Диана Радославова от Центъра за правна помощ „Глас в България“. От три години Центърът работи по казуса на афганистанско семейство с две деца, което е заплашено от депортация в родината им заради съдебно решение и отказ от закрила. 

От Центъра са сезирали за случая Европейския съд за правата на човека в Страсбург. 

„Семейството идва от Афганистан. Тук има една изначална политика на Държавната агенция за бежанците за некредитиране на изключително сложната ситуация в Афганистан, която е призната от всички международни организации за изключително сложна, променяща се към влошаване. Има най-много цивилни жертви, като много от тях са деца и жени“, обясни адвокат Радославова в предаването „Преди всички“.

„В конкретния случай става дума за баща, който е преследван от талибани, майка – жертва на ранен принудителен брак, и деца, потърпевши от всичко това. Те са дошли на едно по-добро място в България. Тук е минал целият им съзнателен живот. Семейството беше вече разделено няколко пъти“. 

Според Диана Радославова в момента няма полезен законодателен ход семейството да получи закрила.

„В момента, в който те загубят временните си документи за закрила, дори и да не могат да бъдат депортирани в Афганистан, те остават в България в един параграф 22. Те могат останат да живеят тук години – изключени от социална, образователна и здравна закрила и помощ“. 

„Има законодателен луфт какво се предприема към такива хора, които не могат да бъдат депортирани и как те могат да бъдат включени в системата", категорична е още Радославова.

Под натиска на Европейската комисия и във връзка с предприети срещу България процедури вчера Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците. Най-същественото изменение е свързано с представителството на непридружаваните малолетни и непълнолетни чужденци, поискали международна закрила у нас. Предвижда се те да се представляват от адвокати от регистри от Националното бюро за правна помощ, а не от общините.

Интервюто с Диана Радославова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Томов

Владимир Томов: В ЕС за рядка болест се счита тази, която засяга повече от 5 души

"Голяма част от редките болести не попаднат в нашата здравна система и съответно в регистъра на редките болести", каза за БНР Владимир Томов, председател на Националния алианс на хората с редки болести. По думите му нередовното снабдяване с лекарства за редки болести е постоянен проблем : Николай Костов: Липсват стотици лекарства. Кръгове около..

публикувано на 03.12.22 в 13:46
Фондация „Канкордия“

Започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“

"Тази кампания и инициатива е важна не се само за нас, но и за децата, които ще бъдат включени в нея - основно, за да могат да научат повече за техните права и как да ги уважават", каза за БНР Юлия Йорданова, ръководител фондонабиране във Фондация "Конкордия". Организацията започна кампания „Детето - най-добрият приятел на животните“. Фондация..

публикувано на 03.12.22 в 11:09
Благотворителна изложба в БНР

Благотворителна изложба за деца със специфични потребности

Българското национално радио е домакин на благотворителна изложба в подкрепа на децата, които не чуват от Специалното училище за ученици с увреден слух ”Професор д-р Дечо Денев” и на децата с епилепсия от Асоциацията на деца с епилепсия. В мраморното фоайе на "Драган Цанков" 4 са изложени техни рисунки, картички, пана и коледни играчки.  Целта е да..

публикувано на 02.12.22 в 18:37
Радослав Борисов

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да се яви на матура, ограничен от закона

19-годишен младеж със 100% инвалидност не може да завърши средното си образование и да учи в университет . Несъвършенства в нормативната уредба не дават възможност на Радослав Борисов от Велико Търново да положи държавните зрелостни изпити и да получи диплома за средно образование.  Радослав Борисов е напълно неподвижен, страда от мускулна..

публикувано на 02.12.22 в 06:55

Старинна къща в град Хайфа от преди столетие привлича посетители

Старинна къща, запазила атмосферата на град Хайфа от преди столетие, привлича посетители. Тя е като самотен остров сред район на ултра-религиозни евреи, но успява да се впише. През 1925 година я е построил ландшафтния архитект Херман Щрук, преселник от Германия, по проект на знаменития за времето си архитект Александър Бовелд. Там за пръв път в Хайфа е..

публикувано на 01.12.22 в 14:19

Във Враца започва празнична суматоха. Палят светлините на коледната елха

Тази вечер във Враца ще запалят светлините на 10-метровата елха. Това е началото на коледно-новогодишните празници в града. От днес до първия ден на следващата година са предвидени над 30 прояви за малки и големи. Мястото на събитията е пищно украсеният в златно, зелено и червено градски площад . Край елхата има коледен базар,..

публикувано на 01.12.22 в 10:45
Дилян Манолов

Психологът Дилян Манолов ще участва в конференция за менталното и психическо здраве в Мароко

"Социална и поведенческа промяна е инструмент, който се използва от УНИЦЕФ и от ООН за промяна на нагласите в обществото", каза за БНР Дилян Манолов, доктор по психология, съосновател на Фондация "Визионер". Той е единственият млад лидер в Европа, който ще участва в конференция, посветена на менталното и психическо здраве в Мароко от 5 до 9 декември...

публикувано на 01.12.22 в 10:27