Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Глас в България" търси закрила за афганистанско семейство

Снимка: pixabay.com

„Семейството почти е изчерпало всички възможни правни възможности в страната, затова се прибягва и до европейските институции, за да се защитят правата на децата“. Това каза пред БНР адвокат Диана Радославова от Центъра за правна помощ „Глас в България“. От три години Центърът работи по казуса на афганистанско семейство с две деца, което е заплашено от депортация в родината им заради съдебно решение и отказ от закрила. 

От Центъра са сезирали за случая Европейския съд за правата на човека в Страсбург. 

„Семейството идва от Афганистан. Тук има една изначална политика на Държавната агенция за бежанците за некредитиране на изключително сложната ситуация в Афганистан, която е призната от всички международни организации за изключително сложна, променяща се към влошаване. Има най-много цивилни жертви, като много от тях са деца и жени“, обясни адвокат Радославова в предаването „Преди всички“.

„В конкретния случай става дума за баща, който е преследван от талибани, майка – жертва на ранен принудителен брак, и деца, потърпевши от всичко това. Те са дошли на едно по-добро място в България. Тук е минал целият им съзнателен живот. Семейството беше вече разделено няколко пъти“. 

Според Диана Радославова в момента няма полезен законодателен ход семейството да получи закрила.

„В момента, в който те загубят временните си документи за закрила, дори и да не могат да бъдат депортирани в Афганистан, те остават в България в един параграф 22. Те могат останат да живеят тук години – изключени от социална, образователна и здравна закрила и помощ“. 

„Има законодателен луфт какво се предприема към такива хора, които не могат да бъдат депортирани и как те могат да бъдат включени в системата", категорична е още Радославова.

Под натиска на Европейската комисия и във връзка с предприети срещу България процедури вчера Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците. Най-същественото изменение е свързано с представителството на непридружаваните малолетни и непълнолетни чужденци, поискали международна закрила у нас. Предвижда се те да се представляват от адвокати от регистри от Националното бюро за правна помощ, а не от общините.

Интервюто с Диана Радославова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Монография за Марко Тотев представя непознати моменти от живота му

Името Марко Тотев е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. Всъщност Марко Тотев е почитан и успешен български юрист от 19-и и началото на 20-и век и един от основателите на българската правосъдна система. Монография за емблематичния карък Марко Тотев бе представена в музей “Възраждане и учредително събрание” в родния град на известния..

публикувано на 23.10.20 в 13:14

3 години след наводненията в общините Бургас и Камено не са установени виновни лица

3 години се оказаха недостатъчни за Националната следствена служба и прокуратурата да установят има ли виновни за наводненията в общините Бургас и Камено , при които загинаха петма души. Хората от наводнения район не вярват, че някога ще научат какви са били причините за приливните вълни, нанесли огромни щети на домовете им. Досъдебното..

публикувано на 23.10.20 в 11:09

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности. „ Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър . Тази година..

публикувано на 22.10.20 в 10:47

Съпрузите Гергана и Акил водят битка с институциите, за да живеят заедно

Историята на една българка и един пакистанец, борещи се за правото да живеят заедно с детето си в България, е обект на съдебни спорове от години. След многократни откази от българското посолство в Пакистан да издаде виза на мъжа, той е принуден да предприеме дълго и опасно пътуване извън закона до страната ни. Успява да стигне до Гърция, където е..

публикувано на 20.10.20 в 16:06
Любомир Данчев/вляво/ и Марин Павлов / вдясно /

Бездомникът, подпалил Тютюневите складове: Добър човек ме намери и вече виждам бъдещето си

„Една вечер гледах по телевизията репортаж за бездомен човек, който запалил сградата на тютюневите складове в Пловдив. Казах си, този човек за що не взема да му помогна . Свързах се с журналистите от телевизията и после се срещнах с него“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Марин Павлов, един от бившите кметове на несебърското..

публикувано на 20.10.20 в 12:35

На разходка из света с хроника от интересни и любопитни истории

На Седмицата на модата в Торино бяха представени 26 маски, създадени от затворници от Сърбия . Те също така са автори на дизайна. Осъдените са са преминали и обучение с подкрепата на германската неправителствена организация "Help". Целта е да им се помогне да намерят работа след като излежат присъдите си. Британският принц Уилям..

публикувано на 19.10.20 в 15:30

Стотици хора от цялата страна помагат на семействата от Разлог, чиито къщи изгоряха

Стотици хора от цялата страна се отзоваха на призива за помощ към семействата, чиито скромни къщи изгоряха напълно при пожар в ромската махала в Разлог преди месец.   Почти всеки ден живеещите в квартала се събират в своя храм - Българската божия църква. Обсъждат всичко с пастора си, вярват му и търсят помощ, но преди това помагат на..

публикувано на 19.10.20 в 14:41