Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Ципов: ГЕРБ има интерес от предсрочни избори

Красимир Ципов
Снимка: БГНЕС

Ако има необходимост и внесени спешни законопроекти, най-вече за предложените нови социално-икономически мерки, парламентът има готовност за извънредни заседания и приемане на законопроекти, заяви пред БНР Красимир Ципов, заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

„Има необходимост от промени в законите в социалната сфера, ако има необходимост ще променим действащото законодателство и по отношение на предложените икономически мерки“, отбеляза той в предаването „Преди всички“.

По повод продължаващите антиправителствени протести Ципов заяви:

„Категорично смятаме, че има нужда от диалог и че от протеста следва да се заявят искания, които са насочени именно към това как да преминем и през здравната криза, защото виждате през последния месец с повече от няколко хиляди се установиха случаите на заразени лица“.

„До изборите предстоят малко повече от 6 месеца, в момента, в който се завърти т.нар. парламентарна рулетка с мандати, това ще отнеме няколко седмици и със сигурност предсрочни избори ще се произведат не повече от 2 месеца и половина от редовните. А в тази сложна обстановка и в България, и в Европа, и в света смятаме, че е безотговорно да предприемем такива стъпки и действия…И ние сме заинтересовани да се отиде колкото се може по-скоро на избори, защото ГЕРБ винаги е готова за такива избори, но смятаме, че в тази ситуация, която е не само в страната, но и международната обстановка, не ни дава възможност да мислим в тази посока“, коментира депутатът.

„Очакванията ни в парламента са да няма оставка на правителството и предсрочни избори“, каза още той.

„А протестиращите да кажат каква е алтернативата, която очакват“ относно исканията си за оставка на премиера и главния прокурор, посочи Красимир Ципов.

По повод конфликта между правителството и президента депутатът изтъкна, че не е чул позицията на държавния глава спрямо обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков:

„Напротив, в самото начало чухме, че той (Румен Радев – б.р.) дава повече доверие на изявленията на Божков, а не на прокуратурата…Защото това е тема, която интересува българските граждани“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48