Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политиците са ухажвали електората и преди две хиляди години

Монтират реставрирано каменно императорско писмо на 18 века

Снимка: БГНЕС
Политиците са ухажвали електората и преди две хиляди години с жестове на благодарности. Доказателство за това е огромното каменно писмо, тежащо над два тона, което двама императори изпращат до жителите на античния град Никополис ад Иструм край великотърновското село Никюп. Уникалният паметник, разкрит при археологически разкопки в началото на миналия век, днес отново ще се извиси на мястото си, благодарение на проекта на сдружение „Бъдеще за Никюп“ и Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Писмото на двамата императори Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм преди повече от 1800 години е запечатано за поколенията върху камък. Надписът е открит при археологически разкопки преди един век - натрошен на парчета и със следи от огън. Императорското писмо е от 193-а година след Христа, разказва археологът и директор на Великотърновския историческия музей Иван Църов:

„Става дума за епиграфски паметник, много интересен, който е открит при разкопките в началото на XX век. Публикуван е 1921 година. След смъртта на император Пертинакс, който само два месеца и половина е бил на власт, започва гражданска война. Изведнъж легионите издигат трима претенденти за императори. Между отделните легиони започват сражения. В крайна сметка се налага император Септимий Север. Той успява да победи другите претенденти и взема цялата власт еднолично“.

По време на войната за императорския престол, която продължила няколко месеца, интересна е съдбата на цивилните римски градове, разказва археологът Иван Църов:

„Византион категорично се е присъединил на страната на Песциний Нигер – претендентът, издигнат от легионите в Мала Азия. Никополис, изглежда, в първия момент не са се ориентирали гражданите по правилния начин и също са минали на страната на оня император, но да не забравяме, че Първи италийски легион квартирува само на 50 километра от Никополис. Освен това в този период управител на Долна Мизия е братът на един от претендентите Септимий Север, което означава, че легионите са на негова страна. Така много бързо се е наложило Никополис да вземе вярната посока на ориентиране“.

За да потушат негативното впечатление от грешната си стъпка с подкрепата на неправилния претендент и да се спасят от военни набези и драстично увеличение на данъците, първенците и жителите на Никополис ад Иструм се откупуват като дават за кампанията на Септимий Север внушителната сума от 700 000 денара.

„И императорът Септимий Север в знак на благодарност, куртоазия е всичко, разбира се, както тогава е бил обичаят, благодари на гражданите чрез писмо, което изпраща до градския съвет. Веднага градският съвет се разпорежда съдържанието на писмото, което вероятно е било написано на свитък, да бъде изсечено върху камък, за да може всички да го виждат. Този камък, този епиграфски паметник е достигнал до наши дни, щастлива случайност, но във фрагментирано състояние“.

За да бъде реставриран и издигнат отново паметникът на мястото си, където е бил в древността, сдружение „Бъдеше за Никюп“ спечели финансиране по проект на голяма търговска верига. Историческият музей додаде недостигащата сума и така стана възможно експонирането в пълния му блясък на импозантното императорското писмо от преди 18 века, поясни музейният директор Иван Църов“

„Приблизително е около 3,5 метра висок, доста е голям, защото текстът върху надписното поле е много дълъг. Тежи около два тона, два тона и триста килограма, не сме го изчислявали точно. В момента вече е готов бетоновият постамент. Надявам се около втората половина на август паметникът вече да е реставриран и монтиран на мястото си“.

Почистването на фрагментите на императорското писмо и тяхното консервиране се прави от реставратора в Регионалния музей във Велико Търново Руен Хаджиниколов. Специалистът работи с най-съвременните консервационни материали, ползвани в практиката на известните музеи при обработката на лапидарни паметници. Изборът на технологията при работа с уникалния паметник от Никополис ад Иструм е консултиран както с българските реставратори, така и с опита на известни европейски учени.

Цялостният резултат от проекта ще допринесе за повишаване на туристопотока в римския град. Табела с оригиналния текст, преводи на български и английски език, поставена до надписа, ще направи достъпно неговото послание за по-голям кръг от хора.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Петров

Петър Петров: Държавата ни се превърна в безобразна - няма образ, няма лице

Поетът Петър Петров участва почти ежедневно в протестите у нас. Затова си позволява експеримента да включи в новата си книга „На забавен каданс“  и актуални сюжети. Нарича ги „стихо-репортажна поезия, публицистика на душата, гражданска, но и лична интуиция“, която иска да сподели с читателите. „Затова си позволих да арестувам т.нар...

публикувано на 23.09.20 в 12:40
Георги Арабаджиев

Роботизирана ръка прехвърля 5-килограмов товар

Млад български предприемач се завърна от Германия, за да развива иновативен бизнес в България. Конструираният от неговата компания индустриален робот вече навлиза в производството, в помощ на редица сектори. Георги Арабаджиев се връща от Германия през 2016 година и основава в България иновативна компания за производство на индустриални..

публикувано на 20.09.20 в 11:54
Частна вила край новостроящия се ГКПП Рудозем

В Родопите всеки ден е борба за оцеляване

Смолянска област е един от най-бързо обезлюдяващите региони в страната. Липсата на поминък прогони голяма част от хората във вътрешността на страната и в чужбина. Животът в Родопите е изключително тежък. Всеки ден е ден на оцеляване. Протести няма, защото няма хора. Има недоволни, но са предимно в зряла възраст, отчаяни, болни, без пари и сами...

публикувано на 18.09.20 в 18:31

Математическата гимназия в Русе е без топла вода след основен ремонт

На 27 август министрите на здравеопазването и образованието написаха указание какво трябва да се направи в училищата, за да се ограничи разпространението на корона вирусната инфекция. Сред задължителните мерки са топлата вода и сапунът. Оказа се, че в Математическата гимназия "Баба Тонка" в Русе, където още в първия учебен ден учениците от..

публикувано на 18.09.20 в 14:09
Изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 година“

„Граници и съдби. Добруджа 1940 година“ - малките истории и големите събития

Изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 година“ в  Регионалния исторически музей в Добрич е посветена на  80-годишнината от подписването на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа към пределите на България.  Експозицията представя исторически факти, свързани с военните действия, довели до подписването на договора, драматични съдби на..

публикувано на 18.09.20 в 10:47
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф за атентата в Сарафово: Всички следи водят към "Хизбула"

В понеделник Специализираният наказателен съд ще произнесе присъдите си по така нареченото дело "Сарафово". Вчера прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими - ливанците Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са на съд задочно. Издирват се с червена бюлетина на Интерпол. Досега бяха представени..

публикувано на 18.09.20 в 10:13

"Нощ на ангелите" в Пловдив в помощ на онкоболен

С инициативата “Нощ на ангелите” стотици пловдивски граждани , творци и бизнес се включват в благотворителна акция в помощ на млад баща. Кампанията „Заедно за Ангел“ е в помощ на пловдивчанина Ангел Краевски. 34-годишния Ангел от Пловдив се нуждае от скъпоструваща операция в чужбина , след като беше диагностициран с остра..

публикувано на 17.09.20 в 11:22