Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лятна академия по роботика в еленското село Мийковци

Образователното сдружение "Тинозавър" дава стипендии за деца

Снимка: Сдружение Тинозавър

С лятна академия по роботика започват ученическите лагери по природни науки в село Мийковци в Еленския Балкан. По забавен начин десетки деца, проявяващи интерес към роботика, математика, химия, физика и биология, ще усвояват нови знания в едноседмичните лагери от 2 август.

Близо 30 деца и младежи от цялата страна на възраст от 10 до 16 години ще имат възможност да преминат през различни нива на обучение, да работят по свой собствен проект, да учат по забавен и интересен начин.

„Летните академии продължават по една седмица, като всяка седмица е профилирана - за физика, за математика, биология, химия, електроника, роботика, програмиране“, каза в предаването „По първи петли“ Невен Боянов от великотърновското образователно сдружение „Тинозавър“, организатор на лятната академия по роботика.

„Нашите преподаватели помагат на децата по възможно най-забавния и практически ориентиран начин. Това, което започнахме тази година, е да подсигурим няколко стипендии за деца, които нямат възможност да си позволят академията финансово и много се радвам, че има хора, които ни помагат в това.“

Две даровити деца от София и един ученик от училището по изкуства и занаяти за деца от семейства в неравностойно положение във великотърновското село Русаля са стипендиантите, които ще се учат и забавляват по време на курса по роботика.  

„Учителите са млади, ентусиазирани, обичат да правят това, за което са там. В края на седмицата всяко дете, след като направи някакъв проект в екип с други негови приятели, го представя. Това е начинът, по който учат. Всичко е базирано на учебните материали, които ние сме създали, които се ползват в училищата в страната, в частни школи, дори и във Великотърновския университет също се преподава по подобна програма, която ние сме създали“.   

Министерството на образованието и науката в последните години изпълнява много проекти за насърчаване на интереса на учениците и студентите към природните науки, защото кадрите в тези направления са малко и не достигат за науката и индустрията. Занятията по интереси за децата с наклонности към природните науки, им дават възможност да се ориентират кариерно в бъдеще.

Летните академии дават знания на децата, които не са включени в учебните програми в училищата“, поясни още Невен Боянов от сдружение „Тинозавър“. „Което много им помага след това да се реализират, да вземат решение къде да учат, след като завършат училище, да започнат да работят по други проекти."

Като много добър пример той посочва ученици, преминали през академиите, които преди няколко месеца участвали в съревнование за млади предприемачи в България и са спечелили една от наградите.

"Да правят нещо смислено с ръцете си, с главата си, вместо да гледат само видеа в YouTube и са създали проект, който може да прерасне в следващите няколко години в истински бизнес“.  

Летните академии по природни науки в Еленския Балкан се организират от фондация „Университет за деца“, където учители, учени и предприемачи работят, за да вдъхновят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката, изкуството и занаятите.  

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бранимир Ботев

Бранимир Ботев подкрепи предложението за ваучери за почивка на ваксинирани българи

Предложението на Националния борд по туризъм всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лева за почивка у нас или при посещение на заведение е страхотно. Това каза за БНР Бранимир Ботев, президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество, бивш заместник-министър на туризма: "Подобен тип нестандартни идеи е много..

публикувано на 15.06.21 в 19:19

Светът е изправен пред геоикономическа война

Светът е изправен пред първата геоикономическа война, заяви в 15-тия епизод на подкаста „На всяка цена“ доцент Александър Ганчев , който преподава в Стопанската академия в Свищов и следи отблизо ситуацията в Съединените щати. Ганчев е категоричен, че инициативата „Да изградим отново по-добър свят“ е едно от най-силните послания от срещата на..

публикувано на 15.06.21 в 18:44
Антична Рациария, село Арчар, област Видин.

Рациария - един от основните центрове на римската власт на Дунава

„Сега в началото на тази кампания работим по трасето на бъдещия път между Враца, Монтана и Видин, това е така дългоочаквания път, който трябва да реши проблемите с трафика на Северозапада, открихме един много интересен обект до дело Синаговци, в територията на Рациария и е разположен на крайдунавския път , свързващ най-големите крепости в..

публикувано на 15.06.21 в 16:40

Теодора Делчева: Студентите доброволци в болниците натрупаха голям клиничен опит

„Още миналата година пандемията обхвана всички ни и не успяхме да проведем целия обучителен курс от практически обучения, който беше предвиден, но пък за сметка на това тази година нещата протичат доста по гладко и наваксахме, вече свикнахме и с новите методи на преподаване онлайн“, каза пред БНР Теодора Делчева, председател на Асоциацията..

публикувано на 15.06.21 в 15:53

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

Производството  на наркотици в Европа се е увеличило през 2021 година по време на пандемията от коронавирус. Заради карантинните мерки продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет. Това показва годишния европейски доклад за наркотиците. Според документа престъпните групи са се приспособили към ограниченията за..

публикувано на 15.06.21 в 15:30
Снимката е илюстративна

Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта на замърсените места

Заради системно изхвърляне на отпадъци на нерегламентирани за това места във Велинград Обединение „Чист Велинград" реши да създаде онлайн карта, в която да се нанасят замърсените места в района.  „С цел да подпомогнем дейността на общината, за да се определи по-ясно обема на замърсяванията, започнахме създаването на тази онлайн карта, на..

публикувано на 15.06.21 в 13:34
Вътко Христов

Инж. Вътко Христов почиства паметника на Свободата в Плевен

Тези дни плевенчани с любопитство наблюдават работата на реставратора инж. Вътко Христов в Градската градина. На него общината възложи първото по рода си основно почистване на паметника на Свободата. Изящната женска фигура е изработена в Одеса през 1878 година по поръчка на близки в памет на загинали в Плевенската епопея и при втория щурм за..

публикувано на 15.06.21 в 13:04