Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лятна академия по роботика в еленското село Мийковци

Образователното сдружение "Тинозавър" дава стипендии за деца

Снимка: Сдружение Тинозавър

С лятна академия по роботика започват ученическите лагери по природни науки в село Мийковци в Еленския Балкан. По забавен начин десетки деца, проявяващи интерес към роботика, математика, химия, физика и биология, ще усвояват нови знания в едноседмичните лагери от 2 август.

Близо 30 деца и младежи от цялата страна на възраст от 10 до 16 години ще имат възможност да преминат през различни нива на обучение, да работят по свой собствен проект, да учат по забавен и интересен начин.

„Летните академии продължават по една седмица, като всяка седмица е профилирана - за физика, за математика, биология, химия, електроника, роботика, програмиране“, каза в предаването „По първи петли“ Невен Боянов от великотърновското образователно сдружение „Тинозавър“, организатор на лятната академия по роботика.

„Нашите преподаватели помагат на децата по възможно най-забавния и практически ориентиран начин. Това, което започнахме тази година, е да подсигурим няколко стипендии за деца, които нямат възможност да си позволят академията финансово и много се радвам, че има хора, които ни помагат в това.“

Две даровити деца от София и един ученик от училището по изкуства и занаяти за деца от семейства в неравностойно положение във великотърновското село Русаля са стипендиантите, които ще се учат и забавляват по време на курса по роботика.  

„Учителите са млади, ентусиазирани, обичат да правят това, за което са там. В края на седмицата всяко дете, след като направи някакъв проект в екип с други негови приятели, го представя. Това е начинът, по който учат. Всичко е базирано на учебните материали, които ние сме създали, които се ползват в училищата в страната, в частни школи, дори и във Великотърновския университет също се преподава по подобна програма, която ние сме създали“.   

Министерството на образованието и науката в последните години изпълнява много проекти за насърчаване на интереса на учениците и студентите към природните науки, защото кадрите в тези направления са малко и не достигат за науката и индустрията. Занятията по интереси за децата с наклонности към природните науки, им дават възможност да се ориентират кариерно в бъдеще.

Летните академии дават знания на децата, които не са включени в учебните програми в училищата“, поясни още Невен Боянов от сдружение „Тинозавър“. „Което много им помага след това да се реализират, да вземат решение къде да учат, след като завършат училище, да започнат да работят по други проекти."

Като много добър пример той посочва ученици, преминали през академиите, които преди няколко месеца участвали в съревнование за млади предприемачи в България и са спечелили една от наградите.

"Да правят нещо смислено с ръцете си, с главата си, вместо да гледат само видеа в YouTube и са създали проект, който може да прерасне в следващите няколко години в истински бизнес“.  

Летните академии по природни науки в Еленския Балкан се организират от фондация „Университет за деца“, където учители, учени и предприемачи работят, за да вдъхновят ученици от всички възрасти да открият и развият талантите си в различни области на науката, изкуството и занаятите.  

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов: ILLUSIO MAGNA е роман за чувството за вина

„ Проф. Любомир Калинов е страхотен разказвач, а над този проект е било предопределено да работим . Майка ни е лекар, завършила е и кинорежисура и през 90-те години пишат заедно с професора късометражен сценарий. Ние го намерихме и ни хареса. После се свързахме с професора и му поискахме романа“. Това разказа в предаването „Хоризонт..

публикувано на 20.10.20 в 15:27
Руслан Стефанов

Руслан Стефанов: Руският икономически отпечатък в Кипър е съществен

Руският отпечатък върху икономическите реалности - поредната част от  „Кремълският наръчник в Европа" е факт . В проекта участват трима български изследователи. Един от тях е икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Тази част от мащабното изследване е посветена на Гърция и Кипър.  Въпреки че фокусът не е върху..

публикувано на 20.10.20 в 15:03

Д-р Минко Михов: Приходите в болницата в Габрово не идват от пациентите с коронавирус

„ В многопрофилната болница в Габрово, която разполага с 300 легла, основните приходи не идват от пациенти с коронавирус . Така че допълнителното финансиране за лечение на коронавируса, заложено в бюдже на Здравната каса догодина, за големи болници като нашата, няма да промени значително разпределението на приходите. Защото нашето..

публикувано на 20.10.20 в 11:17

Порносайтове и зловреден софтуер зад покани за приятелство във Фейсбук

Да се хванеш на въдицата на фалшив профил в социалната мрежа и да се озовеш в капана на потенциален зловреден софтуер . За това предупреждава Вени Марковски, един от основателите на „Интернет общество“.  Марковски започнал да получава „странни покани от хора със странни имена за Фейсбук приятелства. Заровил се да провери за какво става..

публикувано на 20.10.20 в 11:16

Георги Иванов: IT секторът ни се нуждае от още специалисти, за да е конкурентоспособен

Триминутно видео популяризира технологичния сектор в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата.  Рекламният клип цели да привлече чуждестранни компании, които търсят да наемат хора от страната ни и региона. „ Да покажем, че не сме държава, която отскоро развива IT хъба си, а има дългогодишни традиции “, поясни пред..

публикувано на 20.10.20 в 10:41

Банско посреща с тревога предстоящия зимен сезон

След като Благоевград беше поставен в червената, рискова зона за коронавируса, хотелиери и работещи в туристическия сектор в Банско са загрижени за посланията, които се отправят към туристите и за мерките, които институциите ще вземат за спасяване на зимния сезон. След слабия летен сезон с регистриран спад от над 65%, туристическият бранш в..

публикувано на 19.10.20 в 14:09
Иван Нейков

Иван Нейков: Пенсионната система не е система за благодарност от народа

„Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система.“ Този коментар направи пред БНР бившият социален министър  Иван..

публикувано на 19.10.20 в 09:46