Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Послания в бутилка

„Когато се каже „писма в бутилка“, за мен веднага се явява книга, роман, сборник с поезия, това е нещо, което пътува и което минава от ръце в ръце и намира точния си читател“, това сподели писателят Георги Господинов за предаването "Чуй лятото".

„Преди няколко месеца излезе книгата ми „Времеубежище“ и единственото, което ме водеше, беше да оставя думи вътре, да ги отворят тези, които са на възрастта на дъщеря ми.

Не трябва да имаме големи претенции към писмата в бутилки – те са за близки хора. За чувствителност към другия и да имаш сърце към другия. Това ми липсва. Около това се е движела винаги голяма литература – да имаш емпатия към другия.

Георги Господинов посочи още, че в преломни времена иска да чете есета и поезия, защото те са жанрът на тревожността и "бързата помощ" на литературата.

Тревогите, бедите ни и страховете ни в крайна сметка имат обща основа през годините, а сега е един от пиковете. Те са тревога за тези след нас и за изгубването на смисъла, смята писателят. В такива времена като че ли човек губи хоризонта за бъдещото. Въпросът е да търсим смисъл, да не е само ескалацията, допълни Георги Господинов. 

„Лятото на 1984 година в Созопол написах първото писмо в бутилка“, сподели Георги Тошев, журналист и пътешественик, автор на биографични книги за знакови фигури в българската култура.

„С приятели написахме в леко бунтарски стил къде сме ние, че сме корабокрушенци в една малка държава, които искат да се озоват в големия свят, бяхме убедени, че някой ще прочете това писмо.

Тогава, през 1984 година аха да започне перестройката, ние младите искахме промяна и това съдържаше нашето писмо – даже си бяхме оставили домашните телефони, адрес и училището – такъв наивитет…“

Георги Тошев разказа как след време в Шри Ланка на брега намират писмо в бутилка, написано на руски език, със стихотворение на Йосиф Бродски и с имейл за контакт, приканващ да се свържеш с "подателя".

„До онези години, до 10 ноември 1989 година писмата в бутилка носеха привкус на приключение, на надежда, на дисидентство….“, спомня си още Тошев.

"Ако днес бих написал писмо в бутилка, то няма да има нищо общо с онова от 1984 година, ще си оставя контактите в социалните мрежи, ще го заснема как пиша писмото. Светът е друг сега, но аз вярвам, че за писането в бутилка винаги ще има хора, които да бъдат примамени към приключението.“

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благой Иванов

Благой Иванов: "Мрачната" литература не успя да се наложи у нас

На книжния пазар е романът „Рибарят“ на Джон Ланган, носител на престижната награда „Брам Стокър“.  Двамата герои Ейб и Дан са загубили своите съпруги и опитвайки се да заглушат мъката си в своето хоби, не приемат сериозно мълвата за Холандския поток, която обещава изцеление за болката им. Двамата се отправят к ъм древно сказание, в което..

публикувано на 13.08.20 в 16:13
Слави Стоев

Слави Стоев за силата на емпатията: от играчките до площадите

„Най-тъжният елемент на робската психика е в това да не се грижиш за обществото си, а за личното си оцеляване, да си добре позициониран спрямо силния, за да оцелееш“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ психологът, организационен консултант и автор на детски книги Слави Стоев. Неговата нова книга „Играчките на Моника“..

публикувано на 13.08.20 в 11:17

Едно от любимите места за децата на Плевен е зоопаркът в “Кайлъка“

Зоопаркът в “Кайлъка“ е уникален за България. Разположен е в защитена местност, а жилища на животните, например тези на мечките, са естествени пещери.  Плевенският зоопарк е единственият у нас, който е разположен в защитена територия - покрайнините на район "Студенец". Разширяването на зоопарка е затруднено от скалния откос.  У правителят..

публикувано на 12.08.20 в 13:13
Александра Кръстянина с родителите си и брат й

Родителите на 4-годишната Александра събират средства за лечение в САЩ

У нас има много деца с тежки заболявания, на които българското здравеопазване не може да помогне, затова се налага те да търсят лечение в чужбина.  4-годишната Александра Кръстянина от Варна е такова дете. Тя е родена с рядката аномалия фибуларна хемимелия – пълна липса на малкия пищял. За да има нормален живот и да тича с другите деца Алекс се..

публикувано на 10.08.20 в 15:12

В Исландия с велосипед

Крум Крумов потегля отново на пътешествие с велосипед до Исландия,  след като вече описа в книгата си  "Около Исландия за 14 дни"  свои минали преживявания в северната страна.  Пътешествието до Исландия  е предизвикателство за Крум. " Исландия изглеждаше за мен малко далечна, трудна, недостъпна, прекалено ветрена. И беше едно голямо..

публикувано на 10.08.20 в 14:22
Аглика Трифонова

Аглика Трифонова: Не искам да виждам как хора пропиляват 10-15 години от живота си

В Плевен започна младежки проект срещу хазартната зависимост, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта с над 19 000 лева.   Ангажирани са над 200 момичета и момчета от областта, които през учебната година  са настанени в общинското средношколско общежитие.   Мотото на проекта е "Заложи на сигурно!" Проектът предвижда..

публикувано на 10.08.20 в 13:43
Светлозар Захариев

Светлозар Захариев създаде фитнес за хора с увреждания в Русе

В Русе вече има фитнес зала, която е предназначена за хора с увреждания. Уредите са специални - според специалните потребности на хората, за които движението е равносилно на живот. Всичко това за тях е абсолютно безплатно. Идеята е на ММА-боеца Светлозар Захариев. Светлозар Захариев, или както го наричат всички - Сисо, е един от най-добрите..

публикувано на 10.08.20 в 13:18