Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Грижата за децата с увреждания в България и в Австрия

Снимка: БГНЕС

Сдружение "Образование и бъдеще" в Разград подготви свой проект в рамките на кампанията "От нас зависи" на коалицията от неправителствени организации ravni.bg, който представя идеи за пълноценна грижа за деца с увреждания.

"От нас зависи да кажем ясно, на цялото общество, за проблеми, които съществуват, където неправителственият сектор е в състояние да помогне", обясни в предаването "Преди всички" Стела Ковачева от организацията "Образование и бъдеще".

На децата с увреждания трябва да се предоставят грижи според потребностите на всяка дете. необходима е индивидуална оценка за всеки човек.

"В нашият проект сме се фокусирали върху две деца и техните семейства и ще им помогнем като осигурим възможност чрез ерготерапевтични изследвания те да получат специален продукт, който да подобри техния начин на живот", подчерта Ковачева.

Виолета Минчева е лице на кампанията на сдружение "Образование и бъдеще". Тя е емигрирала в Австрия, за да търси помощ за детето си. Работила е като журналист. Преквалифицирала се е, сега е педагог. Работи в организацията "Каритас" в Австрия от 6 години.

"Познавам нещата и от двете страни. Познавам проблематиката като родител, познавам вече проблематиката и като специалист, който всеки ден работи с такива деца. Разликата между Австрия и България е в това, че има цялостна концепция и акцентът не е в политиката, не в това на кого се дават парите, акцентът е в това да се доведе едно дете или един възрастен до самостоятелност", каза Виолета Минчева.

Системата на раздаването на пари в Австрия е различна от системата на раздаването на пари за хората с увреждания в България, коментира Минчева.

"Това, което ми хареса в проекта на Стела Ковачева е, че акцентът е прехвърлен в специализираната грижа за това дете. Тези деца, които имат увреждания, те имат различни нужди - дали има нужда от ерготерапевт, дали има нужда от някаква друга помощ, трябва да се направи специализирана оценка и да се работи по това", подчерта Виолета Минчева.

В Австрия парите за подпомагане на дете с увреждане се изчисляват според часовете, които са необходими, за да получи помощ детето.

Двете мнения можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

90-годишният цигулар Любен Йотов: Оркестърът може без мен, аз без него - не

Любен Йотов е най-възрастният оркестрант у нас. Преди дни той навърши 90 години, а вече 60 години продължава да свири в Оркестъра на юристите.  Оркестърът на юристите с диригент Веселин Байчев днес получава наградата „Кристално огърлие” на Съюза на музикалните и танцови дейци. На концерта ще свири и дългогодишният концерт-майстор..

публикувано на 16.04.21 в 18:12

Апостол Апостолов се отказа от академичната си работа в Англия и създаде Център за обучение в Надарево

След успешен академичен престой във Великобритания, той се завръща в селото на своите дядо и баба. Няма никакъв опит със земеделие, но пък неговия прадядо е учил на градинарство старите европейци. Завършилият PhD в Бирмингам през 2006 д-р Апостол Апостолов се установи да живее в село Надарево до Търговище и създаде Център за обучение по устойчиво..

публикувано на 16.04.21 в 15:37

За сладкия бизнес и високото качество

„От години работим в хранително-вкусовия бизнес, като аз съм завършил такъв техникум, постепенно не се отказах и професията ми хареса“, разказа в „Преди всички“ Димитър Колчаков за това как оцелява днес един малък семеен бизнес за сладкиши. „Опитваме се чрез различни електронни платформи за професионални сладкари да даваме повече познания..

публикувано на 16.04.21 в 10:28

700 души у нас страдат от т.нар. "кралска болест", от тях 100 са деца

В навечерието на Световния ден на хемофилията 17-и април Българската асоциация по хемофилия организира национална кампания. Тази година тя преминава под мотото на световната федерация „Движим се заедно с промяната “.  Хемофилията става част от живота на Петя Саздова още когато синът ѝ Стиви е на седем месеца. Резултатите показват, че..

публикувано на 14.04.21 в 12:50
Петромир Кънчев и Камелия Славчева

Започна кампания за събиране на средства за изоставени деца

Фондация „Надежда за малките”, Фондация "Зорница", Център за изкуство започнаха национална благотворителна кампания "Дари обич". Кампанията ще продължи до Коледа. Всяка година в България се изоставят 2000 деца, половината от тях са в София. Целта на кампанията е да се осигури помощ за тези деца. Голяма част от редовните дарители са спрели да..

публикувано на 12.04.21 в 18:23

Остави всичко друго и чети

„Поканата ни е към всички –  деца и възрастни, да отделят по 15 минути и да почетат книга по свой избор на тишина . За участие в „Остави всичко друго и чети” вече се записаха над 13 000 участници от 21 страни и един протекторат. От цял свят са участниците, попълнили нашия формуляр за четене на сайта ни“. Това каза в предаването „Преди всички“..

публикувано на 12.04.21 в 11:17

Реновират приземения Ту-134 в Силистра

Пътнически самолет Ту-134 повече от 30 години стои приземен до река Дунав. Дълго време самолетът е бил учебна база за децата от Силистра, но преди повече от 15 години парите за поддръжката й свършват. Занемарена и самотна, днес машината е все така край реката, но е напът да сбъдне мечтата на мнозина от крайдунавския град да влязат в..

публикувано на 12.04.21 в 10:11