Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Алцеста” от програмата на OperaVision

Снимка: Teatro La Fenice

Творбата има историческо значение, защото с нея и „Орфей и Евридика“ започва реформата на великия оперен композитор Глук през 60-те години на 18 век. Тази реформа променя пътя на оперното изкуство в последвалите векове. Глук се противопоставя на съществуващата дотогава „опера серия”, в която съдържанието няма особено значение, а на  сцената певците изпълняват безсмислено  виртуозни арии, по-скоро за да представят  невероятните си вокални и  технически възможности. В новаторските си опери Глук прави синтез между  музиката и драматичното действие, подчинява музиката на драмата.

Спектакълът  на театър Ла Фениче е великолепен - много добре интерпретиран  музикално и много впечатляващ като постановка. Ще започна с постановчика, който е и художник на декорите и костюмите - прочутият  италиански режисьор  и театрален художник  Пиер Луиджи Пици. Отдавна не бях гледала толкова красива постановка! Всичко е в бяло,  с повишаване на драматичното напрежение се появява и черния цвят, но не само тази игра на двата цвята е впечатляваща. Всичко на сцената е красиво, подредено и логично, във всеки момент  виждаш красива жива картина -благородна и спокойна, дори и при финалните поклони на участниците.

Изпълнителският състав е много добре подбран. В ролята на Алцеста се представя  италианският сопран Кармела Ремиджо - една от най-известните днес белкантови певици. В репертоара й са героините на Росини, Белини и Доницети, прочута е с интерпретацията на моцартовите героини. Само  в “Дон Жуан“ като Донна Анна и Донна Елвира е пяла в  750 спектакъла по цял свят! Партията на Алцеста е много трудна и вокално, и като артистично изпълнение. Тя е на сцената по време на целия спектакъл - тежко изпитание, с което се справи великолепно. Партньор в ролята на Адмето й е американският тенор Марлин Милер, певец с престижна кариера в Европа с моцартов репертоар, но пее често и барокова, и съвременна опера. Красив глас и вълнуваща артистичност показа той. В другите две по-малки роли бяха италианецът Джорджо Мисери – Евандро, съвсем отскоро на сцената, но вече с утвърдена известност  в Италия като белкантов певец, и чехкинята Зузана Маркова - ярък колоратурен сопран и много красива физически. Въпреки че е дебютирала на 16 години  в родината си, кариерата й започва през 2011 г. много успешно и днес продължава по цял свят.

Остава да споделя възхищението си от хора на театър Ла Фениче – перфектен, въпреки че през цялото време е на сцената, а има и сложни движения. Благодарност към диригента на хора Клаудио Марино Моути. Със солови партии участваха и две деца от Пиколи кантори венециани - много музикални и много трогателни. И накрая, успехът на спектакъла на „Алцеста“ се дължи и на вещото ръководство на  известния френски диригент Гийом Турнитер, познат по цял свят като ръководител на камерни ансамбли за барокова музика.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на изданието

170 есета на Умберто Еко на българския пазар

"Въпреки завидния обем на тази книга, тя се чете удивително леко – стилът е делничен, но засяга доста сериозни въпроси на съвременното общество “, каза в предаването „Преди всички“ Кремена Димитрова за есеистичния сборник „Хроники на едно течно общество” от Умберто Еко, който излезе на български език благодарение на издателство “Колибри”...

публикувано на 18.09.20 в 10:59
Балерината Веса Тонова във филма „Монолог в антракта“ на Петър Вълчев

Българският филм “Монолог в антракта” получи награда на публиката в Ню Йорк

Българският документален филм “Монолог в антракта” бе представен в Ню Йорк, при това на най-престижния световен фестивал за кино и танц "Dance on Camera, Dance Films Association". Филмът получи наградата на публиката. “Монолог в антракта” разкрива сложния живот на най-прочутата българска съвременна примабалерина Веса Тонова. Авторският филм на..

публикувано на 17.09.20 в 18:56

„Тоска“ на Новозеландската опера от програмата на OperaVision

В последно време европейската интернет платформа OperaVision предлага интересни изненади - записи на спектакли на оперни театри от далечни  и непознати за меломаните страни. След Индия, Китай и Чили този път на вниманието на зрителите е Новозеландската опера – театър, напълно непознат за европейския слушател и като история, и като постижения...

публикувано на 17.09.20 в 18:34

Виви Василева пренася своя "Пеещ ритъм" в Пловдив и в София

Виви Василева и Лукас Кампара Джинис трябваше да пристигнат от Германия, за да открият пролетното издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" през месец май. Заради пандемията от Covid-19 обаче още през март концертните зали потънаха в тишина и за музикантите и организаторите на фестивали бяха нужни много търпение и силна воля...

публикувано на 17.09.20 в 13:29

Дни на музиката в Балабановата къща – есенни срещи със звезди и открития

На 16 юни 2020 г. откриването на пролетните Дни на музиката в Балабановата къща в Пловдив даде началото на своеобразно завръщане на музикалните фестивали у нас след дългия период на карантина заради коронавируса. С прекрасни спомени за всички тези положителни емоции и за изпълнителите, и за публиката, екипът на фестивала представя и есенното издание,..

публикувано на 17.09.20 в 12:13
Поля Станчева в студиото на предаването „Какво се случва“.

Два филма за БНР - на Международния фестивал за документално историческо кино

Два филма за историята на Българското национално радио са включени в програмата на Международния фестивал за документално историческо кино –  DOCK 2020, който се открива днес в Бургас . Зрителите ще могат да гледат „Олово срещу словото“ (2015 г.) и „От града към света“(2019 г.). Първият филм е посветен на 80-годишнината на Българското национално..

публикувано на 17.09.20 в 12:04

Изложба концерт в Къщата на София

„Ще представим наша авторска музика и картини в тематиката – Вяра,   Надежда и Любов“, казаха в предаването „Преди всички“ Емрах и Реджеб Якъбови , автори на изложбата концерт “Вяра, надежда, любов”, която се открива в Къщата на София тази вечер. Емрах и Реджеб Якъбови са от Родопите, завършили са Художествената гимназия в Смолян,..

публикувано на 17.09.20 в 11:08