Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Алцеста” от програмата на OperaVision

Снимка: Teatro La Fenice

Творбата има историческо значение, защото с нея и „Орфей и Евридика“ започва реформата на великия оперен композитор Глук през 60-те години на 18 век. Тази реформа променя пътя на оперното изкуство в последвалите векове. Глук се противопоставя на съществуващата дотогава „опера серия”, в която съдържанието няма особено значение, а на  сцената певците изпълняват безсмислено  виртуозни арии, по-скоро за да представят  невероятните си вокални и  технически възможности. В новаторските си опери Глук прави синтез между  музиката и драматичното действие, подчинява музиката на драмата.

Спектакълът  на театър Ла Фениче е великолепен - много добре интерпретиран  музикално и много впечатляващ като постановка. Ще започна с постановчика, който е и художник на декорите и костюмите - прочутият  италиански режисьор  и театрален художник  Пиер Луиджи Пици. Отдавна не бях гледала толкова красива постановка! Всичко е в бяло,  с повишаване на драматичното напрежение се появява и черния цвят, но не само тази игра на двата цвята е впечатляваща. Всичко на сцената е красиво, подредено и логично, във всеки момент  виждаш красива жива картина -благородна и спокойна, дори и при финалните поклони на участниците.

Изпълнителският състав е много добре подбран. В ролята на Алцеста се представя  италианският сопран Кармела Ремиджо - една от най-известните днес белкантови певици. В репертоара й са героините на Росини, Белини и Доницети, прочута е с интерпретацията на моцартовите героини. Само  в “Дон Жуан“ като Донна Анна и Донна Елвира е пяла в  750 спектакъла по цял свят! Партията на Алцеста е много трудна и вокално, и като артистично изпълнение. Тя е на сцената по време на целия спектакъл - тежко изпитание, с което се справи великолепно. Партньор в ролята на Адмето й е американският тенор Марлин Милер, певец с престижна кариера в Европа с моцартов репертоар, но пее често и барокова, и съвременна опера. Красив глас и вълнуваща артистичност показа той. В другите две по-малки роли бяха италианецът Джорджо Мисери – Евандро, съвсем отскоро на сцената, но вече с утвърдена известност  в Италия като белкантов певец, и чехкинята Зузана Маркова - ярък колоратурен сопран и много красива физически. Въпреки че е дебютирала на 16 години  в родината си, кариерата й започва през 2011 г. много успешно и днес продължава по цял свят.

Остава да споделя възхищението си от хора на театър Ла Фениче – перфектен, въпреки че през цялото време е на сцената, а има и сложни движения. Благодарност към диригента на хора Клаудио Марино Моути. Със солови партии участваха и две деца от Пиколи кантори венециани - много музикални и много трогателни. И накрая, успехът на спектакъла на „Алцеста“ се дължи и на вещото ръководство на  известния френски диригент Гийом Турнитер, познат по цял свят като ръководител на камерни ансамбли за барокова музика.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Мара Маринова-Цибулка

Навършиха се 130 години от рождението на Мара Маринова-Цибулка - певица и изявен вокален педагог с голям принос към нашето вокално изпълнителско изкуство. Достатъчно е да се споменат имената на няколко нейни ученици с международна кариера: Тодор Мазаров, Любомир Вишегонов, Катя Попова, Нуни Нанев, Надя Ковачева, за да бъдат оценени нейните заслуги..

публикувано на 18.09.21 в 19:47
Третото издание на Брас бенд феста

Плевенчани и гости на града се насладиха на музика на духовите оркестри

В Плевен приключи Третото издание на Брас бенд феста „От бай Дико до Тико, тико..." От 15 до 17 септември Плевен беше домакин на духови оркестри от цялата страна. В три вечери в парка на Регионалния исторически музей плевенчани и гости на града се насладиха на музика в изпълнение на духовите оркестри. Домакин на събитието беше плевенският..

публикувано на 18.09.21 в 19:19
Фрагмент от корицата на

Специални издания за 100 години от рождението на Станислав Лем

„Станислав Лем е невероятен мислител и философ, освен всичко друго. За юбилея от рождението му предоставихме на неговите почитатели две специални издания на негови великолепни романи“, каза пред БНР Александра Александрова от издателство   "Колибри“ във връзка със 100-години от рождението на Станислав Лем. "Издателството..

публикувано на 17.09.21 в 13:19

"МузиКамерОн" - новото общество на изкушените от камерната музика

На 20 септември с концерт в София ще бъде представено новото сдружение за камерна музика "МузиКамерОн" , което си поставя за цел да обединява творческите енергии на елитни български и чуждестранни изпълнители в свой самостоятелен концертен сезон. Събитията ще се провеждат в галерията Vivacom Art Hall "Оборище 5" веднъж или два пъти месечно. Идеята е..

публикувано на 17.09.21 в 12:20
Тони Николов

На празника на София дар за паметта е книгата "Спомнена София“

На празника на София 17 септември ще бъде премиерата на новата книга на Тони Николов "Спомнена София" в Дома музей "Борис Христов" на улица "Цар Самуил. Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“ на БНР и писателката Теодора Димова ще представят книгата. "Те са колективни спомени на един град и когато трябваше да напиша някакви..

публикувано на 17.09.21 в 11:43

Изложбата „Вазов в София“ се открива пред Народния театър

Изложбата „Вазов в София“ се открива днес в градинката пред Народния театър. Експозицията е част от поредица от събития, с които Народния театър „Иван Вазов“ отбелязва 100-годишнината от смъртта на писателя. Проектът е подготвен от драматурзите на театъра Мирела Иванова и Светлана Панчева. На 14 табла са показани снимки, документи,..

публикувано на 17.09.21 в 10:52

Камерната опера в Благоевград отбелязва 50 години с чужди музиканти

Камерната опера в Благоевград ще отбележи 50 години от създаването си с концерта "Време за танго", посветен на 100 години от рождението на Астор Пиацола, който ще се проведе в зала „Яворов“ от 19 часа. Входът е свободен, но ще се допускат зрители до запълване на 50% от местата. "Това е един проект, в който участва оркестъра на..

публикувано на 17.09.21 в 09:37