Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на беларуската опозиция напусна страната си и е в Литва

Проф. Дарина Григорова: Лукашенко трябва да се определи по отношение на Запада и Русия

| обновено на 11.08.20 в 14:32
Светлана Тихановска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска е в безопасност и се намира в Литва, съобщи в Туитър литовският министър на външните работи Линас Линкявичус.

Самата Тихановска потвърди, че е напуснала Беларус по свое желание, след като по-рано излезе информация, че е била принудена да избяга.

"Взех много трудно решение. Но го взех напълно самостоятелно".

Във втората вечер на протести срещу изборните резултати в Минск отново се стигна сблъсъци с полицията и най-малко един демонстрант е загинал. Починалият опитал да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в ръцете му, съобщиха властите. Има и ранени. Силите на реда използваха сълзотворен газ, гумени куршуми, светошумови гранати и палки, за да разпръснат хилядите протестиращи в Минск.  Демонстрантите издигнаха барикади в няколко района и хвърляха коктейли "Молотов".

Протестите избухнаха след като досегашният лидер на Беларус Александър Лукашенко обяви победа с над 80% от гласовете. Основният му съперник Светлана Тихановска, която получава близо 10 на сто подкрепа, отказа да приеме резултатите.

Няколко западни сили също изразиха съмнения в достоверността на резултатите и призоваха Лукашенко да не използва сила срещу протестиращите.

Властите в Беларус съобщиха днес, че са задържали над 2000 души при протестите в понеделник вечерта.

Вътрешното министерство съобщи, че 21 служители на силите за сигурност са пострадали, а петима от тях са в болница.

Тихановска междувременно призова съгражданите си да не се противопоставят на полицията и да избягват да излагат на опасност живота си. 

Протест в Беларус, 11 август 2020 г.                Снимка: ЕПА/БГНЕС
Междувременно Полша заяви готовността си да посредничи между президента на Беларус Александър Лукашенко, който спечели президентските избори в неделя, и лидера на опозицията Светлана Тихановска, която оспорва резултата. Полският външен министър Яцек Чапутович бе на посещение в Рига и заяви след разговори с колегите си в Естония, Финландия и Латвия, че все още има място за диалог.

Проф. Дарина Григорова
Опозицията в Беларус заяви три стратегически мишени за промяна, заяви пред БНР проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Първата е Съюзният договор с Русия, втората - за приватизация, третата е промяна в Конституцията, четвъртата - Беларуската атомна централа, изградена от "Росатом", която беше пусната в експлоатация преди няколко дни.

"Всичко това под опаковката за честни избори", посочи тя.

По думите ѝ Лукашенко е изградил социална държава, в която има авторитаризъм, но "това е оазис и не си дават сметка какво е около тях":

"Лукашенко е държавник и не е зависим, няма офшорки навън. Той няма да продаде държавата си. ... Лукашенко рано или късно трябва да се определи по отношение на Запада и Русия".

Интервю на Петър Волгин с проф. Дарина Григорова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Протести и сблъсъци в Беларус след президентския вот

Полицията в Беларус разгони тълпи от протестиращи с шокови гранати и гумени куршуми, след като предварителните резултати от вчерашния президентски вот отредиха убедителна победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предаде АФП. Неговите..

обновено на 10.08.20 в 17:34
Избиратели на опашка пред секция в бЕЛАРУС - 9 АВГУСТ 2020

Изборите в Беларус: 82% за Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е на път да спечели шести пореден мандат на поста, и то с огромна преднина пред опонентите си, съобщава избирателната комисия в Минск. Тя публикува екзит пол, според който 65-годишният Лукашенко, който управлява..

публикувано на 09.08.20 в 21:17

Президентски избори в Беларус

В Беларус днес се провеждат президентски избори. За шести пореден мандат се кандидатира Александър Лукашенко, който от 26 години е начело на бившата съветска република.  Многохилядни няколкоседмични протести на опозицията предшестваха днешния..

публикувано на 09.08.20 в 08:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова

Почти всички висши началници от системата на МВР са били разпитани като свидетели по делото срещу бившата директорка на Митниците Петя Банкова.   Това стана ясно по време на третия опит на Софийския апелативен съд да финализира делото за мерките за..

публикувано на 18.04.24 в 18:47
Майк Джонсън

Майк Джонсън ще подложи на гласуване нов законопроект за 61 млрд. долара помощ за Украйна

След дълго отлагане председателят на Долната камара на американския Конгрес Майк Джонсън заяви, че ще подложи на гласуване в събота нов законопроект за финансова помощ, включващ 61 милиарда долара за Украйна. Въпреки че републиканците имат..

публикувано на 18.04.24 в 18:43
Проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на МГУ

Проф. инж. Ивайло Копрев: Завършилите стартират с втора по големина заплата в България

Ще покажем установка, която произвежда енергия от водорасли и колко Зелената сделка има място в такъв тип образование като нашето.  Това обеща ректорът на Минно-геоложкият университет проф. д-р инж. Ивайло Копрев в интервю пред БНР. Утре..

публикувано на 18.04.24 в 18:23
Йенс Столтенберг

Столтенберг поиска повече помощ за Украйна

Ако съюзниците от НАТО не подкрепят Украйна, тя няма да може да се защитава, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди заседанието на Съвета Украйна - НАТО, на който трябва да бъде обсъдена нова военна помощ за Киев, основно за..

публикувано на 18.04.24 в 18:17

Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато Рашков е бил министър

Марин и Стефан Димитрови са посещавали сградата на МВР, докато министър е бил Бойко Рашков. Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова е посещавала сградата през 2023 г. Това става ясно от официално писмо, подписано от министъра на вътрешните работи..

публикувано на 18.04.24 в 18:15

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване.  Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35