Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия регистрира първата ваксина срещу Covid-19, дъщеря на Путин се ваксинира

| обновено на 11.08.20 в 17:39
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия беше регистрирана първата в света ваксина срещу коронавирус. Това обяви на съвещание с правителството президентът Владимир Путин.  

Президентът Путин заяви, че ваксината работи достатъчно ефективно и формира устойчив имунитет. Той изрази надежда, че масовото производство ще започне в най-скоро време и подчерта, че ваксинацията в Русия трябва да бъде доброволна. Търговското наименование на препарата е „Гам-КОВИД-Вак“. 

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко допълни, че ваксината ще бъде предложена първо на най-рисковите групи: медицинските работници и учителите. От 1 януари догодина тя трябва да бъде достъпна за всички. Ваксината ще се произвежда от Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ и руска фармацевтична компания. 

Има интерес към препарата и от чужбина, увери министърът. 

„Доколкото ми е известно, днес сутринта е регистрирана за първи път в света ваксина срещу новата коронавирусна инфекция…Знам, че тя работи достатъчно ефективно, формира устойчив имунитет и, повтарям, преминала е всички необходими проверки“, изтъкна държавният глава Владимир Путин.

Той съобщи още, че една от дъщерите му се е ваксинирала.

„В този смисъл тя взе участие в експеримента. След първата ваксина температурата ѝ бе 38 градуса, на следващия ден – малко над 37 и това беше…След втората ваксинация също вдигна малко температура. Чувства се добре“, посочи Путин.

И подчерта, че „при много хора въобще няма някакви външни прояви“ или температура след имунизация.

Впоследствие на специален сайт, посветен на ваксината, бе съобщено, че тя ще се казва „Спутник V“.

„През 1957 г. успешното изстрелване на първия космически спътник в СССР активизира космическите изследвания в целия свят. Заради това сравнение ваксината получи названието „Спутник V“, се посочва на сайта. 

Световната здравна организация реагира предпазливо на оповестената днес от Русия разработка, припомняйки, че одобрението на ваксините минава през „строги“ процедури.

Поддържаме близък контакт с руснаците и обсъжданията продължават. Предварителната оценка на всяка ваксина преминава през строги процедури, отбеляза Тарик Ясаревич, говорител на СЗО на видео пресконференция.

Предварителната оценка включва преглед и преценяване на всички данни за сигурността и ефикасността, събрани по време на клинични изпитания, каза още той и уточни, че процедурата е еднаква за всяка кандидат ваксина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54