Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Силвена Ставрева: Има алтернативи за дистанционно обучение

Предлагат се специални онлайн паралелки или излъчване на живо на уроците от класната стая

Снимка: Община Русе

Родители продължават да настояват да има избор как да учат децата им – дистанционно или присъствено и прилагат медицински аргументи в полза на дистанционното обучение.

Доц. д-р Силвена Ставрева е университетски преподавател и един от организаторите на петицията за онлайн учебна година. Петицията е подписана от повече от 1000 души, изпратена е и писмена позиция до различни институции.

Съществува отпор в самите училища, от самите учители, за които преминаването в режим на дистанционно обучение се е оказало изключително трудно, смята Силвена Ставрева. „Което обаче не означава, че не беше ефективно.“

Дистанционното обучение да бъде включено като възможност за избор при предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, призовава доц. Ставрева.

Трудна ще бъде логистиката, да се направи седмичното разписание, както за децата, така и за учителите, признава тя. „Затова сме дали алтернативи за организацията на дистанционното обучение. Това ще бъде най-лесно с наличието на един лаптоп и на добра интернет връзка във всяка класна стая, така че детето, което е на дистанционно обучение, да може да се включи и да наблюдава урока, който учителят преподава.“

Това според Ставрева е в унисон с препоръката през новата учебна година учителят да стои зад катедрата и да има минимален контакт с учениците. „Тоест той ще бъде видим и за другите деца.“

Ако няма как да стане това, могат да се организират паралелки за деца в дистанционна форма на обучение – на общинско, областно и национално равнище, предлагат още застъпниците на дистанционния режим.

Сред медицинските възражения на родителите срещу присъственото обучение в условията на Covid-19 са различни състояния и заболявания, които се явяват рискове – например астма и диабет.

Има много хора, които искат присъствено обучение. Ето начин – ние предлагаме, той е разумен - да бъде намален броят на децата, които се намират в класните стаи“, аргументира се доц. Силвена Ставрева.

„Само си представете – в една училище, в което класните стаи не са повече от 30 кв. м. и вътре има 25 деца и един учител за време 5-6 часа по 40-45 минути: какво ще се случи на втория ден, ако продължаваме по същия начин да не спазваме масово никакви препоръки за дистанция, за дезинфекция?“

Мнението на доц. Ставрева чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Костадин Кисьов

Археолози настояват Могилата Малтепе от I-II век след Христа да се превърне в музей

Завърши археологическото проучване на Могилата Малтепе от I-II век след Христа край село Маноле. Припомням, че разкритата през 2019 година внушителна кула от римско време, висока повече от 20 метра, се превърна в истинска сензация, като очакванията бяха при последващи разкопки да бъде намерено и гробно съоръжение. Това, което в крайна..

публикувано на 18.09.20 в 17:37
Даниел Стефанов

Даниел Стефанов: Нито машините правят изборите честни, нито липсата им ги прави фалшиви

„ Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс . Този кодекс в момента не създава добър изборен процес.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ политологът Даниел Стефанов,  експерт по изборен процес.  Той смята, че „в България има хора със световен опит“,..

публикувано на 17.09.20 в 16:36
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ако бъде приет Законът за вътрешния пазар, ще се върви към Брекзит без договор

На първо чете в британският парламент бе приет Законът за вътрешния пазар, за който се смята, че нарушава част от договора за напускане на Обединеното кралство на Европейския съюз. Премиерът Борис Джонсън заяви, че законодателството е необходимо, за да се предотврати "Екстремно и неразумно" интерпретиране на разпоредбите в сделката с Брюксел. " Този..

публикувано на 17.09.20 в 16:12

Възможно ли е да се въведе максимална работна заплата в България

Когато се заговори за заплати традиционно излизат на дневен ред споровете между синдикати, работодатели и правителството за размера на минималната заплата. Покрай антиправителствените протести и убеждението на синдикалистите, че една от причините за тях е чувството за социална несправедливост и неравенствата се роди нова идея - дали не..

публикувано на 17.09.20 в 14:53
Село Райковци

Малките кметства искат собствен бюджет и правото да избират кмет

„За съжаление, при срещите ни на най-високо ниво в държавата, всички ни чуват, но след това нищо не последва. Дори предложението ни да имаме собствени бюджети и в малките села да има избори за кмет чрез промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация,  се разгледа на първо четене миналата година в Народното събрание и там си..

публикувано на 17.09.20 в 09:51

Експерт за даряването на плазма: Всеки преболедувал от Covid носи в кръвта си лекарство

Д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" разказа в интервю за "Преди всички" за това лечение.  "Ние сме гражданска инициатива и създадохме сдружението, за да популяризираме метода. Но тепърва започваме национална информационна кампания, за да знае обществото че има такъм метод и че всеки..

публикувано на 17.09.20 в 08:14
Николай Василев (на преден план)

Николай Василев: Нищо не научихме от кризата през 2009 г.

„Нищо не научихме като хора, като нация и като бизнеси от кризата през 2009 година. Хората имаха златно десетилетие. Последните години ръстът на доходите е много стръмен. И ако през тези най-добри години нито един от нас не се е сетил, че трябва да спести и за повече от 1 седмица напред…  Държави, бизнеси и граждани се разделят на две големи групи –..

публикувано на 16.09.20 в 17:14