Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Силвена Ставрева: Има алтернативи за дистанционно обучение

Предлагат се специални онлайн паралелки или излъчване на живо на уроците от класната стая

Снимка: Община Русе

Родители продължават да настояват да има избор как да учат децата им – дистанционно или присъствено и прилагат медицински аргументи в полза на дистанционното обучение.

Доц. д-р Силвена Ставрева е университетски преподавател и един от организаторите на петицията за онлайн учебна година. Петицията е подписана от повече от 1000 души, изпратена е и писмена позиция до различни институции.

Съществува отпор в самите училища, от самите учители, за които преминаването в режим на дистанционно обучение се е оказало изключително трудно, смята Силвена Ставрева. „Което обаче не означава, че не беше ефективно.“

Дистанционното обучение да бъде включено като възможност за избор при предстоящите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, призовава доц. Ставрева.

Трудна ще бъде логистиката, да се направи седмичното разписание, както за децата, така и за учителите, признава тя. „Затова сме дали алтернативи за организацията на дистанционното обучение. Това ще бъде най-лесно с наличието на един лаптоп и на добра интернет връзка във всяка класна стая, така че детето, което е на дистанционно обучение, да може да се включи и да наблюдава урока, който учителят преподава.“

Това според Ставрева е в унисон с препоръката през новата учебна година учителят да стои зад катедрата и да има минимален контакт с учениците. „Тоест той ще бъде видим и за другите деца.“

Ако няма как да стане това, могат да се организират паралелки за деца в дистанционна форма на обучение – на общинско, областно и национално равнище, предлагат още застъпниците на дистанционния режим.

Сред медицинските възражения на родителите срещу присъственото обучение в условията на Covid-19 са различни състояния и заболявания, които се явяват рискове – например астма и диабет.

Има много хора, които искат присъствено обучение. Ето начин – ние предлагаме, той е разумен - да бъде намален броят на децата, които се намират в класните стаи“, аргументира се доц. Силвена Ставрева.

„Само си представете – в една училище, в което класните стаи не са повече от 30 кв. м. и вътре има 25 деца и един учител за време 5-6 часа по 40-45 минути: какво ще се случи на втория ден, ако продължаваме по същия начин да не спазваме масово никакви препоръки за дистанция, за дезинфекция?“

Мнението на доц. Ставрева чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поставиха над 300 керамични плочки с перото на Паисий в едноименното училище в Банско

ЮНЕСКО включи в списъка си за отбелязване на годишнините на значими личности Паисий Хилендарски, от чието рождение се навършват 300 години . Написаната от него "История славянобългарска" отброява 260 лета. В родния град на Паисий - Банско, събитията по този повод вече започнаха, но най-вълнуващите от тях са в началното училище, което носи..

публикувано на 24.05.22 в 11:29
Иван Ланджев

Иван Ланджев: 24 май е най-безспорният ни празник

"24 май е нашият най-безспорен празник . Ние се караме за всички други празнични дати в календара си, дори за най-светлите християнски празници, да не говорим за патриотичните дати, за дати, свързани с битки. Но за 24 май ние сме единодушни ." Това каза пред БНР поетът и философ Иван Ланджев. "Ние празнуваме буквите, словото, езика – това..

публикувано на 24.05.22 в 09:26
Владо Перев

Владо Перев: Македонизмът е антибългарско чувство

Не е постигнато никакво съгласие и все още ветото на България стои над главата на Македония - така журналистът от РСМ Владо Перев описа картината в македонските медии след посещението на премиерите на България и Северна Македония в Рим по случай 24 май.  Премиерът на РСМ определи като "изключително конструктивна" срещата си в Рим с Кирил Петков..

публикувано на 24.05.22 в 08:28
Румен Драганов

Румен Драганов, ИАОТ: През лятото увеличението на цените на почивките ще надхвърли 30%

"Като увеличение в момента се движим в рамките на около 20% . През лятото увеличението на цените на почивките ще надхвърли 30% ". Това прогнозира в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Румен Драганов , директор на Института за анализ и оценки на туризма (ИАОТ) " Запазва се сезонността по морето , тоест ние пак ще..

публикувано на 23.05.22 в 19:33
Национален музей на образованието в Габрово

През ценните експонати в Националния музей на образованието - разказ за новобългарското училище

На 24 май училищни камбани ще огласят празнично шествията в цялата страна. От звъна, известил началото на първото светско училище в българските земи, са изминали 187 години. Оригиналното звънче и печатът на Габровското училище са сред ценните реликви зад витрините в единствения по рода си музей у нас, който пази паметта за родното..

публикувано на 23.05.22 в 19:08
Корица на книгата

"Антология на миражите" - 50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти

Книгата "Антология на миражите" представя 50 чудеса на света и прочути забележителности, описани от български журналисти пътешественици. " Най-ценното на тази антология е, че цял един живот няма да ни стигне да навъртим тези километри , а може да ги видите в едно томче от 400 страници, пълно с 1000 снимки , направо целият свят ви..

публикувано на 23.05.22 в 16:41
Нощен изглед над град Чепеларе

В Чепеларе ще се проведе традиционното факелно шествие в нощта преди 24 май

Най-дългоочакваното и вълнуващо събитие за годината в Чепеларе е тържествената манифестация в Деня на славянската писменост и култура , традиция която е над 100-годишна без прекъсване. Факелното шествие на 23-ти срещу 24-ти май също се провежда от 19 век. Факелното шествие е традиция от над 150 години, когато е построена сградата на..

публикувано на 23.05.22 в 16:12