Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нестор Арсенов: Имаше синхрон и комуникация между насилниците и партийни членове

Провокация или гражданска позиция - гласът на битите на форума на ГЕРБ

Красимир Петров: Биячите си бяха "вкъщи", ГЕРБ им беше дал гостоприемна среда

Снимка: БГНЕС

Не целях провокация и не вярвах, че ще се стигне до такова развитие, че ще се стигне до побой“. Това каза пред БНР астрофизикът Нестор Арсенов, един от потърпевшите в сцените на насилие по време на конференцията на ГЕРБ в София Тех парк преди дни. Той е искал да обърне внимание на премиера Бойко Борисов, че „няма вече къде да се крие и хората са достатъчно шумни, за да тръгнат от Орлов мост и да го срещнат където и да е“.

В предаването „Преди всички“ Арсенов определи реакцията на ГЕРБ след случая като „смешна“.

Снимка: БГНЕС

„По-късно успях покрай медиите и социалните мрежи да разпозная кои са били биячи, кои са били активни членове на ГЕРБ. За мен на място нямаше голяма разлика между тези хора. Разбрах, че пиарът на ГЕРБ е човекът, който ме е хванал за лакътя и ме предоставя на биячите. Нямаше отличителни знаци между двете групи хора, един вид тези хора бяха в активен синхрон и комуникираха, се вижда от други записи. Вижда се, че ГЕРБ и служителка на НСО дават наставления на биячите къде да отидат. Даже Краси Петров успява в едно от мелетата да изтръгне лепенка на ГЕРБ от един от биячите“, разказа Нестор Арсенов.

Снимка: БГНЕС

На място на конференцията на ГЕРБ в периметъра на охранителната лента не е имало полиция, твърди Нестор Арсенов.

„И чак когато бях изведен извън една импровизирана строителна ограда имаше полиция. И в момента, в който се появиха първите полицаи, веднага посочих групата хора, които бяха наложили сила върху мен и казах – тези хора току-що ми посегнаха, искам да подам жалба. При което реакцията на полицията беше – моля ви, успокойте се, виждаме, че сте превъзбуден. И не снеха техните лични данни. Не уважиха моето желание за жалба“, допълни Арсенов.

Снимка: БГНЕС

„Идеята още от предишния ден, моя, беше да отида там и с още един или двама съмишленици и да изразим нашата гражданска позиция пред Борисов. През погледа на ГЕРБ това може да е провокация – когато някой прави нещо, което не ти е удобно, но ние просто искахме да застанем лице в лице с него, защото той се крие.“ Това обясни друг потърпевш от насилието по време на партийния форум - Красимир Петров, автор и водещ на гейминг предаване. Двамата с Нестор Арсенов имат общи адвокати и входирани жалби в прокуратурата.

Версията, че някой влиза, бие и тръгва, е абсурдна, смята Красимир Петров.

ГЕРБ им беше предоставила абсолютно гостоприемна среда – часове да стоят вътре, да обикалят, да си пият минерална вода, да си говорят с хора от ГЕРБ, с пиара и с други, да се подминават. Просто си бяха вкъщи“.

Двете гледни точки към случилото се чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Младият мъж с маска, шапка и тъмна фланелка първо беше сред хората, провокирали сблъсъци с антиправителствени протестиращи, а след това няколко пъти отне със сила телефона на журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова и го изхвърли.

Агресия срещу журналисти преди Националната конференция на ГЕРБ

Напрежение възникна в района на „София Тех Парк“ , след като антиправителствени демонстранти се опитаха да попречат на актива на ГЕРБ първо да стигне до мястото на конференцията, а след това - да го напусне. Преди излизането на..

обновено на 05.08.20 в 15:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги,..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че..

публикувано на 19.04.24 в 08:15