Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парижката Света Богородица" с премиера в Летния театър във Варна

Варненската опера поставя световноизвестният мюзикъл "Парижката Света Богородица". Спектакълът е по музика на Рикардо Кочанте и ще се играе в петък, 14 август от 21 часа като част от фестивала "Опера в Летния театър". Премиерата не случайно е в навечерието на празника на Варна, денят в който честваме Света Богородица. Постановката на режисьора Петко Бонев следва плътно сюжета на автора на класическия роман - Виктор Юго. Действието се развива в Париж през Средновековието по времето на Луи XI и проследява драмата на Квазимодо и Есмералда. Режисьорът Петко Бонев казва, че „Парижката Света Богородица“ е сред най-отговорните му задачи.

Зрителите в Летния театър ще видят внушителната парижка катедрала „Нотр дам“ без пораженията от последния опустошителен пожар, в цялото ѝ величие. Тя буквално оживява със средствата на 3D мапинга. Субтитри на български език ще приобщят публиката към всеки детайл от историята, защото целият мюзикъл е на оригиналния си език – френски. Още едно предизвикателство към варненските артисти. Диригент на спектакъла е Страцимир Павлов.

Калина Жекова, Лилия Илиева, Гео Чобанов и Велин Михайлов са част от главния актьорски състав. Парижката Света Богородица е Съвместен проект на Театрално-музикален продуцентски център – Варна и ММФ Варненско лято 2020.

Подробности в материала на Александър Йорданов:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.