Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Премиерът прави опит да разджурка ситуацията с идеята да се спаси

Трябва да си отпушим възможността обикновено Народно събрание да променя Конституцията

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов и кръгът около него прави неистови усилия да разджурка още повече вече разджурканата ситуация, с идеята, че това може би ще го спаси. Мнението е на лидера на „Движение 21“ Татяна Дончева. "Тези покани за дискусия са направени, за да се дискутира, без да си подава оставката", допълни тя относно огласените от премиера предложения за промени в Конституцията.

„Идеята този парламент да свика Велико народно събрание не е лоша. Мисля, че и Христо Иванов ще стигне до това заключение. ВНС, което да се свика до три месеца от разпускането на сегашното, не е лоша идея“, каза Дончева в предаването „12+4“. За да се свика ВНС обаче е необходимо 2/3 мнозинство, а такова ГЕРБ няма, освен ако БСП не подкрепи това предложение, отбеляза тя.

Бойко Борисов трябва да подаде оставката на правителството без условия, категорична е Дончева. Според нея трябва да се върви към предсрочни избори, служебен кабинет, към възможности за честни избори и „мнозинство в следващ парламент, било той велик или невелик, от конституционно ангажирани за промени депутати“.

Трябва да бъде премахната фигурата на Великото народно събрание и вместо да ни пробутва премиерът всевъзможни творения на Дани Кирилов и кръг, ние трябва да си отпушим възможността за промени в Конституцията глава по глава, в рамките на серия народни събрания“, коментира юристът.

Следващият парламент накрая трябва да вземе решение за премахването на института на ВНС и на пречки, които възпрепятстват по-сериозни конституционни промени, каза още Татяна Дончева. „Това, което пречи, е фигурата на ВНС. Вече никой няма съмнение, че България няма да става монархия.“

На Бойко Борисов му липсва чувство за реалност и разбиране защо се случват протестите, посочи Дончева. По думите й протестът трябва да продължи „да натиска“ за оставка на кабинета.

„Има пиари и други, които го съветват, за да може да ритне топката в друго поле. Същевременно да печели време. Целта – оставка на Борисов, отстраняване на това правителство и оставка на Гешев не бива да бъде снемана“, подчерта Дончева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Намеренатастатуя в Хераклея Синтика

Гръцките медии за откритието в Хераклея Синтика: Голям успех на българската археология

Гръцките медии отделят централно място на откритието на българските археолози при разкопки в Хераклея Синтика край Рупите. Преди два дни екипът на проф. д-р Людмил Вагалински откри мраморна скулптура, чиято височина е над човешки ръст. Тя е разкрита в големия канал на античния град и е не само най-добре запазената сред откритите там, а..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

МВнР с препоръка: Не пътувайте към Сицилия и околните острови

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха..

публикувано на 06.07.24 в 07:59
Масуд Пезешкян (в средата) е новият президент на Иран

Масуд Пезешкян е новият президент на Иран

Иранският реформаторски кандидат Масуд Пезешкян спечели втория тур на президентските избори срещу ултраконсерватора Саид Джалили, съобщиха държавните медии. От над 30 милиона гласа, Пезешкиан е събрал близо 17 милиона, а Джалили - малко над 13 милиона, съобщи Министерството на вътрешните работи, предаде АФП. До предсрочните президентски..

публикувано на 06.07.24 в 07:52

Руски въздушни удари в Украйна, Суми остана без питейна вода

Украинският град Суми остана без питейна вода тази нощ, след като при руски въздушни удари бе повредено електрозахранването на водоснабдителната система. Украинската обществена медия "Суспилне" съобщи за поредица от експлозии тази нощ в областния център, разположен североизточно от столицата Киев. Сумска област е обект на постоянни атаки..

публикувано на 06.07.24 в 07:45

Близо 2 800 безработни започват работа по регионални програми по заетост

Близо 2 800 безработни ще започнат работа по регионални програми за заетост, които се финансират от социалното министерство тази година, съобщиха от ведомството. Програмите са разработени по предложения на областни и общински администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика.  Предвидените за тях средства в бюджета..

публикувано на 06.07.24 в 07:32
Делян Георгиев

Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район „Изгрев“ се превърна в традиция. Всяка година събитието се разраства – сега ще продължи три дни. За..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на дебата с Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво по-сериозно състояние: "Бях изтощен. Не се вслушах в инстинктите си по отношение на подготовката и беше..

публикувано на 06.07.24 в 04:06