Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни ли са предложените от премиера промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС

23-годишният Иван Герганов е сред най-добрите ни математици, печелил редица международни състезания, олимпиади. Учил е математика и статистика в Единбург, работи за голяма компания в Чикаго, но от България.

Според Иван Герганов не е необходимо да се предлага свикване на Велико народно събрание, промените, за които настояват протестиращите, могат да се състоят и от обикновено Народно събрание.

"На всички им е писнало да гледат едни и същи хора в различни ситуации, да са на едно и също място и да са в политиката. Въпросът е, че няма как от нищо да се появят нови хора, защото в България, за да станеш нещо трябва да познаваш хора".

Със сигурност е необходима радикална промяна, но тя няма да се осъществи на редовните избори през 2021 година, коментира Герганов: "Откакто започнах да се занимавам с математика, моята идея е да прилагам математиката в някакви неща, които имат приложение в реалния живот и финансите е едно от тях. Да, в момента съм в България и съм доволен от това, което правя".

Иван Герганов е дарил стипендия на талантлив ученик от гимназията "Петко Р. Славейков" в Кърджали, където е завършил средното си образование.

"Образованието естествено е много важно, нашите най-добри ученици са толкова добри, ако не и по-добри от тези на запад. Въпросът е, че от там надолу има много ясно разграничение между тези, които са най-добри и всички останали, на които не им пука достатъчно".

Жители на Враца също коментираха предложенията на Бойко Борисов за промени в конституцията.
   

"Твърде много надежди се залагат, че трябва нова Конституция, настоящата Конституция не е толкова лоша, в нея са заложени много неща, които за съжаление не се изпълняват, включително и законите, които се творят. Би трябвало да се помисли дали изобщо ни е необходима друга, за да се гарантират по-добре гражданските ни и социални права".

"Трябва да има промени в Конституцията, трябва да се приеме закон, който да забранява неграмотните да гласуват, не може хора без образование да определят живота на другите".

Цялото интервю на Таня Милушева с Иван Герганов и анкетата на Ива Антонова можете да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37