Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негодни пестициди в Плевенска област ще бъдат изгорени в чужбина

Стефан Цанев
Снимка: Латинка Светозарова

По разпореждане на Върховната административна прокуратура относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита министърът на околната среда и водите разпореди проверки в цялата страна. Особено внимание е обърнато на най-критичните места с пестициди - такива са в Плевенско при село Радомирци и град Койнаре.

Експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в периода от 31 юли до 5 август са обиколили 16 критични обекта със загробени пестициди - 11 в Плевенска област и 5 в Ловешка.

"И се оказа, че най-зле са нещата в село Радомирци и град Койнаре, където сградата е бивше ТКЗС, където навремето са се съхранявали тези препарати, тези пестициди е паднала и де факто препаратите са заринати с части от сградата и буквално се съхраняват в земята", каза Стефан Цанев, директор на РИОСВ-Плевен. 

В момента пестицидите се съхраняват на регламентирана площадка, за която е издадено комплексно разрешително.

"Те са там на временно съхранение и след като се подпише нотификация те ще бъдат изнесени за обезвреждане, което означава изгаряне в инсинератор в чужбина. Такива съоръжения доколкото ми е известно има в Швейцария, във Франция, в Германия и други страни. За момента тези препарати все още се намират в България, но предстои те да бъдат изнесени в чужбина за крайно обезвреждане", допълни Цанев.

Имотите, в които са заровени препаратите, не се използват за земеделска дейност, но след изнасяне на тези препарати няма риск за замърсяване на околната среда, на хората и животните. Направена е инвентаризация, ясно е какви количества препарати се съхраняват в складове.

"Към момента на територията на Плевенска област остават още 28 склада като тези в Радомирци и в Койнаре, но там случаят не е същият, там вече говорим за сгради, които са със зазидани врати, със зазидани прозорци, с поставени табели със знаци за опасност, с ограничен достъп на хора и животни и имаме още 29 склада на територията на Ловешка област. До края на месец август ние трябва да проверим абсолютно всички тези складове, където има налични такива негодни за употреба препарати за растителна защита", изтъкна Стефан Цанев.

До края на август още едно място ще бъде почистено, това при село Славовица. Община Долна Митрополия е възложила преопаковането и извозването до регламентирана площадка на 3000 тона вредни пестициди от склад:

"Наши служители ще присъстват, когато това нещо ще се случи, а то ще се случи до края на месец август и категорично общините също имат възможност да се справят с този проблем, стига да имат необходимите средства за това", подчерта Цанев.

Целия репортаж на Латинка Светозарова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48

Александър Йорданов от ЕНП настоя комплексът "Камчия" да бъде конфискуван

Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов настоя да бъде конфискуван комплексът "Камчия" по време на дебат в Европарламента, посветен на използването на руските активи за възстановяването на Украйна. "В България, на брега на прекрасното Черно море, тоест, на европейската граница, се намира една територия от близо 470 000 квадратни метра, която..

публикувано на 23.04.24 в 21:17

И Марин Димитров ще чака в ареста делото за ОПГ с Банкова и Живко Коцев

Софийският градски съд задържа под стража хасковския бизнесмен Марин Димитров. Заедно със сина му Стефан, бившата шефка на Митниците Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, той е обвинен за участие в организирана престъпна група за контрабанда и корупционни престъпления.  Димитров беше задържан преди десетина дни заедно с..

публикувано на 23.04.24 в 20:21