Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Димитров: Полицията оставя гражданите да се избият

Протестите от първо лице - погледът на Анна Радева и Димитър Димитров

Анна Радева: Протестът започва да става неудобен за властта

Димитър Димитров и Анна Радева
Снимка: БНР
Двама от участниците в протестите - Анна Радева и Димитър Димитров изразиха в студиото на БНР своята позиция за случващото се по време на вечерните акции срещу властта.

Анна Радева е била сред протестиращите, които са се опитали да спрат д-р Елена Мицева, която навлезе с автомобила си сред протестиращите по време на блокада на кръстовището на булевард "Ситняково".

"На живо беше много страшно, това, което видях - тази жена се разправяше с протестиращите без дори веднъж да спомене, че има деца в колата, те не се виждаха толкова ясно, тъй като беше вечер, тълпата беше заобиколила колата. И в следващия момент тя влиза в колата, вдига стъклото, слага маската на лицето си и натиска газта в тълпата, което мен много ме изуми като поведение на човек", разказа пред БНР Анна Радева. Тя е автор на разпространени видеокадри на ексцесии от протестите.

Ако в началото на протестите полицията биеше граждани, днес тя ги оставя да се избият, коментира в предаването "Преди всички" друг протестиращ - Димитър Димитров.

"И това за мен е напълно целенасочена политика, която идва от най-високо ниво и цели да делегитимира протеста, да го покаже в една изключително грозна светлина и да отблъсне хората, които го подкрепят, а те знаем, че са мнозинство", изтъкна Димитров. 

Димитър Димитров и Анна Радева                          Снимка: БНР

Според Димитров протестът е многолик. През последните седмици тече сериозна пропагандна атака срещу протеста с цел да го омаскари и да отблъсне това латентно мнозинство, което го подкрепя.

"Напълно естествено е в летния сезон да има известен отлив от хора, които по обясними причини нямат физическата възможност да бъдат на площадите всеки ден, но това съвсем скоро ще се промени и много неприятно ще изненада управляващите още на 2 септември, когато ще бъде внесено предложението за нова Конституция и ваканцията ще приключи", подчерта Димитър Димитров.

Не може да има диалог между протестиращи и властимащи, докато властимащите не спрат да подменят исканията на протеста, защото те са две основни - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, стана ясно още от разговора.

Според Анна Радева протестът започва да става неудобен за властта, тъй като гражданите са започнали да се организират в малки групички, с малки дейности за акции.

"Идеята е, че ние събудихме едно гражданско общество с тези протести, което въпреки че се е случвало и през 2013 година, тази година - 2020-а, е малко по-различна, защото хората се събудиха и искат да бъдат активни. Започват се различни дейности, аз го виждам всеки ден, тъй като всеки ден в лагера, всяка вечер, идват хора, които имат идеи", поясни тя.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54