Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-кризата изправи малките общини пред сериозно изпитание

Сградата на Община Кресна
Снимка: БГНЕС

Крайно недостатъчни са допълнителните средства, дадени на местните власти, за да компенсират последствията от пандемията. Най-засегнати се оказаха малките общини, чиито бюджети се стопиха наполовина, безработицата нарасна заради масови фалити на местния бизнес.

Кресна е една от тях.

Основното препитание на хората от Кресна е свързано с туристическия и с транспортен трафик. Над сто са малките магазинчета и заведения по международния път за Гърция, който минава през града и две села от общината. 

Почти всички затвориха в пика на пандемията - принудително, от страх и заради липса на клиенти. Тези, които се върнаха в работен режим, са малко и оцеляват на ръба.

В малкия ресторант на Иван, намиращ се на площада, има хора, но само навън. Вътре е празно. Не иска и да мисли за зимата, която за него е равносилна на фалит: 

„Два месеца не работехме, отрази се на всичко. Сметките не излизат, кредити се теглят. На ръба сме. С държавата не можем да се борим. По-добре е човек да затвори. Нямаме друга алтернатива. Дано държавата даде пари на бизнеса. Трябват ни пари, в Англия се превели по 4000-5000 паунда на човек. Най ни тревожи да не ни затворят пак. Всички трябва да бягаме от България, тук да оставим само правителството“.

На няколко километра от Кресна, отново на международния път, се намира голям хотелски комплекс, в чийто ресторант трудно се намира място. Сега е празно. Как изглежда кризата през погледа на персонала? Таня е единствената, имаща смелост да говори: 

„Празно е. Предполагам, че това се дължи на по-високите цени. Мярката 60/40 не е толкова лоша, колкото се коментираше по медиите, защото е опция да преживееш, докато почнеш работа. Мерките масово не се спазват. Разписваме формално, че правим дезинфекция. Ниско заплащане, несправедливо отношение са причина за недоволството ни, не толкова страха от заразяване“.

Малките общини като Кресна едва ли ще издържат през зимата, когато се очакват най-сериозните трусове и втора вълна от коронавируса. 

„Помощта от държавата е нищожна“, признава заместник-кметът Петър Петров: 

Нещата в Кресна са плачевни, защото е малка община. Възможностите за препитание на хората са малки. Основно са малки магазинчета, кафенета, основна така се прехранват семейства. Повече от три месеца не работеха и това се отрази много зле. В Бюрото по труда се регистрираха тези, които работеха в шивашкия бизнес. Основно безработицата скочи от тях“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ускоряват издаването на изгубени лични карти за изборите за кмет на Габровница

Полицията в Монтана ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмета на монтанското село Габровница. Извънредният вот е на 20 октомври. В седмицата преди 20 октомври е създадена необходимата организация гражданите, които нямат издадена лична карта или..

публикувано на 04.10.24 в 21:47

Голямо количество канабис е иззето при спецакция в Габрово

Голямо количество канабис иззеха криминалисти от Габрово, при специализирана полицейска операция. Задържан е 47-годишен мъж от Севлиево. 81 растения канабис са били открити при проверка на частен имот край Севлиево, в местността Дълбок трап. Освен насажденията, на място криминалистите намерили и 8 килограма суха маса, като полевият наркотест..

публикувано на 04.10.24 в 21:43

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира

Десетки кюстендилци посрещнаха Факела на Световния пробег на мира на централния площад "Велбъжд". Утре сутринта факлоносците ще преминат през ГКПП-Гюешево за Северна Македония и Сърбия. Финалът ще бъде на 18 октомври в Унгария. Деца от ОДЗ-та в града, възпитаници на спортни клубове, физкуртурнизи и активисти, граждани изlязоха, за да посрещнат..

публикувано на 04.10.24 в 21:27

Дипломираха се 28 акушерки и медсестри от великотърновския филиал на Варненския медицински университет

28 акушерки и медицински сестри от великотърновския филиал към Варненския медицински университет "Професор Параскев Стоянов" получиха своите дипломи на церемония в музей "Възраждане и Учредително събрание" в старопрестолния град. Десетият випуск медицински сестри и акушерки положиха клетвата си в залата, където е била приета Търновската..

публикувано на 04.10.24 в 21:13

Двама в болница след катастрофа на пътя Владая - Перник

 Катастрофа затруднява движението по пътя Владая - Перник, при км 279. Трафикът се осъществява в една лента и се регулира от Пътна полиция.  Инцидентът е станал малко преди 17 часа. Ударили са се два леки автомобила. Двама сериозно пострадали - мъж и жена, които пътували в единия от автомобилите, са откарани в болница, съобщиха от МВР.

публикувано на 04.10.24 в 20:02

Съд наложи 1000 лева глоба за бивш кмет на Берковица

Окръжен съд - Монтана одобри споразумение, с което наложи 1000 лева глоба за длъжностно присвояване на бивш кмет на община Берковица. Съдът одобри споразумение, постигнато между Окръжната прокуратура и защитата на обвиняемата Димитранка Каменова с което ѝ се налага административно наказание "глоба" в размер на 1000 лева и се освобождава от..

публикувано на 04.10.24 в 19:53

Освободиха петимата задържани в акцията срещу купуването на гласове в Кюстендилско

Петимата задържани при полицейската акция срещу купуване на гласове в Кюстендилско в сряда са освободени. Припомняме, че след полицейската опирация бяха образувани  пет бързи производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Деянията са квалифицирани по чл. 167, ал. 3 от НК. В рамките на водените..

публикувано на 04.10.24 в 19:47