Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предполагаемото отравяне на Алексей Навални и други акценти от седмицата

Алексей Навални
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новината за влошаването на здравословното състояние на най-популярния критик на властта в Москва дойде от неговата говорителка. Тя съобщи, че Алексей Навални се е почувствал зле по време на полет от сибирския град Томск до руската столица и се е наложило извънредно кацане в Омск.

От Фонда за борба с корупцията, организацията на Навални, обявиха, че в кръвта му е открито опасно вещество. Оттам твърдят, че се е отровил от чай, който е пил в заведение на летището преди да се качи на самолета. Информацията беше категорично опровергана от болницата в Омск.

Рано сутринта в събота медицинският самолет, който транспортира Навални, излетя от град Омск в Сибир за Германия, където руският опозиционер ще бъде лекуван. На борда на самолета освен Навални, който е в кома и според близките му е отровен, е и съпругата му Юлия Навалная. Според лекари мозъкът на Навални е в стабилно състояние и сега няма опасност за живота му.

Лидерът на опозицията там Светлана Тихановска даде първата си пресконференция след като избяга в Литва и призова стачките срещу управлението на Александър Лукашенко да продължат. Тя отново поиска нови избори и допълни, че ще се върне в родината си, когато се почувства в безопасност. Русия не е правила опити да се свърже с нея.

Междувременно Лукашенко увери, че до дни ще „реши проблема“ с протестното движение, което разтърсва страната му след президентските избори на 9 август.

Ново решение на властта в Анкара предизвика остра реакция в Атина. Медиите в южната ни съседка прекъснаха предаванията си, за да съобщят за решението на турския президент Реджеп Ердоган да превърне още една църква в джамия, след храма „Света София“ в Истанбул. В знак на протест гръцките туристически агенции започнаха да анулират екскурзии в Турция.

А президентът Ердоган съобщи, че Турция е открила находище с 320 млрд. кубически метра природен газ в Черно море.

Подробности за тези и още от обзора на международните събития от седмицата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53