Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на християнското изкуство съхранява ценни икони

Музеят на християнското изкуство
Снимка: Еленица Маринова

През август патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, превърнала се в духовен и архитектурен символ на столицата, чества два големи празника -  датата на освещаването на храма, извършено на 24-ти август 1924 година и летния храмов празник, който се отбелязва на 30-ти август и се свързва с пренасянето на мощите на светия владетел. 

В криптата на катедралата се съхраняват ценни богатства. В подземния етаж, замислен първоначално да служи за гробница, днес се помещава Музеят на християнското изкуство. Колекцията включва старинни иконописни творби, създадени от 4-ти до 19-ти век. Сред експонатите е и най-ранната икона върху дървена основа в страната, която има хилядолетна история. 

Снимка: Еленица Маринова

В началото на 60-те години на миналия век пътуващата изложба „Хиляда години българско изкуство“ обикаля европейските столици, дори напуска пределите на Стария континент. Родните шедьоври на иконописното изкуство са посрещнати с възторг. 

"Когато се вижда, че към това изкуство има огромен интерес се взима правилното решение - тези икони, които са били представени навън да бъдат обединени в една постоянна експозиция, която да бъде експонирана в подземието на храм-паметникът „Свети Александър Невски", каза уредникът на Музея на християнското изкуство Мариела Стойкова.

Изображение на Свети Николай Чудотворец            Снимка: Еленица Маринова

Музеят е създаден като филиал на Националната галерия през 1965 година. Експозицията е обогатявана през годините и днес представлява една от най-богатите колекции на икони в света, посещавана от родни и чуждестранни любители на християнската иконография.

В постоянната експозиция са представени около 300 експоната, но това е една много малка част от колекцията, с която музеят разполага. Богатият фонд включва около 2500 произведения. Най-ранният експонат е стенописен фрагмент от раннохристиянска базилика от края на 4-ти век.

"Това е една глава на светец от Хан Крум, Шуменско, фантастична, много красива раннохристиянска творба", допълни  Стойкова.

Снимка: Еленица Маринова

Най-ранната икона върху дърво в колекцията е от края на ХІ век. Тя е двустранна, от едната страна е представено внушително изображение на Христос Пантократор, а от другата - Разпятие Христово. Най-вероятно творбата е дело на зограф от Константинопол.

Успешното разделяне при реставрацията на трите живописни пласта позволява да видим едновременно образите на Христос, рисувани един върху друг през три различни епохи. Изображенията са пренесени върху три отделни пана с характерните за времето си стилистики. Процесът завършва покойният реставратор Дана Дечева, която се заема с проекта през 2007 година, допълва Мариела Стойкова:

"Тя успя да направи така, че всички тези слоеве да бъдат съхранени и да могат посетителите да видят иконата в целия ѝ блясък от този най-ранен период" 

Първообразът на уникалната икона в момента е в лабораторията за консервация и реставрация в Националната галерия. Специалистите работят по реставрацията на обратната страна на старинната икона - тази изобразяваща Христовото Разпятие, разказва реставраторът д-р Борислава Попова:

"При предходната реставрация голям участък от фона, от архитектурата на иконата е била възстановена. Във времето става ясно, че тези новоположени материали стареят и се движат по много по-различен начин от оригинала и застрашават целостта на оригиналното изображение и при сегашната реставрация тези участъци бяха премахнати, почистени. Ще бъде реално консервирано изображението такова, каквото е достигнало до нас, за съжаление доста увредено, тъй като и самата е била разрушена от нападения, от инсекти", допълни Попова.

Най-старият експонат в Музея на християнското изкуство        Снимка: Еленица Маринова

Реставраторите правят ежеседмични огледи в Музея за християнско изкуство. Предприемат се превантивни мерки, свързани със съхранението на експонатите. Малко известен факт е, че в криптата се намира и „основният камък” на храма, положен преди началото на строежа на катедралата, разказва Мариела Стойкова:  "И до него има капсула с историята на храма, както и златни монети, които са били оставени там. В момента тази капсула, както и основният камък са скрити под един ромбоиден куп, там е съхранена историята" 

Целия репортаж на Еленица Маринова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков, председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). НПСС от много време..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода май 1934- 9 септември 1944 година. "Решението е преди повече от 10 години. Паметникът да се..

обновено на 18.08.24 в 07:36