Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сладоледен трабант в Сливен предлага сладък лед

Сладоледена кола в Сливен
Снимка: Стоян Радев

Сладоледът е един от малкото десерти, чийто вкус допада и на аристократи, и на обикновени плебеи.
Някъде назад във вековете той възниква като сладък лед с плодове, после някой някъде му прибавя мляко, а индустриалната революция успява да го държи дълго замразен и така го заковава в топ 10 на най-сладките световни изкушения.

Сладоледена кола в Сливен                Снимка: Стоян Радев

В градската градина в Сливен можете да намерите атракцията - сладоледена кола, марка "Трабант". Возилото е превърнато от собственика си Иван в сладоледена витрина. Интересното е, че колата работи, но за съжаление не може да прави доставки, защото поради специфични технически изисквания на сладоледената витрина, не може да мърда.

Кой най-вече обаче си лепи носа на витрината с желание да изяде всичко, което е вътре и какво предпочита. 

"Децата, нали веднага бягат, защото е интересно, сладоледената кола".

Витрина със сладолед               Снимка: Стоян Радев

На главната улица в Сливен сладолед продава Кунка Петкова, която обясни кой е най-търсеният сладолед това лято:

"Най-вървежният сладолед е течен шоколад, шоколад с лешник, синя дъвка, сметана с бисквитка. Абсолютно всеки сладолед си върви".

Няколко думи и за клиентите - кой купува най-много.

"И малките, и големите. Имам клиенти, които са много мънички, идват с родителите си. Има и малко по-големи деца, които идват сами", допълни Петкова.

Целия репортаж на Стоян Радев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Клуб „Родолюбие и отечествознание“ разпространява българските история и култура

„ Мисията на Клуб „Родолюбие и отечествознание“ е разпространяването на българската история и култура . Заедно с тези две основни цели идват опознаването на родината, идват и няколко други, като благотворителността, като подпомагането на българската национална общност, доброволчеството също“. Това сподели в предаването „Нощен хоризонт“..

публикувано на 23.11.20 в 15:44

Красимир Гаджоков, който живее в Канада, дари средства на МБАЛ - Добрич

Българинът Красимир Гаджоков, който живее в Канада, отправи призив във Фейсбук към всички сънародници в чужбина да даряват средства на болниците в България за лечението на Covid-19. Той самият дари средства на МБАЛ - Добрич. Гаджоков живее в Торонто и работи като консултант по киберсигурност за големи канадски корпорации. Казва, че..

публикувано на 23.11.20 в 14:19

Анани Любенов: Соколарството изисква страшно много време

"В България заради нещо, което е доста странно за цял свят, ловът с хищни птици е забранен . Ние имаме право да ги отглеждаме, да ги развъждаме, да ги тренираме, но реално няма право да им дадем това, за което са създадени - да ловуват". Това каза за БНР председателят на Българския соколарски съюз Анани Любенов. Той изрази очакване, че тази..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Кристияна Брънзалова продължава да работи за регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност

Общ регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност - за това мечтае архитект Кристияна Брънзалова от Фондация „Даскал Брънзалов“. „За жалост това е доста по-трудно, отколкото си мислех. Вече четвърта година работим в тази посока . Сумата, която трябва да бъде събрана, е около 10 хиляди лева. С тези събития, които правя, се..

публикувано на 23.11.20 в 11:26

Уроците на Covid-19: Ние сме гости на този свят, да се смирим

От края на октомври насам семейството на Камелия Тодорова от Добрич е в битка с коронавируса, която отнема живота на майка й и карантинира самата нея за домашно лечение. „Моето състояние в момента е добре, но психически трябва да се стабилизирам, защото много неща ми се струпаха. Въпреки всичко трябва да продължа напред, си казвам всеки ден,..

публикувано на 23.11.20 в 10:45

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение. Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата..

публикувано на 23.11.20 в 08:17

"Фабрика за идеи" търси монитори за компютри за нуждаещи се ученици

Търсят се монитори за 200 компютъра. Те ще бъдат за ученици, които нямат възможност да учат дистанционно заради ситуацията с Covid-19. Мониторите ще бъдат за района на Видин. Кампанията за осигуряване на компютри и монитори се организира от "Фабрика за идеи". "Ние още през април месец започнахме кампания "Дари устройство". Работим в села с..

публикувано на 22.11.20 в 14:51