Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна седмица под блокада и с възгласите “оставка“

Орлов мост, 8 август
Снимка: БТА

Поредна седмица изминава, в която звучат възгласи "оставка" и под блокада се поставят сгради на институции и пътни платна. В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов поиска от протестиращите:

„Дайте две седмици за да ви дадем властта“ и внесе в деловодството на Народното събрание проекта на ГЕРБ за нова Конституция и предложения за промени в Изборния кодекс.

Промените предвиждат: машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели - въвеждане на смесена мажоритарно - пропорционална система за избор на депутати във Велико народно събрание - и възможност за 48 - часово гласуване по време на извънредна епидемична обстановка.

Най-голямата партия в настоящия парламент кани всички останали групи за консултации с цел да бъде постигнато широко съгласие за свикване на Велико народно събрание. Премиерът Борисов разобличи няколко лъжи, сред която и тази, че не иска да напусне властта, а протака във времето подаването на оставка.

Проектът за нова Конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на Велико Народно събрание. Предложението за нова Конституция създава, цитирам: "безконтролна възможност на едно Велико народно събрание, с неясен политически профил и мнозинство, да ни заведе в конституционен тупик".

Политическата криза ще се задълбочава, социално - икономическите проблеми ще останат открити, според Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП. Партията не приема поканата на ГЕРБ за консултации и призовава симпатизантите си да протестират и да защитават законовите си права.

Вицепрезидентът Илияна Йотова смята, че с проекта си за нов основен закон, управляващите се опитват да се задържат на власт.

Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки се обяви за изцяло мажоритарни избори и за лустрация.

Следващата седмица започват преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта за нова конституция, съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


Заради жажда за власт, или за справедливост и добър живот за всеки, повече от месец и половина протестите срещу правителството не стихват. В София, във Варна, в Русе, в Пловдив се проведоха демонстрации и блокади както на сгради, така и на пътни платна.

В Пловдив полицаи изведоха протестиращи от блокираното кръстовище пред Международния панаир в града, а в София пък ги нямаше на кръстовището пред Румънското посолство, където се стигна до саморазправа.

Полицията не е охранявала протеста до Румънското посолство, тъй като той не е бил регламентиран, обявиха от МВР.

Жената с бялата кола бе обявена за провокатор. Заради дръзката й постъпка, в присъствието на двете й деца, освен грозни думи тя отнесе и счупена кола.

Двама души пък се сдобиха с прокурорско обвинение, а коментарите бяха и на двата полюса. Своят извод набави кметът на София Йорданка Фандъкова:

„Отношението към децата на задната седалка показва колко зрели сме като общество и каква е посоката, в която вървим“.

Кметът Фандъкова призова за пореден път организаторите на протеста в София да спазват Закона за събранията и митингите и да подават уведомления към общината.

В 44-я ден на антиправителствени протести, шествие тръгна от Орлов мост в 8 часа, за да направи нова “блокада-изненада”

Четири сгради на институции бяха под блокада през изминаващата седмица. Фасадите им бяха замервани с яйца и домати. Освен оставката на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, симпатизанти на движение "Боец" поискаха и оставка на директора на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Жители на София поискаха свобода на придвижването в столицата и премахване на блокадите. Демонстрация направиха пред сградата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Пет демонстрации се състояха в столицата през седмицата с искане и за оставка на президента Румен Радев.

Учени от Българската академия на науките излязоха с остра реакция към техни колеги, които подкрепиха с отворено писмо протестиращите и призоваха за гражданско неподчинение. Обвиниха ги, че използват БАН за политически игри.

И медицинските сестри обявиха национален протест. Те опънаха палатков лагер пред сградата на Министерството на здравеопазването. Поискаха по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

16 медицински сестри и санитари от болницата в Дулово отказаха да работят със заразени с коронавирус и подадоха оставки.

Министърът на здравеопазването отправи критика към медицинските сестри и санитарите от болницата в Дулово. В Бургас той обяви положителни тенденции в овладяването на епидемията.

Красимир Вълчев

От 1 януари началната учителска заплата ще стане 1 260 лева. Това предвижда Колективният трудов договор, подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

По-малко от месец до началото на новата учебна година само 20, 25% от родителите предпочитат дистанционна форма на обучение за децата си.

Въпросът за връщането на учениците в клас бе обсъден с родители, на среща в Просветното министерство.

Дистанционното обучение в училищата ще се разрешава само по медицински причини.

Според главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса д-р Ангел Кунчев, при положителен тест е достатъчно да бъде поставен под карантина само класът на заразен с коронавируса ученик.


И през септември пенсионерите ще получат добавка от 50 лева, стана ясно след проведено дистанционно заседание на правителството. Кабинетът осигурява и пари за модернизация на пътища.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи добавката от 50 лв. като подигравка с труда на възрастните хора и попита управляващите къде са над 2 милиарда лева в Сребърния фонд, който е бил създаден през 2008 г. с цел да се увеличават пенсиите.

България може да приеме еврото най-рано през януари 2024 година, прогнозира международната рейтингова агенция Фич, която потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на страната ни в чуждестранна и местна валута - три пъти "В" със стабилна перспектива.

Агенцията определя приемането на България в механизма ERM II и Банковия съюз през юли 2020 година като важно постижение, което обхваща двугодишен процес на успешно прилагане на реформи и подобряване на устойчивостта на банковия сектор.

Премиерът Бойко Борисов разчете отчета на международните експерти като издръжливост на натиска върху българската икономика. Той написа във Фейсбук:

"Тези данни ни показват, че сме на верния път. И ни мотивират да работим още по-усилено, за да се справим заедно с предизвикателствата".

Жителите на Малко Търново и родолюбци от цялата Бургаска област се събраха в историческата местност Петрова нива, където поднесоха венци и цветя пред мемориалния паметник на загиналите в Илинденско - Преображенското въстание.

С поклонението беше отбелязана 117-ата годишнина от обявяването му. Честванията преминаха под патронажа на президента Румен Радев.

България отбеляза и 143 години от Шипченската епопея. Стотици граждани, както всяка година, изкачиха стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка, за да отдадат почит към загиналите в борбата за националното освобождение. Заведоха и децата си.


Президентът Румен Радев също изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка и отдаде почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Православните християни отдадоха молитвена почит на небесния покровител на българския народ - свети Иван Рилски - Чудотворец в деня на неговото успение. Отидоха с вяра в Рилския манастир.

"Завещавам ви да пазите светата вяра непорочна и незасегната от всякакво зломислие.Не бойте се, защото Божията сила в немощ се показва съвършена", това са думи от посланието на Светеца, който закриля българите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13
Джо Байдън

Байдън осъди руската присъда от 16 години затвор за Гершкович

Президентът на Съединените щати Джо Байдън осъди присъдата от 16 години затвор, дадена на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, подчертавайки, че той "не е извършил престъпление", предаде Ройтерс. Байдън посочи, че неговата професия и американското му гражданство са това, което го е направило мишена за Москва. Евън Гершкович..

публикувано на 19.07.24 в 19:35