Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Балкански – син: Пандемията събори цирковата индустрия

Снимка: БТА

Пандемията събори цирковата индустрия на колене, коментира в интервю за БНР Александър Балкански – син от цирковата амилия Балкански.

Много от големите циркови трупи затвориха и не се знае дали ще могат отново да отворят врати. Повечето от тях са многобройни, имат страшно големи разходи и когато няма спектакли, няма и приходи, обясни той. Спонсорите и държавните помощи на места не са достатъчни, за да се издържат тези трупи. Такъв пример е цирк „Дьо Сьолей“.

На цирк „Балкански“ е била отказана помощ по схемата 60/40. Александър Балкански – баща е ипотекирал дома си, за да спаси цирка.

„Когато човек обича това, с което се занимава и е отдал изцяло своя живот за цирковото изкуство, един дом не е от значение. Ние винаги можем да излезем от дома си и да се пренесем на колела в караваните и във вагоните, защото това е нашият дом – манежът, циркът. Когато човек се занимава с изкуство, парите не са цел, а средство, за да постигнеш своя цел“, посочи Александър Балкански – син в предаването „Чуй лятото“.

Отворени от Министерството на културата програми дават възможност циркът да получи финансови помощи, отбеляза Балкански – син. 

„Това не са някакви фантастични суми, това е нещо съвсем реално и всеки един цирк според своите потребности, според това какви критерии може да покрие, получава и ще получи финансови помощи, за да може да поемем глътка въздух и да продължим напред“, коментира той. Александър Балкански – син подчерта още, че за цялата история на 30-годишния преход „има такъв прецедент – Министерството на културата финансово да подпомогне всички циркове“.

Балкански – син се надява с отварянето на „вратите“ на цирка в София на 4 септември, да получат подкрепата на феновете, защото по думите му „нещата са много сериозни“ и „каквото и да се прави, не може да се разчита на помощи от държавата, важна е посещаемостта от зрителите, приходите от билети“, с които следващата година да се финансира замисленото от цирка турне.

На 1 и 2 септември основателят на цирка Александър Балкански – баща прави два благотворителни спектакъла в София. Първият е посветен на медиците на първа линия, а вторият – на полицаите.

Очакванията са цирковият сезон да продължи до началото на декември.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 майки от Добрич бяха обучени да разпознават здравословен проблем при децата

Проект „Родители, експерти от опит“ реализира в Добрич Фондацията „Св. Николай Чудотворец“. Идеята на проекта е родители на деца с увреждания да минат през обучение от различни експерти, за да бъдат подготвени да бъдат полезни на други, които тепърва се сблъскват с някаква диагноза при децата си. Осъществяването на проекта е било планирано да се..

публикувано на 03.12.20 в 15:26

България преди 1944 - онлайн във филми и кинохроники

Животът в България преди 1944 година e показан във филми и кинохроники и вече е достъпен безплатно онлайн . Видеоматериалите са от фонда на Националната филмотека и са качени в Европейския филмов портал . Там със свободен достъп са стотици архивни ленти от цяла Европа.  Архивните български документални и игрални филми, реклами и кинопрегледи,..

публикувано на 03.12.20 в 13:20

Истории за чужденци в България и българи в чужбина

„Родина зад граница“ е месечната рубрика в предаването „Нощен хоризонт“. В студиото на БНР Станислав Пирчева и Добринка Добрева от програма „Хоризонт“на БНР и Красимир Мартинов от Радио България търсят отговор на въпроса как се адаптират чужденците в България. Представят истории за живота на българи в чужбина. В интервю на Добринка Добрева..

публикувано на 03.12.20 в 11:25
Снимки от блога на Николай Колев

Млад историк събира в блог кадри от историята и на артефакти

Николай Колев е създател на страницата във Фейсбук „Артефакти и фотографии“ . Интересът му към историята се е зародил още в ученическите години. Николай Колев е на 24 години, бакалавър по история от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в момента учи дигитален маркетинг в Университета за национално и световно стопанство. „ В началото..

публикувано на 03.12.20 в 07:28
Стоп кадър от видео репортажа на Ася Пенчева

Съдба на бездомник в студените месеци (Видео)

Ограниченията заради коронавирусната инфекция засегнаха бизнеса, образованието, културата и възможностите ни за живо общуване. Тъй като няма начин да се степенува коя сфера на живота ни е най-пострадала, ще прибавим към списъка с поражения една голяма група от хора - бездомниците. В зимните месеци грижата за бездомниците в Русе е основно на..

публикувано на 02.12.20 в 15:57

Японско-български проект показва как чрез минералния ресурс София може да се превърне в термален град

В края на миналата седмица японският архитектурен екип Kengo Kuma & Associates представи пред "Софпроект - София" план идеите си за връщането на функцията баня на Централните минерални бани в София. „Много отдавна се интересувам от Централните минерални бани“, каза в предаването „Хоризонт до обед“ архитект Йоши Ямазаки от архитектурно..

публикувано на 02.12.20 в 13:55
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново

Дипломирали се акушерки стават Covid сестри във великотърновската болница

В Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Лечебното заведение търси доброволци, които да извършват куриерски услуги между отделенията, лабораторията и болничната аптека. „ Умората у медиците е огромна, най-тежко ни е, че не можем да докоснем пациентите, да..

публикувано на 02.12.20 в 13:17