Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Ганев: Ще се развихрят популистки предложения в икономическата част на Конституцията

Малки редакции в основния закон могат да повлияят драматично върху стопанския живот

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

С отварянето на Конституцията за редакции и нови текстове има опасност начинът, по който е уреден стопанският живот, да бъде драматично променен. За това предупреди в интервю за предаването "Преди всички" Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика.

Всяка малка редакция на основния закон може да има много голям ефект върху начина, по който оперира стопанският живот, подчерта той.

„Основното притеснение е, че правителството провокира отваряне на дебат за нова Конституция с очевидно предложение в съдебната глава, то на 90% е само в съдебната глава. Но отваряйки за изцяло нова Конституция, влизайки във Велико народно събрание, тогава ще се развихрят популистките предложения в икономическата част на Конституцията. Тя реално е малка, дава една рамка, но ако седнат популисти да пишат основни текстове, които касаят стопанския живот или бюджета, наистина могат да сътворят неща, които да имат тежък ефект върху тези макроикономически котви.“

Ние нямаме мораториум върху писането на стопански текстове в Конституцията. Ако тя е отворена и влезем във Велико народно събрание, всеки ще може да предлага всичко, а популистите по-често предлагат бюджетни и икономически неща, отколкото съдебни, коментира Ганев пред БНР. Той изрази опасения, че „ще завалят предложения за фискални и икономически текстове, които няма да са полезни“.

Агенция „Фич“ потвърди рейтинга на България на ниво BBB със стабилна перспектива. Реалността в България е отчетена трезво, смята Петър Ганев. Той припомни, че макроикономическата стабилност държи ниво на рейтинга през последните 10 години.

„Фактът, че (то е и директно написано) въпреки удара на коронавируса и кризата, тази стабилност, това, че имаме валутен борд, левът е неприкосновен, това че въпреки кризата бюджетът все пак изглежда добре – това се оценява като силно позитивно и намаляващо потенциално рисковете пред страната.“

От друга страна стоят дългосрочните ни проблеми като ниските нива на доходите, посочи икономистът. „Почти директно е казано, че при тази макроикономика, при този бюджет и тези стабилни пари, ако нашите доходи бяха по-високи, ако бяхме по-богата страна, щяхме да имаме по-висок кредитен рейтинг.“

В документа е отбелязано, че има растеж, но населението намалява и съответно по-голяма част от дохода се пада на човек. Затова анализът на „Фич“ съдържа акцент върху рисковете, свързани с демографията и изоставането от някои реформи.

Като друг важен момент Ганев открои този - че, въпреки появата на популистки формации и традицията ни в това отношение, се постига съгласие да не се пипат монетарните и фискалните котви.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как Европейската комисия обяви война на хумора

Пандемия, инфлация, икономическа криза, мигрантска вълна, масов гняв срещу политическата класа, рекордно ниско доверие в партии, медии и експерти, исторически проблеми и предизвикателства пред европейските народи. На фона на тази чудесна картинка от Европейската комисия решиха да публикуват и пропагандират един епично интригуващ доклад..

публикувано на 31.07.21 в 14:25

Проф. Кристиян Песталоца: Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца

„ Задължителна имунизация срещу Covid-19 ще бъде въведена до 2-3 месеца в много европейски страни “. Това заяви в интервю за БНР проф. Кристиян Песталоца - германски конституционалист и член на етичната комисия в Берлин: „Разбирам опасенията им. Но каква е алтернативата? Оправдано ли е да рискуваме здравето и живота на хората, които ще се..

обновено на 31.07.21 в 10:52
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Отдръпна се призракът на правителство на изчегъртването

Вместо да увеличават подкрепата за себе си, от ИТН отварят фронтове навсякъде , каза пред БНР политологът Евгений Дайнов.  „ИТН, които искат да управляват с 65 депутата, вчера доста грозно се изпокараха с естествените си поддръжници в парламента, както и със служебното правителство в лицето на двама министри, което е много тежка..

публикувано на 30.07.21 в 08:35
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Правителството на ИТН ще прилича на домоуправител

„Правителството на „Има такъв народ“ ще прилича на домоуправител в българска жилищна сграда. Знаем, че рядко домоуправителят имат голяма власт. Как ще функционира входът,  зависи не толкова от фигурата и тежестта на домоуправителя, колкото от добросъвестността на живеещите във входа .“ Това каза в интервю за БНР преподавателят по политически..

публикувано на 29.07.21 в 07:51
Гергана Мутафова

Гергана Мутафова: Всички образувани след 30 юни дела по закон се водят по електронен път

Вече една година единната информационна система работи във всички съдилища на страната. Над 260 хиляди дела в момента се водят по електронен път в тази система . Това каза в интервю за БНР Гергана Мутафова, член на Прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за въвеждането на единната система за съдилищата. Проблемите, възникващи..

публикувано на 28.07.21 в 09:01
Алексанър Миланов

НПО: Държавата постави отново в риск наблюдението на пациентите с ХИВ

„Една група пациенти с ХИВ - 2000 души, не са внушителна група и не могат да застанат с плакати пред Министерството на здравеопазването, за да кажат, че заради липса на консумативи е поставено под риск проследяването им на вирусния им товар . Това е ключово важно изследване, което дава спокойствие както на самите пациенти, така и на техните..

публикувано на 27.07.21 в 10:07
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е балансирана и не е разточителна

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна  и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза пред БНР икономистът Георги Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че  очаква много по-големи разногласия..

публикувано на 27.07.21 в 08:31