Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вижте табелите в новата линия на метрото

Снимка: Спаси София

Нови модерни табели за информация на пътниците в метрото ще посрещат всички ползващи новата линия от утре, съобщиха от "Спаси София" и допълниха, че цялата визуална информация новата линия е тяхно дело.

При разработката на новия Стандарт за визуална информация в метрото основната цел е била да се предостави унифицирана информация, която да помогне за бързо, удобно и лесно ориентиране на пътника в града

Освен пускането на третата, зелена линия на метрото, най-голямата промяна е появата на четвърта линия на метрото – М4, която ще има жълт цвят. Сегашната дълга линия М2 условно се разделя на две, а целта е улесняването на прекачванията и намаляване на паразитните пътувания. 


Директната връзка без прекачване между Люлин, Обеля и Надежда остава до построяването на междинната станция Модерно предградие, когато линията ще се раздели и физически. 

Градските активисти обясняват, че на всички нови станции на линия М3 е поставен пълен подбор на визуалните елементи. Поставени са карти на цялостната мрежа на градския транспорт, а за улеснение на прекачванията и ориентацията, на станциите са разположени и подробни карти на районите, като са нанесени и всички спирки, както и линиите на наземния транспорт, които ги обслужват. 

Номерирани са и изходите на станциите, а входовете са оборудвани с челни табели, съдържащи името на станцията, номера на изхода и метро линията, обслужваща станцията, както и карта на цялата метро мрежа и подробна карта на района. 


В новите влакове пък пътниците срещат схемите на цялата метро мрежа, а над вратите са поставени схемите на линия М3 и на цялата метро мрежа.

„Новият визуален стандарт е базиран на най-добрите, успешни и модерни световни практики, но получи и своя собствена, софийска идентичност. Табелите са контрастни, светли, лесно четими и двуезични. Те дават модерна и изчистена визия на нашето метро и допринасят за лесната ориентация на жителите и гостите на София.“ –споделя Гергин Борисов от Спаси София, който участва в разработването на новите табели. Той уверява, че предстои подмяната на старите табели в действащото метро, започвайки с трансферните –Седрика, НДК и СУ. От Спаси София съобщават и че са разработени и нови звукови съобщения на английски език, които ще улесняват пътуванията на чужденците и туристите в София. 

Съобщенията са направени от професионален радиоводещ, чийто майчин език е английският. 


Снимки: "Спаси София"

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инж. Дамян Дамянов: Безнаказаността на бракониерите е най-големият проблем

След като горски инспектор преби бракониер и след десетки случаи на бити горски търсим отговор на въпроса кой има интерес от неконтролираните конфликти между горски и бракониери и защо държавата абдикира от проблема: „ Проблемите са трупани от две десетилетия, това е балон, който ще гръмне “, това каза пред "Хоризонт" Владимир Димитров, бивш..

публикувано на 19.01.21 в 10:23
Снимката е илюстративна

Колко опасен може да бъде ивермектинът

Рисковете от употребата на ветеринарния медикамент ивермектин при хора са огромни , предупреди пред БНР доц. Яна Симова, началник на отделение по кардиология в УМБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен и ръководител на научноизследователската група за пост-Covid изследване и лечение на усложнения към Българския кардиологичен институт. Доц. Симова е..

публикувано на 19.01.21 в 08:28

Емил Георгиев: Да се преразгледа ролята на доставчиците на социални мрежи

Случилото се както на 6 януари в САЩ (щурмът на Капитолия – бел. ред.), така и след това, трябва да ни даде отправна точка да преразгледаме ролята на доставчиците на социални мрежи в обществото и дали правоотношенията между потребителите и тези социални мрежи са изцяло договорни и най-вече как съдилищата оттук насетне ще се отнасят към жалби на..

публикувано на 18.01.21 в 10:12
Десислава Ахладова

Ахладова: С промени в закона мерките при домашното насилие ще се въвеждат много бързо

„Домашното насилие е един изключително тежък проблем в българското общество, който често за съжаление  остава затворен в рамките на семейството “, заяви пред БНР министърът на правосъдието Десислава Ахладова във връзка с промените в Закона за защита от домашно насилие .  „Според данните от национално представително проучване на тема..

публикувано на 18.01.21 в 10:09

Картофи от Германия и Франция се продават за български, нашите производители са гневни

Големи хранителни вериги и зеленчукови борси у нас продават немски и френски картофи като българско производство и по този начин заблуждават клиентите си. За това алармират от Националната асоциация на картофопроизводителите. Те внасят сигнали до НАП, Комисията за защита на потребителите и до Българската агенция по безопасност на храните с..

публикувано на 15.01.21 в 11:34

Има работещи модели за контролирано заливане - защо не се прилагат у нас

Наводнени къщи, залети пътища, разрушени мостове и водопроводи, скъсани диги. Това са част от последствията след водното бедствие в Благоевградска област, която пострада от приливните вълни на реките Струма и Места и от контролираното изпускане на язовирите. Най-сериозно засегнати са общините Гоце Делчев, Хаджидимово, Сатовча, Банско, Сандански,..

публикувано на 15.01.21 в 08:33

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Със SARS-CoV-2 природата ни показа, че има още много да учим

Всяка информация, която ще се събере по време на мисията на СЗО в Китай за произхода на коронавируса, причиняващ Covid-19 , ще бъде ценна. Откривайки произхода на един вирус, ще бъдем подготвени за следващо прескачане на вирус от животно към човек. Това обясни пред БНР вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и..

публикувано на 14.01.21 в 07:52