Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципна подкрепа от ВМРО и НФСБ за промени в Конституцията

Даниела Дариткова от ПП ГЕРБ и Искрен Веселинов от ВМРО направиха изявление след срещата.
Снимка: БТА

Партия ГЕРБ получи принципна подкрепа от коалиционните си партньори от ВМРО и НФСБ за внасяне на проекта за промени в Конституцията. Разговори по конкретни текстове обаче, тепърва ще се водят, а от ВМРО поставиха и условие - в новата Конституция да влязат шестте предложения на партията. Сред тях са задължително гласуване и образователен ценз, връщане на наборната служба и даване на право на президента на законодателна инициатива и внасяне на вот на недоверие.

Засега има съгласие само по един въпрос - да бъде вписан преамбюл с принципите, по които функционира държавата:

"Разговорите ще продължат. Всички останали текстове трябва да се съобразят, не само с нашия диалог с ВМРО, а и с всички следващи разговори, които ще водим", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От своя страна съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов припомни, че от години ВМРО настоява за свикването на Велико народно събрание:

"Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС. Има много неща обаче, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас е важно да намерят място в Конституцията".

Депутатът от НФСБ Борис Ячев изрази увереност, че необходимите на внасяне на проекта 120 подписа ще бъдат събрани:

"Заявихме подкрепа за първата стъпка – събиране на 120 подписа, за да влезе проектът на ГЕРБ в пленарна зала за обсъждане в това Народно събрание. Имаме уверение от тяхна страна, че нашите идеи и предложения за членове в Конституцията ще бъдат обсъдени".

Междувременно бе съобщено, че предлаганите от ГЕРБ промени в Конституцията търпят правно-техническа корекция.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева увери, че всички предложения, внесени до този момент, ще бъдат обсъдени.

Отворени остават поканите към БСП и ДПС.

Срещата с независимите депутати, която бе планирана за днес, се отложи по тяхно искане, тъй като имали нужда от повече време за запознаване с предложенията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Принципна подкрепа от ВМРО за свикване на ВНС

Предлаганите от партия ГЕРБ промени в Конституцията търпят правно-техническа корекция, обяви председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова. След среща с коалиционните си партньори от ВМРО Дариткова каза, че засега е постигнато съгласие..

обновено на 25.08.20 в 13:07
Пресконференция дадоха Даниела Дариткова, Цвета Караянчева, Валентин Касабов и Борис Ячев

НФСБ подкрепя проекта на ГЕРБ за нова Конституция

Партия НФСБ ще подкрепи внасянето на проекта на ГЕРБ за нова Конституция. Това беше заявено след среща на контактните групи на двете политически сили. Депутатът от НФСБ Борис Ячев изрази увереност, че необходимите на внасяне на проекта 120..

публикувано на 25.08.20 в 14:12
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов: Докладът на комисията за корупция в Митниците е изпратен на прокуратурата

Рано тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че е изпратил до МВР, прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупция в Агенция "Митници"...

публикувано на 24.07.24 в 12:25

Въздушна тревога в Румъния заради руска атака срещу украински пристанища

Жителите на окръг Тулча в Югоизточна Румъния получиха тази нощ предупреждения чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като бяха забелязани множество дронове, приближаващи се към границата, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА. Хората..

публикувано на 24.07.24 в 11:43

Забранени са земеделските дейности в Пазарджишко до края на август

От началото на месеца в област Пазарджик са регистрирани 164 пожара - два пъти повече в сравнение със същия период през миналата година. Със заповед на областния управител Валентина Кайтазова до края на август са забранени земеделските дейности. В..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата..

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по..

публикувано на 24.07.24 в 11:04