Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени съветват да няма глоби за родители, чиито деца не са навреме в училище

Лондон
Снимка: БТА

По-малко от седмица преди подновяването на учебната година в Англия видни британски учени от Кралския колеж на психиатрите призоваха правителството да отмени предвижданите глоби за родителите на децата, които не се завърнат навреме на училище, тъй като това ще има изключително отрицателни последици за тяхното здраве.

Повече от 250 психиатри подписаха писмо до министъра на образованието Гавин Уилямсън, в което се казва, че насилственото завръщане на учениците може само да засили чувството на страх и безпокойство сред тях.

По-рано през лятото Уилямсън заяви, че глоби ще бъдат налагани на родителите, които възпрат децата си от училище.

Заплахата с глоби обаче бе критикувана, защото не взема под внимание факта, че в семействата може да има членове, които са в карантина, както и че може да има деца от семейства, които за загубили близки заради Covid-19.

Професор Тасмин Форд от университета в Кеймбридж предупреди, че всички принудителни мерки и всяването на безпокойство и страх могат да имат сериозни последици за психиката на децата.

Психиатрите отбелязват, че макар и повечето родители да са доволни от завръщането на децата им в училище, има и такива, които се тревожат за тяхната сигурност.

Късно снощи правителството в опит да гарантира сигурността на децата обяви, че ще въведе носенето на маски и в училищата в Англия, след като това вече бе сторено в Шотландия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разследват капитана на потъналата суперяхта Bayesian за корабокрушение и множествено убийство

Капитанът на потъналата ветроходна суперяхта край Палермо Bayesian -  Джеймс Кътфийлд е разследван за корабокрушение и множествено непредумишлено убийство. Загинаха 7 души, оцелелите са 15 от 22 -а души на борда. Магистратите са повдигнали обвинението срещу 51-а годишния новозеландски капитан на яхтата Джеймс Кътфийлд, след като са го..

публикувано на 26.08.24 в 13:14

Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон

Около 225 пожарникари се борят с голям пожар в блок в Източен Лондон. Двама души са откарани в болница, повече от 100 души са евукуирани. На пресконференция столичната полиция съобщи, че е засегната цялата сграда, в която освен апартаменти има също офиси и магазини на приземния етаж. Все още не е известна причината за пожара, но се знае, че..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Два километра е опашката от камиони пункт ГКПП "Дунав мост" при Русе

Два километра е опашката от камиони в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе. Останалите тежкотоварни автомобили изчакват основно в зоната на буферния паркинг. Времето за престой там е около 30 часа. Това съобщи БТА. Движението на леки автомобили е нормално в посока Румъния. Шофьорите изчакват между 5 и 10 минути, за да преминат по..

публикувано на 26.08.24 в 13:09

Със 173 000 лв. ремонтираха най-старото читалище в Габрово

Сградата на най-старото читалище в Габрово е укрепена с пари от Министерството на културата преди началото на новия творчески сезон. Аварийният ремонт обхвана покрива и фасадата на двуетажното здание - паметник на културата. С аварийния ремонт на зданието бяха отстранени течовете от покрива, които възпрепятстваха най-често работата на актьорите. В..

публикувано на 26.08.24 в 12:59
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски

Димитър Главчев не успя да излезе от сянката на Пеевски , правейки това предложение за нов вътрешен министър в лицето на Атанас Илков. Това е мнението на Божидар Божанов от ПП-ДБ. "В последните седмици предупреждавахме, че Калин Стоянов може да бъде сменен с нов Калин Стоянов, т.е. човек, за който имаме достатъчно информация, че по скоро ще..

публикувано на 26.08.24 в 12:52

Тежка остава ситуацията с пожарите в Рила

Екипи на пожарната, горски работници, доброволци и военнослужещи гасят двата пожара в Рила. Ситуацията е тежка, особено под Черни връх, на 2300 м надморска височина, над селата Самораново и Бистрица. В двете села е обявено частично бедствено положение.  Овладян е пожарът под язовир "Калин", който пламна преди повече от седмица и обхвана 30..

публикувано на 26.08.24 в 12:51
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Краматорск, Донецка област, Източна Украйна, 25 август 2024 г.

Масивна руска атака с дронове и ракети срещу Украйна

Русия предприе тази сутрин масивна атака с дронове и ракети срещу Украйна. За момента се съобщава за трима убити. Експлозии бяха чути и в украинската столица Киев, вероятно резултат от действието на противовъздушната отбрана. В цялата страна беше обявена тревога за въздушно нападение. По-рано украинското Министерство на външните работи съобщи, че..

публикувано на 26.08.24 в 12:33