Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ блокира входа на Съдебната палата

| обновено на 27.08.20 в 10:18
Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата.
Снимка: БГНЕС

В началото на 50-ия ден от антиправителствените протести в София привърженици на сдружение БОЕЦ блокираха за около час сградата на Съдебната палата, където се намира и кабинетът на главния прокурор Иван Гешев.

От Сдружението поискаха среща с него и символично направиха около сградата "Кръг на позора" като блокираха всички входове. Когато деловодството на съдебната палата отвори, те ще внесат сигнал срещу ръководителя на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, обяви председателят на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев:

“Заради отказа й да изпълни съдебно решение по силата, на което тя бе задължена да отговори на БОЕЦ, по зададени от нас въпроси за дейността на Гешев през тези седем години, когато е работил в Софийска градска прокуратура. По наша информация, която ние огласихме, и официални документи, разбира се, през това време за седем години като прокурор – Иван Гешев, няма внесен нито един обвинителен акт. През тези седем години цялата му дейност е свързана единствено и само със сключване на споразумения, които ние наричаме “срамни“, с престъпници от Организирани престъпни групи и с измамници“.

Пътят до Съдебната палата бе изминат с викове “оставка“, като представители на БОЕЦ и симпатизанти се спряха зад бившия Партиен дом, където една бригада от работници се опитваше да почисти боята от пешеходна пътека, начертана на жълтите павета. Това се прави с машини за къртене, от БОЕЦ заподозряха, че тук ще се изграждат заграждения заради предстоящия национален протест на 2 септември.

Беше направена забележка за това, че се увреждат жълтите павета, но до сблъсък и напрежение не се стигна.

“Блокадите-изненади“ започнаха точно преди десет дни. Първата беше на Министерството на правосъдието с искания както за оставката на премиера Борисов, на главния прокурор Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов, която вече е факт. БОЕЦ се намират на тротоара, движението се извършва свободно.

Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата

Протестиращите изразиха и недоволството си от факта, че главният прокурор, чийто кабинет се намира в сградата, не използва централния вход, за да влиза в нея.

„Съдебната палатка“, иронично наричаха протестиращите храма на Темида, а към един от отворените прозорци полетяха и яйца. Такива бяха оставени и пред входовете.

На 50-ия ден от началото на протестите в столицата остават блокирани трите възлови кръстовища - на площад "Независимост", при Софийския университет и Орлов мост.

Хладна, но спокойна е била нощта на трите палаткови лагера. Имало е единични подвиквания към протестиращите и леко напрежение на палатковия лагер пред президентството.

“Опитаха се няколко човека да минат, сплашиха ни, че тази вечер ще дойдат да ни изритат, бяха обикновени граждани“.

“Добре мина, покойно беше, но не сме спали, защото очакваме провокатори“, разказаха протестиращи.

Пореден протест с искане на оставка на правителството и на главния прокурор ще се проведе и в Пловдив.

Началото е от 19.00 часа на площад “Съединение”. Организаторите ще организират и шествие, като в общината е изготвен график за поетапно ограничаване на движението по неговия маршрут.

Ново протестно автошествие ще се проведе и в Стара Загора. То ще започне в 18:30 часа и ще стигне до летището, откъдето инициаторите, с чувство за хумор, обещават да "изстрелят в космоса записите на Бойко Борисов, за да ги увековечат".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17
Доналд Тръмп

Делото срещу Тръмп за държане на класифицирани документи беше прекратено

Окръжен съд във Флорида прекрати наказателното дело срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по обвиненията, че неправомерно е запазил секретни държавни документи в документи в личното си имение "Мар-а-Лаго",  след напускане на поста. Тръмп поиска спиране на делото за намерените в имението му секретни документи Американски..

публикувано на 15.07.24 в 20:15
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с до три месеца, както и разпространената декларация със законопроектите, за които ще търсят..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39