Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БОЕЦ блокира входа на Съдебната палата

| обновено на 27.08.20 в 10:18
Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата.
Снимка: БГНЕС

В началото на 50-ия ден от антиправителствените протести в София привърженици на сдружение БОЕЦ блокираха за около час сградата на Съдебната палата, където се намира и кабинетът на главния прокурор Иван Гешев.

От Сдружението поискаха среща с него и символично направиха около сградата "Кръг на позора" като блокираха всички входове. Когато деловодството на съдебната палата отвори, те ще внесат сигнал срещу ръководителя на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, обяви председателят на Сдружение БОЕЦ Георги Георгиев:

“Заради отказа й да изпълни съдебно решение по силата, на което тя бе задължена да отговори на БОЕЦ, по зададени от нас въпроси за дейността на Гешев през тези седем години, когато е работил в Софийска градска прокуратура. По наша информация, която ние огласихме, и официални документи, разбира се, през това време за седем години като прокурор – Иван Гешев, няма внесен нито един обвинителен акт. През тези седем години цялата му дейност е свързана единствено и само със сключване на споразумения, които ние наричаме “срамни“, с престъпници от Организирани престъпни групи и с измамници“.

Пътят до Съдебната палата бе изминат с викове “оставка“, като представители на БОЕЦ и симпатизанти се спряха зад бившия Партиен дом, където една бригада от работници се опитваше да почисти боята от пешеходна пътека, начертана на жълтите павета. Това се прави с машини за къртене, от БОЕЦ заподозряха, че тук ще се изграждат заграждения заради предстоящия национален протест на 2 септември.

Беше направена забележка за това, че се увреждат жълтите павета, но до сблъсък и напрежение не се стигна.

“Блокадите-изненади“ започнаха точно преди десет дни. Първата беше на Министерството на правосъдието с искания както за оставката на премиера Борисов, на главния прокурор Гешев и на правосъдния министър Данаил Кирилов, която вече е факт. БОЕЦ се намират на тротоара, движението се извършва свободно.

Представители на БОЕЦ протестират пред съдебната палата

Протестиращите изразиха и недоволството си от факта, че главният прокурор, чийто кабинет се намира в сградата, не използва централния вход, за да влиза в нея.

„Съдебната палатка“, иронично наричаха протестиращите храма на Темида, а към един от отворените прозорци полетяха и яйца. Такива бяха оставени и пред входовете.

На 50-ия ден от началото на протестите в столицата остават блокирани трите възлови кръстовища - на площад "Независимост", при Софийския университет и Орлов мост.

Хладна, но спокойна е била нощта на трите палаткови лагера. Имало е единични подвиквания към протестиращите и леко напрежение на палатковия лагер пред президентството.

“Опитаха се няколко човека да минат, сплашиха ни, че тази вечер ще дойдат да ни изритат, бяха обикновени граждани“.

“Добре мина, покойно беше, но не сме спали, защото очакваме провокатори“, разказаха протестиращи.

Пореден протест с искане на оставка на правителството и на главния прокурор ще се проведе и в Пловдив.

Началото е от 19.00 часа на площад “Съединение”. Организаторите ще организират и шествие, като в общината е изготвен график за поетапно ограничаване на движението по неговия маршрут.

Ново протестно автошествие ще се проведе и в Стара Загора. То ще започне в 18:30 часа и ще стигне до летището, откъдето инициаторите, с чувство за хумор, обещават да "изстрелят в космоса записите на Бойко Борисов, за да ги увековечат".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Банкова и Стефан Димитров в съда

Оставиха в ареста бившата шефка на Агенция "Митници" и бизнесмена Стефан Димитров

Бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова и хасковският бизнесмен Стефан Димитров остават за постоянно в ареста. От трети опит Софийският апелативен съд успя да се произнесе по мерките за неотклонение на двамата.  Определението е окончателно. Очаквайте подробности! Бившата шефка на Агенция "Митници" с ново обвинение – за..

публикувано на 18.04.24 в 13:57

Даниел Лорер: Прокуратурата използва случая с Живко Коцев с предизборна цел

Според депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер случаят с доскорошния главен секретар на МВР Живко Коцев бива използван от прокуратурата с предизборна цел. "Българската прокуратура продължава да работи като предизборна платформа. Единственото, което се случва, е тя да се активизира, когато има избори у нас, за да бъдат шокирани българските граждани,..

публикувано на 18.04.24 в 13:52
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова дава договора с "Боташ" на КПКОНПИ и европрокуратурата

Отговорните за подписване на договора с турската компания "Боташ" трябва да понесат отговорност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От левицата планират докладът да бъде представен утре пред медиите от двамата представители на БСП във Временната комисия за  споразумението  между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ" –..

публикувано на 18.04.24 в 13:42

Българската аграрна камара пита: Съществува ли риск за изплащането на "украинската помощ"?

Съществува ли риск за изплащането на т.нар. "украинска помощ" за земеделските стопани в договорения ѝ размер и срокове? Този въпрос задава Българската аграрна камара /БАК/ в писмо до президента, министър-председателя, министъра на земеделието и храните и изпълнителния директор на ДФ "Земеделие".  Повод за тези притеснения е изявлението на..

публикувано на 18.04.24 в 13:05

ЦИК назначи съставите на първите шест РИК

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:05
Виолин Неделчев

Виолин Неделчев за преподаването и рисуването

Художникът и учител Виолин Неделчев признава, че се чувства ползотворен, когато помага на децата да направят първите си стъпки в изкуството.  Преподава на няколко места сред които Софийска професионална гимназия "Княгиня Евдокия", а всяка събота води школа по изобразително изкуство към Народно читалище "Възраждане" 1928.  По време на обучението си,..

публикувано на 18.04.24 в 12:40

Откриват изложба за офшорните райски зони

Днес в галерия "Синтезис" ще бъде открита изложба и първото запознаване с мащабното изследване и фотокнига "Heavens" ("Небеса"). Един от авторите ѝ е Паоло Уудс, който гостува в БНР и предаването "Хоризонт до обед".  Паоло Уудс е световноизвестен фотограф и изследовател на данъчните убежища - тези екзотични, обикновено, места, където..

публикувано на 18.04.24 в 12:23