Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баристът Йордан Дъбов: Кафето е феноменален инструмент за общуване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето като феноменален инструмент за комуникация без аналог – това е най-популярната ободряваща напитка за бариста Йордан Дъбов.

Роден в Пазарджик, той е емигрирал още в младежките си години в Прага, учил тромпет в Пражката консерватория и се превърнал в един от търсените джаз тромпетисти. Записвал музика, свирил на концерти, а междувременно работел и като управител на бар във верига италиански хотели в чешката столица.

Преди 13 години Йордан Дъбов се записал на курс за баристи, който променил изцяло не само представите му за кафето, а и живота му.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кафето вече традиционно е част от нашето ежедневие. „Какво означава кафе култура? Традиционно е да пием кафе от поне 30-тина години. Преди това нямаше кафе, беше много скъпо, много рядко или беше смес от нещо - леблебия, ръж", казва Дъбов за предаването "Чуй лятото". 

Има ли рецепта за добро кафе? Йордан Дъбов дава някои основни насоки: спазвайте пропорции, спазвайте време на приготвяне.

„Както се отнасяте, когато варите яйца или правите паста. Кафето е малко по-фриволно и променя вкуса си, ако избягаме от някои параметри. Така че времето е ключово, пропорциите, съотношението вода – количество кафе, начинът, по който кафето е смляно.“

Дъбов оборва някои твърдения колко може да бъде вредно кафето.

Качествено кафе, приготвено по взискателен начин, е изключително полезна напитка. Доказано отвсякъде. Некачествено кафе, приготвено по неправилен начин – вредно, доказано. Много от старите изследвания, които казват, че част от кафето (напитка, за която е използвано смляно, вече изпечено кафе), е вредно, са правени с много нискокачествени кафета, приготвени по неправилен начин – от самия продукт сме разтворили вещества, които в определена концентрация и количество могат да бъдат вредни.“

Снимка ЕПА/БГНЕС

Доколко точно добре отгледаното и добре приготвено кафе ще бъде полезно за един или друг организъм, е много различно. Тук значение имат включително детайли като какво сме похапнали, колко сме се наспали и как се чувстваме, допълва Йордан Дъбов.

В България най-много кафе в домашни условия се приготвя в джезве, посочва баристът. „Стар метод, доказан във времето, феноменален.“

Традиционно ние не запарваме, ние варим – за разлика от други държави и нации, от които идват начини за приготвяне, при които варенето не е вариант, а запарването е вариант.“

Двете коренно различни концепции – на американското и на италианското кафе могат да съжителстват чудесно на едно място и трябва да бъдат част от ежедневието на най-щастливите хора по света, убеден е баристът. „Това не е сблъсък, а възможност. Зависи от гледната точка.“

Последните 20-тина години поръчвайки кафе, ние очакваме да ни сервират еспресо. След години обаче може да се получи разместване, прогнозира Йордан Дъбов. Когато публиката стане по-шарена, младата генерация баристи, например след 15 години, ще обслужва по-стара генерация консуматори, която, поръчвайки кафе, няма да получи по презумпция точно еспресо.

Африка или Латинска Америка? „Африка“, еднозначно отсича баристът, който обаче е фен и на централно-американските кафета.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30