Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Павлов: По-високата цена на природния газ е заради цените на европейските пазари

Николай Павлов
Снимка: БГНЕС

От днес природният газ трябва да поскъпне с 20 на сто, вместо очакваните 15 процента. Причината - драстичният скок на европейските борси.

При тези нива, ако „Булгаргаз не беше предоговорил с „Газпром“ начина на ценообразуване, сега поскъпването щеше да бъде вместо 20 - 60 на сто, пресметнаха от газовата ни компания.

„Булгаргаз“ внесе предложение за утвърждаване на цената на природния газ за месец септември в размер на 22,46 лв., което представлява увеличение с 20,30 на сто спрямо месец август“, заяви в интервю пред репортера на БНР Юлияна Корнажева изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

- На какво се дължи това увеличение? Предварително се очакваше скокът да бъде 15 на сто.

- Да, така беше, но към дата 11 август. Причината за по-високата цена на природен газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51%. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива, както на природния газ на европейските борси, така и на рекордно ниски цени на петролните продукти. Като основна причина за безпрецедентен спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. „Булгаргаз“ предоговори начина на ценообразуване, като компонентът, който участва във формулата, преобладаващият компонент, отразява развитието на европейските газови пазари. И всичките тези ползи от ниските ценови нива на борсите бяха прехвърлени към крайния потребител на природен газ.

- В момента обаче дали почти половината от това намаление, което постигнахте с „Газпром“, не беше изядено, заради този скок? И дали, ако беше останал старият начин на ценообразуване на газа, резултатът щеше да бъде по-различен?

- Резултатът със сигурност щеше да бъде много по-лош. Ние правим анализи и реално за третото тримесечие на тази година цената на природния газ би била над 32 лв за мегаватчас. Като отчетем цената за юли, август и предложената за утвърждаване от КЕВР цена, средната цена, която се получава за това тримесечие е 20,08 - виждате каква е разликата, над 60%. Искам да отбележа, че покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява и  съответно, икономиките в Европа.

- Това означава ли, че още повече влизайки в зимния сезон, това, което ни очаква са по-високи цени на газа?

- В зависимост от това, какво ще бъде търсенето, колкото по-голямо е то, толкова по-високи цени, цените ще растат нагоре. Идеята е ние като компания да предлагаме цени на природния газ, които следват развитието на европейските газови пазари.

- Дали обаче тези прогнози, които направи КЕВР, са съотносими към тези тенденции, които наблюдаваме в момента?

- Един бърз преглед на решението на КЕВР показва, че за третото тримесечие на 2019 г. те са заложили като цена на природния газ при образуването на топлинната енергия в размер на 23,07 лева за мегаватчас. Както казах, нашата средна цена за третото тримесечие е 20,08 лева, която е по-ниска с близо 13%.

- Да, но вашите цени се определят абсолютно всеки месец, а тези на топлофикациите, те са най-големият ви потребител, те вече няма да бъдат променяни евентуално до следващото лято. Може ли да дойде един момент, в който тези дружества да не могат да си плащат газа?

- Цената остава значително по-ниска от прогнозите на КЕВР, които се базират на прогнозите на газовите борсови индекси, а колкото до топлинната енергия , увлечението беше направено авансово от 1 юли, отчитайки именно прогнозите на тези борсови индекси. „Булгаргаз“ не счита, че ще има такова увеличение, което да наложи преразглеждане на решението на КЕВР.

- Какви са задълженията към сегашния момент на топлофикационните дружества?

- Задължението на „Топлофикация“-София специално е близо 120 милиона лева. От всички останали топлофикации единствено „Топлофикация“ - Плевен има задължения, но те са разсрочени - близо 8,5 милиона лева, като те са обезпечени по съответния ред и там нямаме притеснение.

-  Т.е. основно остава проблемът с „Топлофикация“-София. Тези 120 милиона се очакваше да бъдат изчистени още преди месец, защо това не става?

Очакваме до края на месец септември да бъдат погасени в пълен размер. Колегите от топлофикационното дружество, ръководството, правят всичко възможно, за да погасят целия размер до края на месец септември.

- Да, но резултатът е, че остават милиони, които са им задължения.

- Да, така е, но както двете дружества, така и техните принципали, търсят вариант за погасяване на пълния размер на задължението.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

В Софийския градски съд е внесено искане за задържане на Марин Димитров, обвиняем заедно със сина му Стефан Димитров и бившия директор на агенция "Митници" Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.  Почти всички висши началници от МВР са разпитани по делото срещу Петя Банкова При първоначалното задържане Марин Димитров беше приет в..

публикувано на 23.04.24 в 15:04

Галин Цоков: Засега не е нужно носенето на маски или дистанционно обучение на учениците

С песни, цветя и подаръци посрещнаха служебния министър на образованието и науката Галин Цоков в шуменското II ОУ "Д-р Петър Берон", където е учил и самият той. Министерството следи за ситуацията със заболелите деца от коклюш, но към момента положението се преекспонира основно медийно, коментира Цоков.  "В повечето училища, в които има случаи на..

публикувано на 23.04.24 в 14:59

Бургаски сдружения настояват за ревизия на списъка с кандидати за нов Сливенски митрополит

В декларация до Светия синод от бургаското сдружение "Православен зов" настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит след смъртта на дядо Йоаникий. Причината е, че сред шестимата кандидати не е включен Агатополският епископ Йеротей, който беше сред избраните двама епископи през февруари, но..

публикувано на 23.04.24 в 14:58

И Средна европейска класа напуска ПП-ДБ

Още една партия напуска ПП-ДБ – след Зелено движение, и Средна европейска класа обяви, че няма да участва на предстоящите избори с ПП-ДБ и напуска обединението . Пред БНР председателят на партията Константин Бачийски обясни: " Основната причина е нашата твърда и последователна политика срещу порочните практики в модела на управление на..

публикувано на 23.04.24 в 14:48