Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Йозеф Хохола - създателят на Гвардейския оркестър в края на XIX век

Йозеф Хохола е чешки капелмайстор - един от музикантите, положили основите на българското професионално музикално изкуство след Освобождението. Поводът да си спомним за неговия принос е, че на 18 август се навършиха 175 години от неговото рождение.

Йозеф Хохола е роден в Старо село Храдик, днешна Чехия. Първоначалното си образование получава в католическо училище, след това учи контрабас в Прага, в частната Военна музикална академия. Негов преподавател е Павлис, директорът на учебното заведение. След завършването си свири в разчлични оркестри на Австро-Унгарската империя - три години е оркестрант в Будапеща и работи с големия диригент Карл Рихтер, след това ръководи частен оркестър "Карл Мюлер Бергхаус" в Ница и Лугано.

През 1878 г. е поканен да заеме поста на директор в бъдещото музикално училище в Лясковец, в новоосвободена България. В същото време княз Дондуков - първият комисар на княжество България, чрез генерал Шелейховски влиза във връзка с руското посолство във Виена със задачата да се наберат музиканти за духови военни оркестри у нас. Точно частната военна академия на Павлис в Прага предлага свои възпитаници за тази задача. И тъй като идеята за музикално училище в Лясковец не се осъществява, защото Велико Търново не става столица на страната, задачата, за която е ангажиран Хохола, се променя - той организира и ръководи съставения от 20 чешки музиканта духов оркестър. Чехите пристигат на 1 март 1879 г. във Велико Търново и първата проява на първия военен духов оркестър е в края на месеца, когато свирят на Учредителното събрание, при провъзгласяването на Александър I Батенберг за княз на България и подписването на Търновската конституция. И на Гергьовден духовият оркестър има изява, а на 21 април, с указ №34 на Българската земска войска, се обявява зачисляването му към армията. По-късно Първи пехотен софийски полк и чехите, заедно с  капелмайстора си Йозеф Хохола, се преместват в София.

Оркестърът участва във всички важни събития, участва и в Сръбско-българската война през 1885 г. Тогава Хохола композира и пиесата “Боят при Гургулят“, съставена от популярни песни, маршове, мелодии, военни сигнали от това време. Това е първата българска оркестрова пиеса и тя става изключително популярна  сред слушателите. Докато е капелмайстор на духова музика, Хохола обучава много български младежи да свирят на различни инструменти, които впоследствие се включват в новосъздадените духови военни оркестри в цялата страна. През 1892 г., след като напуска Софийския военен духов оркестър, той организира  представителния за страната Гвардейски оркестър, който фактически е първият симфоничен оркестър у нас. Хохола дава насоката на неговото развитие, с неговите изяви пропагандира класическата и популярната музика пред слушателите на многобройни концерти.

След пенсионирането си през 1904 г. той остава да живее в България. Умира на 5 декември 1918 г.

И днес не трябва да забравяме делото на Йозеф Хохола - неговите заслуги към българската музика и за възпитаването на вкуса на българския слушател.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Журналистът Георги Ангелов и Славена Илиева

Журналистът Георги Ангелов за иронията и провокациите в творчеството на Фредерик Бегбеде

Журналистът Георги Ангелов, водещ в БНТ, преведе книгата "Емотикон" на френския писател Фредерик Бегбеде. Нейното подзаглавие е "Човекът, който плаче от смях". "Тази книга продължава най-добрите традиции на Фредерик, тя затваря трилогията за Октав Паранго, неговото алтер его.  Той продължава да е с прекрасно чувство на хумор, което..

публикувано на 22.04.21 в 18:39
Ана Пападопулу

Актрисата Ана Пападопулу за ролите в театъра и киното

Тя може да бъде нежна и крехка на сцената, но и властна и твърда. Понякога е тъжна, но може и да се смее заразително. Тя е Ана Пападопулу и е актриса в Народния театър "Иван Вазов".  Започва работа в Народния театър благодарение на режисьора Александър Морфов, който я поканил да изиграе роля в постановката "На дъното": "Една героиня е..

публикувано на 22.04.21 в 16:49
Снежина Русинова-Здравкова и          Ерик-Еманюел Шмит

Снежина Русинова-Здравкова пренася текстове на френски пиеси на българска сцена

Интересът на преводачката Снежина Русинова-Здравкова като ценител на театъра към спектаклите, които се представят в театрите в Париж, се превръща в професионален и тя превежда пиесите на български. Някои от тях са поставени на сцена у нас. В момента във Франция няма никакви спектакли, но театралните трупи репетират с четене на текстове, разказа..

публикувано на 22.04.21 в 13:42

"Целият свят е превод" - конференция за 80-годишния юбилей на проф. Александър Шурбанов

Международната конференция "Целият свят е превод" ще се проведе на 23 април онлайн по повод 80-годишния юбилей на проф. Александър Шурбанов - преводач, есеист, поет. Конференцията се организира от Катедра "Англицистика и американистика" на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Идеята на..

публикувано на 22.04.21 в 12:52
Димитър Захариев, Явор Бахаров, Бойко Кръстанов, Даниел Пеев

"Отчаяни съпрузи" в нестандартна комедия

Стендъп комедията „Отчаяни съпрузи“ ще бъде представена на 29 април във Фестивалния и конгресен център във Варна, а на 9 май ще има представление в театър „Сълза и смях “ в София. Историята на комедията „Отчаяни съпрузи“ на Алекси Макар, Жером Даран и Стефан Мюра проследява трудностите на „силния“ пол, който трябва да приеме..

публикувано на 22.04.21 в 12:24

Фестивал на българското кино в Чехия

Пет български филма ще бъдат показани по време на започващия днес 13-и поред фестивал на българското кино в Чехия. Заради пандемията от Covid-19 той ще се проведе онлайн. Откриването е с филма „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев. В продължение на пет дни ще бъдат показани още лентите „Ятаган”, „Диви и щастливи”, „Писма от Антарктида” и „Дъвка..

публикувано на 22.04.21 в 08:35
Зорница Иларионова

"Le Cadeau" - нов албум с френска музика на цигуларката Зорница Иларионова

Новият компактдиск на младата, но вече много изявена цигуларка Зорница Иларионова, e записан в партньорство с пианистката Мария-Елена Средева. Той е озаглавен „Подаръкът“ (Le Cadeau) и съдържа пиеси от френски композитори. Зорница Иларионова е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, в класа на нейната майка –..

публикувано на 21.04.21 в 20:28