Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Йозеф Хохола - създателят на Гвардейския оркестър в края на XIX век

Йозеф Хохола е чешки капелмайстор - един от музикантите, положили основите на българското професионално музикално изкуство след Освобождението. Поводът да си спомним за неговия принос е, че на 18 август се навършиха 175 години от неговото рождение.

Йозеф Хохола е роден в Старо село Храдик, днешна Чехия. Първоначалното си образование получава в католическо училище, след това учи контрабас в Прага, в частната Военна музикална академия. Негов преподавател е Павлис, директорът на учебното заведение. След завършването си свири в разчлични оркестри на Австро-Унгарската империя - три години е оркестрант в Будапеща и работи с големия диригент Карл Рихтер, след това ръководи частен оркестър "Карл Мюлер Бергхаус" в Ница и Лугано.

През 1878 г. е поканен да заеме поста на директор в бъдещото музикално училище в Лясковец, в новоосвободена България. В същото време княз Дондуков - първият комисар на княжество България, чрез генерал Шелейховски влиза във връзка с руското посолство във Виена със задачата да се наберат музиканти за духови военни оркестри у нас. Точно частната военна академия на Павлис в Прага предлага свои възпитаници за тази задача. И тъй като идеята за музикално училище в Лясковец не се осъществява, защото Велико Търново не става столица на страната, задачата, за която е ангажиран Хохола, се променя - той организира и ръководи съставения от 20 чешки музиканта духов оркестър. Чехите пристигат на 1 март 1879 г. във Велико Търново и първата проява на първия военен духов оркестър е в края на месеца, когато свирят на Учредителното събрание, при провъзгласяването на Александър I Батенберг за княз на България и подписването на Търновската конституция. И на Гергьовден духовият оркестър има изява, а на 21 април, с указ №34 на Българската земска войска, се обявява зачисляването му към армията. По-късно Първи пехотен софийски полк и чехите, заедно с  капелмайстора си Йозеф Хохола, се преместват в София.

Оркестърът участва във всички важни събития, участва и в Сръбско-българската война през 1885 г. Тогава Хохола композира и пиесата “Боят при Гургулят“, съставена от популярни песни, маршове, мелодии, военни сигнали от това време. Това е първата българска оркестрова пиеса и тя става изключително популярна  сред слушателите. Докато е капелмайстор на духова музика, Хохола обучава много български младежи да свирят на различни инструменти, които впоследствие се включват в новосъздадените духови военни оркестри в цялата страна. През 1892 г., след като напуска Софийския военен духов оркестър, той организира  представителния за страната Гвардейски оркестър, който фактически е първият симфоничен оркестър у нас. Хохола дава насоката на неговото развитие, с неговите изяви пропагандира класическата и популярната музика пред слушателите на многобройни концерти.

След пенсионирането си през 1904 г. той остава да живее в България. Умира на 5 декември 1918 г.

И днес не трябва да забравяме делото на Йозеф Хохола - неговите заслуги към българската музика и за възпитаването на вкуса на българския слушател.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10