Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Живот без вода и в суша, и при проливен дъжд

Как в севлиевски села живеят в безводие до първия сняг

Снимка: БГНЕС

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората.

Чешмите в севлиевските села са сухи, както всяко лято от 30 години насам. В този край хората разчитат на естествени водоизточници в Балкана и се молят да капне дъжд, но напразно… Водопроводите са толкова стари, че в сушавите лета оскъдното количество вода се разпилява, преди да е стигнало до къщите.

Най-тежко засегнати са жителите на селата, захранвани от етернитовия водоповод, строен през 50-те години на миналия век. Последното село по трасето на тръбата е Добромирка, където се налага живителната течност да се доставя с водоноски.

Доротея Иванова живее там със съпруга си през последните четири години. И двамата работят в града. Прибират се на село и отиват да се редят на опашка, за да си налеят изворна вода. Казва, че 60 дни чешмата в дома им не е текла.

„Само една неделя преди три седмици имахме вода. Нямам капка вода. Два месеца, всеки ден, с двете ни коли, аз и съпругът ми ходим на 4 километра в едно дере с течаща вода. Там ходи цялото село и е много голяма опашката“, разказа Иванова пред „Хоризонт“.

По високите части на селото е най-критично, но в останалите къщи, включително и в детската градина, вода имало веднъж седмично.

Очаква се до Добромирка да започнат да доставят вода, за да се  пълнят резервоарите и да се захранват потребителите, принудени да търпят най-тежките ограничения.

В другите села по трасето на стария етернитов водопровод ситуацията е по-благоприятна, обяснява Димитър Тонев, който живее в Ловнидол. По думите му там вода имало веднъж седмично. Тонев е общински съветник и на последното заседание на местния парламент предложи да се въведе ограничение за града, за да не се стига до по-драстичен режим в селата. Той коментира свършеното за преодоляване на хроничния проблем с безводието в Севлиево, където в предишните години бяха инвестирани публични средства за реконструкция на инфраструктурата до пречиствателната станция в село Стоките. В нея сега постъпват много по-големи количества вода, но след като е пречистена се пилее, гневи се Тонев. 

Какъв е смисълът да се налива вода в кофа без дъно? В общ план загубите за цялата община са 75%, казва кметът, а те са и повече“, коментира Тонев и допълва, че по един от водопроводите, захранващ 7 села, загубите са над 90%. „Реки текат, питейна вода“, подчерта Димитър Тонев.

В Севлиево се оплакват от сушата, но не се радват и на обилните дъждове. След изсичането на горите във вододайните зони много бързо се образува кална маса, влизаща в пречиствателната станция и водата отново се спира до утаяването й, поясни още Тонев.

Значи ние сме без вода и при суша, и при обилен дъжд“, обобщава Димитър Тонев.

Заради изпитанието, на което са подложени, жители на севлиевските села поискаха кметът на общината да обяви бедствено положение. Според Иван Иванов такъв ход няма да реши проблема. За реконструкция на старите водопроводи към селата – източният етернитов и западният, било нужно време.

Отделните участъци ще се финансират поетапно и в рамките на няколко години водопроводът ще се реконструира, прогнозира Иванов.

Последната направена инвестиция е била в интерес на мнозинството от потребителите в общината, уточнява кметът и отчита ефекта от вложението, позволило абонатите в града да ползват вода без ограничения, за разлика от предишни лета. За продължаване на реконструкцията обаче пари се чакат трета година, жалват се хората и казват, че режимът обичайно продължава до първия сняг


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради лоши пътища кмет плати винетката за автомобила си с 6 килограма стотинки

Кмет на село плати годишната винетка за автомобила си с 6 килограма стотинки. Това е своеобразен протест срещу лошото състояние на пътищата в родния му край. До тази крайна стъпка се стигнало, след като години наред никой не обърнал внимание на дупките и те от ден на ден ставали все по-дълбоки. Кметът призовава свои съселяни да последват..

публикувано на 26.02.21 в 13:55

„Стих в жест“ - класически творби за глухите почитатели на поезията

Видеопоредицата „Стих в жест“ среща глухите почитатели на поезията с класически произведения в жестомимичен превод. Начало на инициативата дава стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Планира се следващият превод да е на „Опълченците на Шипка“. „Сметнах, че би било много красиво не само за глухите преживяване, а и за всички хора, които..

публикувано на 26.02.21 в 10:11

Болницата в Луковит и Кръвният център в Плевен в спор след смъртта на пациент с Covid-19

В задочен спор влязоха многопрофилната болница в град Луковит и Кръвният център в Плевен след смъртта на пациент от Covid-19. За случая сигнализира Надя Николаева - снаха на починалия човек, на когото е трябвало да бъде прелята реконвалесцентна плазма. В края на януари Сашо Братанов се разболява от Covid-19. Състоянието му се влошава..

публикувано на 24.02.21 в 17:25

Йоргос Чакирис: Радиото е магическа кутия

Радиото като страст и как един грък хвана вълните на програма „Хоризонт“ в гората до Атина, за да стигне до нас неговата необичайна емоция - музиката от възобновяеми източници? По следите на тази необикновена история тръгваме с предаването  „Хоризонт до обед“. „Всичко започна от моята ученичка по музика Вики. Тя ми подари едно малко..

публикувано на 24.02.21 в 11:37

Обществена трапезария изхранва ежедневно християни и мюсюлмани

Над 60 души - християни и мюсюлмани от Кърджали получават eжедневно топъл обяд в обществената трапезария към храма „Успение Богородично“. Основен двигател на инициативата са отец Боян Саръев и неговата съпруга Красимира. Трапезарията работи от две десетилетия. Издържа се от дарения, а сред спонсорите са и български граждани от чужбина .  Когато..

публикувано на 24.02.21 в 10:28
Снимката е илюстративна

Фейсбук групата „Татковците на София“ помогна на самотен баща с 4 деца

Самотен баща на четири деца получи шанс за нов живот, благодарение на инициатива на Фейсбук групата „Татковците на София“, в която членуват над 1000 души. Тошко обитавал пристройка на кметството в село Рударци с децата си Борислав, Фани и близнаците Емил и Силвия, след като майката ги изоставила. През август миналата година баща от..

публикувано на 24.02.21 в 09:58

Смъртта в академичното огледало - какво виждат учените

Обикновено си мислим, че заради стреса, трафика, мръсния въздух градът е по-опасното място за живот, в което сме изложени на повече рискове. Всъщност градът е място с по-добра инфраструктура и достъп до по-специализирано лечение. Комбинацията между градските условия и споделения живот в семейна общност се явяват фактори за дълголетие и за..

публикувано на 23.02.21 в 17:45