Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът на пл. "Независимост" не спира движението по бул. "Цар Освободител"

| обновено на 03.09.20 в 14:04
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

Нов протест с искане за оставките на правителството и на главния прокурор се провежда на столичния площад "Независимост". Движението по бул."Цар Освободител" е спокойно. По-рано участниците в демонстрацията организираха жива верига, с която отново блокираха движението по булеварда. Жива верига от полицаи пък им попречи да тръгнат към сградата на Народното събрание. След това движението по бул."Цар Освободител" беше освободено. Солидарни с протестиращите шофьори подават сигнали с клаксоните си, докато преминават по булеварда.
Протестът протича спокойно. Демонстриращите са поставили на фонтана пред президентството колона, от която звучи музика.  

Пред президентството почти нищо не напомня за снощната ескалация на напрежението. Все още обаче има остатъци от счупени бутилки, както и следи от яйца, които протестиращите хвърляха по полицаите. Малко по-рано днес на специален брифинг в Столичната дирекция на полицията трима униформени разказаха какво се е случило през нощта и как е ескалирало напрежението.

Засилено е полицейско присъствие в т.нар. Триъгълник на властта към 15 часа. Полицаите са многократно повече от събралите се на протест граждани. Очакванията на протестиращите са по-късно, когато хората вече не са на работа и когато времето стане малко по-хладно, те отново да проведат един многолюден протест и да изпълнят пространството пред президентството. 

Две жени са пострадали:

Една жена пострада, след като кордонът опита да изтласка протестиращите към тротоара. Според очевидци, тя е била блъсната от полицай и е паднала на земята, удряйки главата си в жълтите павета.  Лекари от "Спешната помощ" помогнаха и на пострадала. Според очевидец, на нея ѝ е призляло от горещината: 

"Жената се опъна на тротоара и каза, че там ще остане. Стоя на слънцето. Явно много ѝ дойде и от емоцията или обезводняване, не знам и припадна жената. Аз съм я виждала и предишните дни тука да идва тази жена. Това са хората, които идваме на протестите".

На друг протестиращ му прилоша, но полицаите го напръскаха с вода и състоянието му се подобри.

Присъстващите обвиняват премиера Бойко Борисов за вчерашните сблъсъци с полицията. По техни думи провокаторите не са част от мирния протест, в който те са участвали.

Пред новата сграда на Народното събрание е и палатковият лагер на майките на децата с увреждания. По информация на БНР те имат позволение за това. 

Организаторите от т. нар. "Отровно трио" са на мястото. 

Велислав Минеков заяви за БНР, че при сблъсъците вчера е имало "насилие, което е пожелано от държавата, премиера и от главния прокурор".

"Добре организирано насилие, което започна още от сутринта. Като журналист, как се чувствате след като ваши колеги пострадаха? Видяхте ли лицето на Димитър Кенаров, пребиван заради това, че е журналист? Видяхте ли лицето на Канна Рачева, която беше препръскана с газ. Аз видях следното - абсолютно добре организирана ситуация с малки дребни бандити, които трябваше да предизвикват полицията през цялото време, което беше пожелано и направено със съдействието на полицията и по поръчка на премиера". 

Велислав Минеков коментира, че е видял как носят саморъчни бомбички:

"Не съм ядосан, бесен съм от това, което се случи. 186 души са задържани, от тях 90 са в тежко състояние, пребити. Сутринта полицията ни обяснява за ранени полицаи, къде са тези ранени полицаи. Знаете ли какво е минало през болницата? Знаете ли, че районните управления в момента са пълни с хора и няма къде да ги сложат, стоят прави, подредени като риби вътре. Непрекъснато получавам информация от адвокати, които ги защитават. Това е група от 15-20 души адвокати. Информация получавам всяка минута. И в момента дори получавам също".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15
ЦИК

Германия е изявила готовност да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 населени места

За първи път от години властите в Германия са изявили готовност в страната да бъдат разкрити избирателни секции в повече от 40 места извън дипломатическите и консулските представителства. Това обяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов, като се позова на писмо от Министерството на външните работи: "В резултат на..

публикувано на 19.04.24 в 19:04
Жечо Станков

НС реши: Министърът на енергетиката да предоговори газовото споразумение с "Боташ"

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да предприеме действия по предоговаряне на  споразумението между "Булгаргаз" и турската  компания "Боташ" с цел защита на интересите на "Булгаргаз" и българската страна.  Това решиха депутатите след 4-часов дебат. Докладът, изготвен от временната парламентарна комисия по казуса, ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:22