Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за маестра Росица Баталова

Росица Баталова на церемонията "Музикант на годината 2005"
Снимка: БНР

На 3 септември 2020 г. се навършват 90 години от рожението на Росица Баталова - една от първите жени диригентки у нас. Тя беше ярък образ на пулта на Държавния музикален театър “Стефан Македонски“ - енергична, точна, ръководеща спектакъла със здрава ръка. Предизвикваше възхищение и като човек - много естествена и дружелюбна, с дар слово, много сладкодумна, удоволствие беше да бъдеш в нейната компания. В нейните книги личи, че има великолепен стил на изказ и писателска дарба. Отиде си от този свят преди 5 години - на 19 януари 2015 г.

Родена и израснала в Стара Загора, в семейството на Георги и Ничка Баталови, които са сред съоснователите и солисти на първия извънстоличен оперен театър – Държавна опера - Стара Загора. През 1941 г. семейството и се преселва в София и тя едновременно с гимназиалното си образование учи пиано при известните клавирни педагожки Жени Ковачева и Мара Петкова. Завършва Музикалната академия в класа по композиция, като учи при Марин Големинов и Асен Димитров, а дирижиране - при Влади Симеонов. Специализира в Италия при прочутия диригент Франко Ферара.

Две години е асистент-диригент на прочутия Симфоничен оркестър при Двореца на пионерите. Явява на конкурс за диригент в ДМТ "Стефан Македонски“ - от 100 кандидати тя е одобрена и дълги години работи в престижния оперетен театър. Дебютът й е в оперетата „Бялата акация“ от Дунаевски. В репертоара й са десетки заглавия на оперетни творби. Само „Царицата на чардаша“ е дирижирала 2000 пъти - и не само у нас, а и в Раймунд театър - Виена, а спектакли на “Веселата вдовица“ е ръководила в Москва и Варшава. Поставяла е за първи път и много български творби: „Златната птица“ от Марин Големинов, “Сирано дьо Бержерак“ от Парашкев Хаджиев и др. Росица Баталова е направила над 300 записа за БНР, БНТ и „Балкантон“.

През 1968 г. тя създава Дамския камерен оркестър „София“ - състав, който ръководи 40 години и с него пътува в много страни по света. Сред многото отличия, с които е удостоена Росица Баталова, е и „Музикант на годината 2005" - награда, която се определя от слушателите на предаването „Алегро виваче“ на БНР.

За своите родители и за родната Стара Загора Росица Баталова разказва в интервю от 1990 г., запазено в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27