Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка на правото на собственост върху Ботаническата градина във Варна

Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура е възложила проверка на министъра на околната среда и на областния управител на област Варна за изясняване на правото на собственост върху терена, на който се намира Ботаническата градина във Варна и опасността от загиването на защитените видове растения, намиращи се там.

Образуваната преписка е в резултат от медийни публикации, че частни лица са заградили десетки декари от Ботаническата градина, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове – това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година. Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки. Данните за..

публикувано на 18.04.24 в 15:40

Удължава се срокът за вписване в Регистър - тютюн

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец - до 31 май, съобщават от Министерство на земеделието. Целта е да се даде възможност на по-голям брой земеделци да набавят необходимите документи, за да изпълнят законовото изискване и да се впишат в регистъра , като по този начин те ще..

публикувано на 18.04.24 в 15:29
Европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон (в средата), министърът на вътрешните работи Калин Стоянов (вляво) и заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою (вдясно).

Илва Йохансон: Няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти

Няма риск България и Румъния да бъдат залети от вълна от нелегални мигранти, заяви еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон след среща в София с вътрешните министри на двете държави.  Според Йохансон към момента, по оценка на ЕК, няма никакъв риск двете държави да бъдат залети от вълни от нелегални мигранти. Двете държави сътрудничат..

публикувано на 18.04.24 в 15:28
Язовир „Йовковци“

Язовир "Йовковци" може да приеме големи количества валежи

Нивото на язовир "Йовковци", който водоснабдява Великотърновска област и част от област Габрово, е спаднало с близо 4 метра. От водния оператор уверяват, че няма опасност от недостиг на питейна вода и воден режим за населените места, които се водоснабдяват от язовира. Обемът на язовира е 72,62 млн. кубически метра, което е 79 % от неговия..

публикувано на 18.04.24 в 15:21
д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев: Благодарение на промените имаме парламентарен контрол на служебното правителство

"Неприятно е, че в момента формално властовият ресурс в държавата и конкретно здравеопазването се управлява еднолично от една парламентарна група. Председателят на здравната комисия в НС е избран от ГЕРБ, практически шеф на НЗОК е избран от ГЕРБ, имаме председател на Надзорния съвет на НЗОК, зам.-министър – избран от ГЕРБ . Практически..

публикувано на 18.04.24 в 15:14

Първи парламентарен контрол на служебното правителство

За утре, 19 април, е предвиден първият редовен парламентарен контрол на назначеното служебно правителство. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова обяви, че първи на въпрос ще отговаря служебният премиер Димитър Главчев. Най-много са въпросите към служебния регионален министър Виолета Коритарова. На въпроси на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Приеха промени в Закона за здравето, свързани с правата на хората с психични заболявания

На първо четене парламентът прие промени в Закона за здравето, свързани с правата на пациентите с психични заболявания. Предвижда се в общините, където има лечебни заведения за тези пациенти, да се създават комисии за психично здраве.  Законопроектът, внесен от представители на всички парламентарни групи без "Възраждане", има за цел да се подобрят..

публикувано на 18.04.24 в 14:51