Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Борисов и Радев могат да договорят фигура на преходен премиер

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен

Андрей Райчев
Снимка: БГНЕС

В България се случи нещо, което не се беше случвало 30 години – властта си показа зъбите. Всяка власт има зъби и тази си ги показа. Зъбите на властта винаги са еднакви. Набиха много хора – част от тях заслужено, част от тях напълно незаслужено. Винаги става в едно меле такова нещо. Ясно е – властта може да бие. Досега не можеше, сега може. Това е толкова ново за България, че е много трудно да се предвиди какво ще стане.“ Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. Ситуацията е нова, а напрежението е много по-голямо и дори няма да се излива в митинг, а „в хиляда други неща“, отбеляза социологът.

„Ако те си представят, че няма да се събират хората на площада, че нещо са спечелили – бъркат. Има огромно количество хора, които започват да ги ненавиждат. И отиваме в една ситуация, която си спомняме от 90-те години – на омраза.“

Предстои да се разделим, доскоро се деляхме на червени и сини, вчера не видях следа от това, ще има нова подялба, посочи Райчев, според когото е важно кризата да бъде овладяна, преди да премине в „страшна злоба“. Нажежава се, протестът беше усмихнат, а след вчера вече не само не е усмихнат, а си е окървавен, допълни Райчев.

Снимка: БГНЕС

Социологът сравни вчерашното насилие на протестите и втвърдения подход на премиера със скандалите в едно семейство, които обаче с един шамар преминават в съвсем различна фаза. „Като си ударил един път жената, нещата стават други.“

„Защо Борисов реши да направи това не мога да ви кажа. Той не е такъв, не беше такъв. Миналия път при първата кръв подаде оставка и каза – няма да управлявам страна, в която се бием“, припомни Андрей Райчев.

Според социолога премиерът Бойко Борисов се е „заплел в една битка с президента“, която по думите му е „съвършено излишна“. Имаме не криза между две партии, а между две институции, а това е опасно, посочи Райчев.

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен, смята той.

Снимка: БТА

Според Андрей Райчев президентът Радев и премиерът Борисов могат да договорят „фигура на преходен премиер, която е приемлива и за двамата“, за да се спести на държавата "нещо много неприятно".

Те не си вярват. Аз съм абсолютно сигурен, че те могат да договорят един човек, на когото вярват и двамата.“

"Нищо не може да ни стабилизира, освен избори. Друг въпрос е, че изборите няма да завършат с кой знае каква стабилизация. Но все пак изборите са „глас народен, глас Божий“. Суверенът излиза на терена, главният по власт – народът, и казва – тези „да“, тези „не“. Колкото и нестабилен парламент да възникне, все пак ще отминем този етап на това противопоставяне“, подчерта социологът в интервю за предаването "Преди всички".

Борисов топи много важен свой капитал в международен план, изтъкна Райчев.

„Той беше изградил много майсторски и това е голяма негова заслуга – България беше излязла от лошите списъци. В момента сме се устремили право натам – типична балканска страна с непонятни корумпирани власти и непонятно агресивно население. Отиваме, записваме се – много лошо място. И с това той топи много важен свой капитал.“  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43

Ангажирани с пътната безопасност организации подписват Етичен кодекс

Десет неправителствени организации, работещи в сферата на пътната безопасност, подписват днес Етичен кодекс. Инициативата е отворена и за търговски дружества. „Очакваме да има представители на фирми, които се занимават с външна реклама, т.нар. билбордисти, да има фирма, която се занимава с медицински транспорт. Пряко или косвено тези..

публикувано на 19.01.21 в 10:14
Групата за автентичен фолклор „Дядо Драгой” в с. Драгоево

Хореографът Красимир Савов и българските обичаи в Шуменско

Красимир Савов от Шумен е хореограф, педагог автор на танци, ръководител на фолклорни състави, изследовател на българските традиции и обичаи. Интересът към народните традиции се е оформил в детството му, тъй като е израснал в село Янково при баба си и дядо си. "Още от малък баба ми ме водеше на спявките, които те пееха и още оттогава аз..

публикувано на 18.01.21 в 16:18

Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност

Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година показва, че ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование. „Много позитивно са се променили всички..

публикувано на 18.01.21 в 13:46

„Хора, пътища, автомобили“ - първото предаване на живо на програма „Хоризонт“

„Хора, пътища, автомобили“ е първото предаване на живо на програма „Хоризонт“  и на Българското национално радио.  Започва да се излъчва преди 50 години. То е първото блоково, магазинно, тематично предаване на радиото. Голямата популярност и дълголетие се дължат на факта, че разглежда проблемите на шофьорите на леките и на товарни..

публикувано на 18.01.21 в 12:01
Станислав Владимиров

Станислав Владимиров: Двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро

Двойният аршин и двойните стандарти в БСП не вещаят нищо добро. Това заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров. Той е на мнение, че към редица партийни членове и кметове, избрани с листата на БСП, се подхожда „с двоен аршин“. „Горчилката и неприятното лично отношение на председателя към определени партийни кадри, не само към мен,..

публикувано на 18.01.21 в 09:16