Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Иван Начев: Има не криза, а крах на институциите

Ако правителството продължи да упорства, може да изхарчи всички резерви в бюджета

Иван Начев
Снимка: БГНЕС

В България няма институционална криза, има крах на българските институции. Това мнение изрази пред БНР политологът Иван Начев, преподавател в Департамент „Политически науки“ в Нов български университет.

„От една страна премиерът изобщо не уважава Народното събрание, от друга страна Народното събрание не уважава президента. Навсякъде можем да видим пълен колапс на институционалния модел на България в този вид, в който съществува и този колапс се дължи на поведението на правителството.“

Според Начев случващото се около набирането на парламентарна подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е индикатор какво би се случило, ако в следващ парламент има 120 депутати:

Много лесно ще могат да се купуват, продават гласовете не само за обикновено законодателство. В проекта за Конституция се предвижда много лесно, с едва ли не 90 души да променят следващата Конституция. Това е не само подигравка със съвременните демократични принципи, ако продължим да коментираме някои от предложенията на ВМРО, а и със съвременния правов ред.“

Ако правителството продължи да упорства да не подава оставка, е възможно първо да изхарчи всички резерви на държавния бюджет и да постави всяко следващо правителство – независимо дали служебно или редовно избрано, в изключително тежка ситуация, смята Иван Начев.

Политологът изтъкна, че не е ясно какво се случва с неусвоените средства по сегашните оперативни програми, за които бе поискано Европейската комисия да разреши да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. „Аз лично не съм видял никакъв отчет тези средства къде са отишли и на кого са били дадени, но само за миналата година бяха милиард и половина“, уточни Начев.

„България не е нито Полша, нито Унгария. Тук има чудовищни, както стана ясно, злоупотреби с европейското финансиране. Българската икономика е на последно място в Европейския съюз. 14 години сме вече в Европейския съюз и положението не става по-добро тук – става въпрос за качеството на живот и за качеството на политическата система и на правовата държава“, коментира още Начев по повод призивите на западни медии България да бъде санкционирана подобно на Полша и Унгария.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почистват язовир "Малко Шарково" в община Болярово

Почистване на язовир „Малко Шарково“ в крайграничната община Болярово организира Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. В екоакцията ще се включат и клубове по спортен риболов, жители на село Малко Шарково и доброволци. Акцията ще започне в 9 часа и е под мотото: „Който обича гората/водата - слага боклука в торбата!“ ...

публикувано на 27.04.24 в 05:28
15 години българско училище

15 години празнува българското училище в град Паралимни

Празнично шествие и голям концерт днес в град Паралимни, в югоизточната част на Кипър, са кулминацията на събитията, с които българското училище „Народни будители“ в Паралимни отбелязва 15-тата годишнина от основаването си.  Тържественото честване на 15-ия рожден ден на българското училище ще почетат кипърски и български официални гости, много наши..

публикувано на 27.04.24 в 04:22

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39