Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стриктна противоепидемична схема на учебния процес в 51 СУ "Елисавета Багряна" в София

Снимка: Фейсбук/ 51-во училище „Елисавета Багряна"

Няколко дни преди 15 септември нараства вълнението сред ученици, родители и учители за това как ще започне учебната година. Повечето от тях са категорични, че е правилно решението на Министерството на образованието учениците да се обучават в класните стаи, вместо да се обучават в електронна среда от вкъщи.

Трескава е подготовката за първия учебен ден в 51-во училище "Елисавета Багряна" в София. Директорът Асен Александров обясни, че в условията на пандемия учениците ще бъдат разделени на 4 потока. През първата смяна първокласниците и второкласниците ще бъдат на първи и втори етаж, а петокласниците, шестокласниците и седмокласниците ще са на трети и четвърти етаж, следобед на първи и втори етаж ще са третокласниците и четвъртокласниците, а на трети и четвърти етаж учениците от 8 до 12 клас.

"Може да се счита, че все едно имаме четири различни училища. Защо го правим това нещо, ако има заразен ученик в някой клас, например в пети клас, да не карантинираме цялото училище, да не карантинираме цялата смяна, а да карантинираме в най-добрия случай само неговата паралелка, в по-лош случай - неговия випуск, а в най-лошия случай - само този поток, само прогимназията, това е целта".

В общите помещения на учебното заведение учениците ще се движат с маски. Премахва се кабинетната система и така всеки клас ще учи в една стая, която няма да напуска, часовете ще бъдат в блокове.

"По два, дори по три часа. Този блок от 90 минути, те могат да излязат част от учениците на 25-ата минута до 45-ата минута да са междучасие, другата да са между 45-ата и 60-ата минута, третата между 65-ата и 80-ата, за да не се получава струпване", допълни Асен Александров.

Ще се насърчава провеждането на учебни занимания на открито, когато температурите са подходящи за целта.

"По история, по философия, по български език и литература не е необходимо нещо да се пише", каза директорът на столичното училище.

На входа на 51-во училище "Елисавета Багряна" ще има термокамери. Четири пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани всички повърхности. Бюфетът за учениците от първи до 4 клас няма да бъде разрешен.

"Ще си носят от вкъщи. За прогимназията ще разпоредя на съдържателите на лавката да организират всички мерки, както на всички други места - в магазини, учениците да са през един метър, с маски, да чакат, ако не могат да го организират, ще затворим лавката и за по-големите"

Маските ще бъдат задължителни за всички в общите части, а в класните стаи учениците могат да ги носят по желание, но могат и да не ги носят.

 учителите задължително трябва да носят в класните стаи маски или шлемове, дори и когато преподават, с изключение на началните учители - от първи до четвърти клас, защото те са един учител за целия клас и ако се карантинира някой от учениците, се карантинира и учителят", подчерта Александров.

При наличие на два отказа от страна на ученик да носи маска в общите помещения на училище, същият ще бъде отстраняван от учебното заведение за една седмица.

Дъщерята на новинарката от програма "Хоризонт" на БНР Виргиния Върбанова ще бъде първокласничка:

"При нея усещането е като за утрото на новия ден, пълно с надежди, очаквания, неизвестни, леко плашещо, защото тя няма представа какво представлява училището", разказа  Върбанова.

Целия репортаж на Андрей Борисов и интервюто на Таня Иванова и Константин Мравов с Виргиния Върбанова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от България и Северна Македония в рамките на проект, в който участваха студенти и университетски..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в Европа да отворят чак след Коледно-Новогодишните празници. Това предизвика лавина от анулирани резервации..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от март, от началото на кризата социалните предприятия са в много тежка ситуация, изтъкна тя. „..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато автомобилен завод с 1000 работници през март или април най-вероятно би затворил, сега изглежда, че няма..

публикувано на 30.11.20 в 08:51

Политиката и хуморът – допустимо и недопустимо

„Усмивките на хората са кошмарът на диктаторите” , пише Лю Саобо – китайски дисидент и носител на Нобеловата награда за мир за 2010-а, докато се намира в затвора.  Пример за употреба на хумора като политическо оръжие е случилото се преди две десетилетия в Сърбия , когато студенти залепят снимка на Слободан Милошевич на варел и приканят..

публикувано на 29.11.20 в 13:20
Димитър Аврамов

Димитър Аврамов: Критериите за добра политика вече не са свързани с качеството на управлението

Политологът Димитър Аврамов издаде дебютната си книга „Новата държава“. Според него има 6 тенденции, които ще определят ежедневието ни. „На първо място е променено фактическото състояние на суверенитета на държавата върху човека, върху обхвата на действие на отделния човек. Контролът на правителствата, на държавите върху нас е много по-малък,..

публикувано на 28.11.20 в 19:26

Велизара Добрева, АБК: Книгата е стока от първа необходимост, особено в криза

От Асоциация „Българска книга“ поискаха в отворено писмо до премиера, министъра на здравеопазването и министъра на културата книжарниците да останат отворени.  „ Книгата може да е и храна, и лекарство  – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение,..

публикувано на 27.11.20 в 06:53