Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Израел са отменени учебните занятия в най-силно засегнатите от пандемията окръзи

Снимка: БГНЕС

В Израел новата учебна година започна на 1 септември. В Годината с вируса, за много първокласници първият учебен ден донесе огромно разочарование. В определени райони, неочаквано децата се намериха пред затворените врати на училищата. В полунощ министърът на просветата е отменил учебните занятията в най-силно засегнатите от пандемията окръзи. Сега обучението в различните райони на Израел е в различен режим. В „зелените места“, където заразените от Covid-19 са минимален брой - класовете са разделени на групи по 10 души и обучението е в училища или други подходящи помещения. В силно засегнатите от вируса места в Израел се учи дистанционно. В градовете и селата с жълт код - смесено.

"В началото и децата, и ние бяхме вкъщи - имаше пълна карантина. Учителите преподаваха дистанционно. И ние бяхме техни "ученици", заедно с децата. Припомнихме си предавания материал и после с удоволствие помагахме по всякакъв начин на малките ученици около нас. Но и можехме да преценим начина на преподаване и доколко ясно обяснява учителя. Не случайно, през новата учебна година много от учениците смениха учебните заведения или паралелките, в търсене на по-добър преподавател. Преди обвинявахме децата, че не са внимавали в клас и за това не разбират урока, но при „домашното училище“ истината лъсна", каза Итамар Кацман, представител на Съвета на родителите в Израел. 

През май и юни, обаче вече бяхме на работа. Ние не можехме да контролираме учениците дали по време на дистанционните часове по по-трудните предмети не предпочитаха да отидат да си направят мляко с какао или просто не сменяха слушалките на компютъра със слушалките на плейъра си и слушаха музика, вместо уроците си, коментира Кацман.

"Не всички деца са дотолкова мотивирани да учат дори и без контрол. И това е проблем, за който още не е намерено решение".

Очакванията за новата учебна година са да се намерят достатъчно помощник-учители и помещения, където да се провеждат занятията, та повече дни от седмицата децата да ходят на училище реално.

"В същото време чувам, че усилено се снимат занятия по математика, водени от най-добрите и едновременно най-забавните преподаватели. Редовните учители тогава само ще доизясняват търпеливо материала, към който е предизвикан интерес. Надявам се експериментът да е успешен и скоро да се привлекат добри специалисти и по другите предмети", допълни Итамар Кацман.

Обучението онлайн засили тенденцията учениците да се стараят само по матуритетните предметни, а другите да загърбват, как трябва да се борим срещу  „комерсиализирането“ на образованието?

"Така беше и когато ходеха на училище. Важното бе да изкарат висока оценка по матуритетните предмети. Това се зачита, за да си намерят работа или да постъпят в университет. Дори по тези предмети, наблягаха на темите, които могат да се паднат на матура или в тестовете. Загърбват дори предмети, които иначе им харесват и им се отдават, но за успехът си в тях няма да получат поощрение. Стимул може да е и междудисциплинарното обучение".

В училище тийнейджърите не само се учат. Съучениците са приятели за цял живот, а и там се научават как да реагират в различни ситуации в обществото.

"Представете си какво изпитва един ученик, който точно в тази година е постъпил в първия гимназиален клас. И учителите и съучениците са му непознати. В най-добрия случай, през тази година, той се среща с част от класа 3 пъти седмично. Ако не прави бели или не е изоставящ или първенец, има опасност да остане „невидим“. А той може да реагира на тази изолация, като „изригне“ в непредвидима посока. И без Covid-19 за родителите бе трудно да намерят общ език с порасналите деца".

В нашата ЗУМ-среща формулирахме три правила за времето на изолацията. Първо организация, второ информация и трето „проветряване“, коментира Итамар Кацман.

Организацията се отнася до обучението по интернет и нашата помощ при него .Информацията - до осветляване вкъщи на проблемите с развитието на вируса и епидемиологичната обстановка.

"Най-сложно е така нареченото „проветряване“. Трудно е родител да замени приятелите, общуването, с които е затруднено от забраните на карантината. Тийнейджърите не са склонни много да споделят вкъщи, но ако решат, си спомнете какви бяхте на тяхната възраст и се опитайте да не правите това,което вас ви е дразнило. Може точно наложената изолация, която сигурно ще се повтори през зимата, да стане ключ за доверие между бащи и деца", изтъкна Кацман.

Целия репортаж на Феня и Искра Декало можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историческа обиколка по стъпките на велики българки в София

Сдружение "Българска история" организира тази вечер историческа обиколка по стъпките на велики българки в София. Обиколката ще започне от 18 часа от площад "Света Неделя" и ще приключи в района на Софийския университет "Свети Климент Охридски". "Днешната обиколка се организира един ден след рождението на Екатерина Каравелова, така че ще се..

публикувано на 22.10.20 в 11:16
Петър Ганев

Петър Ганев: Бюджет 2021 - големи харчове, никаква реформа

В някои от големите харчове в бюджета за 2021 година не се вижда никаква реформа, а социален елемент, но изкривен през политически възгледи и програми .  Това заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. „Вдигаме минималната пенсия с 50 лева, а срещу това не стои абсолютно никаква реформа. Нито сме ограничили..

публикувано на 22.10.20 в 08:46
Андон Балтаков

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно , считано от 1 ноември.        "Изключително съм възмутен от липсата на управленска..

публикувано на 21.10.20 в 18:00

Хелене Кортлендер: Интеграцията на ромската общност в България е възможна

„Интеграцията на ромите представлява дългосрочно предизвикателство пред българското общество, което изисква мобилизацията на различни ресурси. Постигането на значителен напредък по този въпрос не е фикция, а реална възможност “, каза в „12+3" директорът на Фондация "Фридрих Еберт" в България д-р Хелене Кортлендер. Ромската общност..

публикувано на 21.10.20 в 16:28
Снимката е илюстративна

Св. Александров: На повърхността на Бену има останки от раждането на Слънчевата система

Космически апарат на НАСА взе проба от повърхността на астероида Бену. Сондата „Озирис-Рекс“направи това в автоматичен режим.  „Това е една от малкото възвращаеми мисии – мисии, които не просто отиват да изследват космическия обект, отиват, взимат проби и ги доставят на Земята, за да могат да бъдат изучени подробно с по-мощни инструменти в..

публикувано на 21.10.20 в 15:59

Милен Михов: Претърпелите инциденти при доброволна военна служба да имат права на военноинвалиди

„ Защо не се върне наборната армия? Новото поколение задължително трябва да мине през казармата. Може за една година да е, но първото, което е, че ще се научат на дисциплина и физическа подготовка. Това важи и за доброволния резерв“, каза в „12+3“ Иванка Стоянова, работила в системата на отбраната в последните 15 години, майка на загиналия..

публикувано на 21.10.20 в 15:38

Маските на открито ще задълбочат разделението между паникьори и привърженици на конспирацията

Часове след анонсираното от здравния министър Костадин Ангелов, че ще издаде заповед за носенето на маски на открито, тръгна онлайн петиция против носенето на открито . Авторът на петицията Мимо Гарсия се обръща към министър Ангелов с предупреждението, че тази заповед "ще разгневи голям брой хора, които тотално ще се противопоставят на спазването..

публикувано на 21.10.20 в 13:23