Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Израел са отменени учебните занятия в най-силно засегнатите от пандемията окръзи

Снимка: БГНЕС

В Израел новата учебна година започна на 1 септември. В Годината с вируса, за много първокласници първият учебен ден донесе огромно разочарование. В определени райони, неочаквано децата се намериха пред затворените врати на училищата. В полунощ министърът на просветата е отменил учебните занятията в най-силно засегнатите от пандемията окръзи. Сега обучението в различните райони на Израел е в различен режим. В „зелените места“, където заразените от Covid-19 са минимален брой - класовете са разделени на групи по 10 души и обучението е в училища или други подходящи помещения. В силно засегнатите от вируса места в Израел се учи дистанционно. В градовете и селата с жълт код - смесено.

"В началото и децата, и ние бяхме вкъщи - имаше пълна карантина. Учителите преподаваха дистанционно. И ние бяхме техни "ученици", заедно с децата. Припомнихме си предавания материал и после с удоволствие помагахме по всякакъв начин на малките ученици около нас. Но и можехме да преценим начина на преподаване и доколко ясно обяснява учителя. Не случайно, през новата учебна година много от учениците смениха учебните заведения или паралелките, в търсене на по-добър преподавател. Преди обвинявахме децата, че не са внимавали в клас и за това не разбират урока, но при „домашното училище“ истината лъсна", каза Итамар Кацман, представител на Съвета на родителите в Израел. 

През май и юни, обаче вече бяхме на работа. Ние не можехме да контролираме учениците дали по време на дистанционните часове по по-трудните предмети не предпочитаха да отидат да си направят мляко с какао или просто не сменяха слушалките на компютъра със слушалките на плейъра си и слушаха музика, вместо уроците си, коментира Кацман.

"Не всички деца са дотолкова мотивирани да учат дори и без контрол. И това е проблем, за който още не е намерено решение".

Очакванията за новата учебна година са да се намерят достатъчно помощник-учители и помещения, където да се провеждат занятията, та повече дни от седмицата децата да ходят на училище реално.

"В същото време чувам, че усилено се снимат занятия по математика, водени от най-добрите и едновременно най-забавните преподаватели. Редовните учители тогава само ще доизясняват търпеливо материала, към който е предизвикан интерес. Надявам се експериментът да е успешен и скоро да се привлекат добри специалисти и по другите предмети", допълни Итамар Кацман.

Обучението онлайн засили тенденцията учениците да се стараят само по матуритетните предметни, а другите да загърбват, как трябва да се борим срещу  „комерсиализирането“ на образованието?

"Така беше и когато ходеха на училище. Важното бе да изкарат висока оценка по матуритетните предмети. Това се зачита, за да си намерят работа или да постъпят в университет. Дори по тези предмети, наблягаха на темите, които могат да се паднат на матура или в тестовете. Загърбват дори предмети, които иначе им харесват и им се отдават, но за успехът си в тях няма да получат поощрение. Стимул може да е и междудисциплинарното обучение".

В училище тийнейджърите не само се учат. Съучениците са приятели за цял живот, а и там се научават как да реагират в различни ситуации в обществото.

"Представете си какво изпитва един ученик, който точно в тази година е постъпил в първия гимназиален клас. И учителите и съучениците са му непознати. В най-добрия случай, през тази година, той се среща с част от класа 3 пъти седмично. Ако не прави бели или не е изоставящ или първенец, има опасност да остане „невидим“. А той може да реагира на тази изолация, като „изригне“ в непредвидима посока. И без Covid-19 за родителите бе трудно да намерят общ език с порасналите деца".

В нашата ЗУМ-среща формулирахме три правила за времето на изолацията. Първо организация, второ информация и трето „проветряване“, коментира Итамар Кацман.

Организацията се отнася до обучението по интернет и нашата помощ при него .Информацията - до осветляване вкъщи на проблемите с развитието на вируса и епидемиологичната обстановка.

"Най-сложно е така нареченото „проветряване“. Трудно е родител да замени приятелите, общуването, с които е затруднено от забраните на карантината. Тийнейджърите не са склонни много да споделят вкъщи, но ако решат, си спомнете какви бяхте на тяхната възраст и се опитайте да не правите това,което вас ви е дразнило. Може точно наложената изолация, която сигурно ще се повтори през зимата, да стане ключ за доверие между бащи и деца", изтъкна Кацман.

Целия репортаж на Феня и Искра Декало можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Славов

Петър Славов: Има опасност от оспорване и касиране на вота за отделни депутати

Законодателната уредба на гласуването с подвижна избирателна кутия, която мнозинството е напът да приеме, може да доведе до оспорване и касиране на изборните резултати за отделни народни представители. Това предупреди в ефира на БНР юристът Петър Славов.  След като Правната комисия в Народното събрание одобри промени в Закона за извънредното..

публикувано на 21.01.21 в 09:10

Горските служители - много отговорности, малко права

Кой има интерес от неконтролирани конфликти между горски стражари и бракониери, защо голяма част от тези конфликти приключват в полза на бракониерите, нормално ли е гората безнаказано да секат хора, които имат десетки актове за нарушения за незаконна сеч, и не на последно място - колко случая на физическа агресия и зрелищни побои може да понесе..

публикувано на 20.01.21 в 12:44

„Зелен паспорт“ за ваксинираните в Израел поражда страхове и въпроси

Започва издаването на „зелени паспорти“ на ваксинираните лица в Израел. На първо време „паспортът“ ще е картонче, което може да вземеш в ръка, но се обмисля електронно приложение или друго защитено техническо решение. Мобилното приложение за смартфон ще може да се активира седем дни след поставянето на втора доза от ваксината срещу Covid-19...

публикувано на 20.01.21 в 11:17

Арт инсталации ще бъдат поставени в три обществени тоалетни

„Тази акция за достъпно изкуство е по европейска програма „Творческа Европа“ и програма „Култура“ на Столична община, като участват още Италия, Обединението Кралство и Германия“. Това разказа в предаването „Преди всички“ Анелия Фернандес от Фондация „Музейко“ за онлайн дискусията  „Да внесем изкуство там, където всеки отива“ . Дискусията..

публикувано на 20.01.21 в 11:04

Хотелиери и ресторантьори от Велико Търново искат рестарт на бранша от февруари

Хотелиерите и ресторантьорите в област Велико Търново се присъединяват към искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за рестарт на бранша в началото на февруари. Бизнесът настоява и за незабавно изплащане на държавните помощи и компенсации към засегнатите бизнеси. Сериозен проблем има и със загубата на кадри.  Туризмът е..

публикувано на 20.01.21 в 07:39

За смешните ефирни моменти в „Хоризонт“

И отново към историята и последните 50 години, в които и „Хоризонт” има пръст. Верни на мисълта на Чарли Чаплин, че „ за да се смееш искрено, трябва да можеш да вземеш болката си и да поиграеш с нея”, ще ви припомним леко мъчителни за колегите ефирни моменти , на които мнозина са се усмихнали. Смешното в „Хоризонт” под микрофон и камък потърси Лора..

публикувано на 19.01.21 в 13:44

Христина Въчева, Хамбург: Българите зад граница са с нагласата да гласуват

Българската общност в чужбина ще участва активно в парламентарните избори у нас на 4 април - такива са впечатленията на  Христина Въчева, която живее със семейството си в германския град Хамбург. Христина ще гласува, защото смята, че гласът на българите зад граница е важен. Такава е нагласата и на други наши сънародници зад граница, твърди тя...

публикувано на 19.01.21 в 11:43